Κινηματογραφος

O «Εξολοθρευτής» του 21ου αιώνα και το σκοτεινό πεπρωμένο του

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Λίντα Χάμιλτον ξανά μαζί. Τι θα συμβεί στην επόμενη μέρα μετά την «Ημέρα της Κρίσης»;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Terminator Dark Fate Linda Hamilton.jpg

«Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο»: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Λίντα Χάμιλτον επιστρέφουν στην ταινία-παραγωγή του Τζέιμς Κάμερον που σκηνοθετεί ο Τιμ Μίλερ

Αυτοί που πιστεύουν πως ο «Εξολοθρευτής» είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών μετρούν ήδη αντίστροφα για την πρεμιέρα του «Terminator: Dark Fate» στις 31 Οκτωβρίου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Odeon. Το μεγαλούργημα του Τζέιμς Κάμερον που έθεσε νέα δεδομένα για τις ταινίες δράσης έρχεται με ένα καινούργιο κεφάλαιο, πολλές επιστροφές και ενδιαφέρουσες αφίξεις. 

Terminator: Dark Fate / Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο - 2ο Επίσημο Τρέιλερ

Αρχικά ανακοινώθηκε πως ο Τζέιμς Κάμερον θα ασχοληθεί ενεργά με το σίκουελ του «Εξολοθρευτή» αναλαμβάνοντας χρέη παραγωγού. 28 χρόνια μετά το «Terminator: Judgment Day» οι αυθεντικοί ήρωες του πετυχημένου franchise Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Λίντα Χάμιλτον αλλά και ο Έντουαρντ Φέρλονγκ επανέρχονται στην ενεργό δράση. Πολλοί φοβούνται μια «πατάτα» που θα κηλιδώσει την ιδέα που είχαν οι κινηματογραφιστές Τζέιμς Κάμερον και Γκέιλ Ανν Χέρντ το 1984, όταν δεν είχαν ιδέα πως επρόκειτο να δημιουργήσουν μια ταινία-φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Μετά τις τρεις ταινίες που ακολούθησαν την «Ημέρα της Κρίσης», στις οποίες Τζέιμς Κάμερον και Λίντα Χάμιλτον δεν είχαν ανάμειξη, ο σκηνοθέτης Τιμ Μίλερ που άλλαξε με το «Deadpool» τους superhero κανόνες επιλέχθηκε να αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα. Η ταινία «Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο» συνεχίζει τα γεγονότα που είδαμε στο «Εξολοθρευτής: Ημέρα Κρίσης».

phx_05775rv3.jpg

«Πάνω απ’ όλα, θέλαμε να επιστρέψουμε στην φόρμα των πρώτων δύο ταινιών με το “Σκοτεινό Πεπρωμένο”». Οι δύο πρώτες ταινίες του franchise αποτελούν πλέον μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας και με αυτή την ταινία θέλαμε να συνεχίσουμε κατά μια έννοια το όραμα του Τζέιμς», σημείωσε ο παραγωγός Ντέιβιντ Έλισον, γνωστός από τα φιλμ «Jack Reacher» και «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ». «Φυσικά αυτό θα γινόταν μόνο αν επέστρεφε ο Τζέιμς στο franchise, το οποίο εν τέλει έγινε» εξήγησε. «Σκέφτηκα πως η δράση και ο κόσμος που δημιούργησε ο Τιμ στην ταινία αυτή ήταν κάτι απίστευτο. Ο Τιμ κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τις ταινίες με σούπερ ήρωες και να κάνει μια ταινία με σήμανση “Ακατάλληλη κάτω των 17” μια φοβερά εισπρακτική επιτυχία. Αυτό ήταν αρκετό για να αναλάβει το νέο Εξολοθρευτή, ήταν αυτό που αναζητούσαμε!», υποστήριξε.

«Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο» - Το στόρι του φιλμ
Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη «έχουν περάσει περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που η Σάρα Κόνορ εμπόδισε την Ημέρα της Κρίσης, άλλαξε το μέλλον και ξαναέγραψε τη μοίρα της ανθρωπότητας. Η Ντάνι Ράμος (Ναταλία Ρέγιες) ζει μια απλή ζωή στην Πόλη του Μεξικού με τον αδερφό της (Ντιέγκο Μπονέτα) και τον πατέρα της όταν ένας υψηλά προηγμένος και θανάσιμος Εξολοθρευτής – ο Rev-9 (Γκάμπριελ Λούνα) – ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να την κυνηγήσει και να την σκοτώσει. Η επιβίωση της Ντάνι εξαρτάται από τη συνεργασία της με δύο πολεμιστές: τη Γκρέις (Μακένζι Ντέιβις), μια παντοδύναμη πολεμίστρια από το μέλλον και μια σκληραγωγημένη Σάρα Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον). Καθώς ο Rev-9 καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του χωρίς οίκτο κυνηγώντας τη Ντάνι, οι τρεις τους στρέφονται σε ένα T-800 (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) από τον καιρό της Σάρα που μπορεί να είναι η τελευταία τους ελπίδα». Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ, Τζάστιν Ρόουντς και Μπίλι Ρέι είναι οι σεναριογράφοι που ανέλαβαν να γράψουν την πλοκή του φιλμ.

phx_03131r_cr.jpg

Ο «Εξολοθρευτής» του 21ου αιώνα που σκέφτηκε ο Τιμ Μίλερ
Ο σκηνοθέτης Τιμ Μίλερ αναφέρει: «Καθίσαμε όλοι μας σε ένα δωμάτιο και σκεφτόμασταν σε ποια κατεύθυνση να κινηθεί η ταινία. Έπρεπε τα γεγονότα να διαδραματίζονται στο παρόν; Έπρεπε να εστιάσουμε στη Σάρα; Έπρεπε να εστιάσουμε στο Τζον; Τότε, αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο σε νέους χαρακτήρες». Ο Μίλερ ήθελε να προσθέσει δικά του στοιχεία στο σύμπαν του Εξολοθρευτή δηλώνοντας πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω την ταινία όπως θα έκανε ο Κάμερον. Πάντα όμως θα θυμάμαι πως στο επίκεντρο της επιτυχίας του είναι ο χαρακτήρας. Αυτό είναι το μυστικό του». «Επέστρεψε ο Τζέιμς, επέστρεψε ο Άρνολντ, επέστρεψε η Λίντα, έχουμε ένα σωρό νέες ιδέες. Το κοινό ελπίζω να ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα», συνοψίζει ο Μίλερ. «Θέλω να πιστεύω πως το σύμπαν του Εξολοθρευτή θα κινήσει το ενδιαφέρον και της νέας γενιάς θεατών» εξηγεί.

phx_01062r2_cr.jpg

Η συμμετοχή του Τζέιμς Κάμερον στην ταινία  
Η συμμετοχή του Κάμερον στην ταινία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική κατά τον σκηνοθέτη γιατί τον ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό η τεχνολογία και οι χαρακτήρες που δημιούργησε. «Γνωρίζει το υλικό πολύ καλά και δεν έπαψε ποτέ να έχει την γνώμη του πάνω σε αυτό. Αν και δεν σκόπευε ο ίδιος να κάνει αυτή την ταινία, δεν έχασε ποτέ επαφή με την ιστορία», υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Έλισον.

Σάρα Κόνορ και Τ-800 ξανά μαζί
Η συνύπαρξη της Λίντα Χάμιλτον με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ένα από τα ατού της ταινίας που αναμένεται να προσελκύσει όσους είχαν απογοητευτεί από τα προηγούμενα φιλμ. Ο Σβαρτσενέγκερ παίζει ξανά τον Εξολοθρευτή Τ-800. Ίδιο μοντέλο, ίδια εξαρτήματα, ίδιος προγραμματισμός. «Ξοδέψαμε πολύ χρόνο ώστε να τον κάνουμε το πιο ενδιαφέρον Τ-800 που έχει υπάρξει. Φυσικά, έχει ξανά μερικές ανεπανάληπτες κορυφαίες ατάκες που μόνο ο Άρνολντ μπορεί να πει», δήλωσε ο Τζέιμς Κάμερον για τον χαρακτήρα που εκτόξευσε τη φήμη του Σβαρτσενέγκερ φτιάχνοντάς του την καριέρα.  

dsc03133r6.jpg

«Μετά το «Εξολοθρευτής: Ημέρα Κρίσης», ένιωσα πως είχα υποδυθεί κάθε πτυχή μιας ηρωίδας, από μία που ξεκίνησε από το μηδέν μέχρι κάποια που έγινε δεινή πολεμίστρια. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια όμως, θεωρώ πως η Σάρα έχει αλλάξει και ήθελα αυτό να το εξερευνήσω. Γι’ αυτό λοιπόν επέστρεψα» υποστήριξε η Λίντα Χάμιλτον για την απόφασή της να πει το «ναι» που είχε αρνηθεί παλιότερα.

«Η προετοιμασία μου για την ταινία είναι αρκετά μεγάλη, η δράση της νέας ταινίας είναι δέκα φορές περισσότερο από την δεύτερη ταινία», ισχυρίζεται η 62χρονη ηθοποιός που έπρεπε να είναι σε άψογη φυσική κατάσταση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ρόλου.

dims.jpg

«Ήταν ένα πραγματικά θαυμάσιο ταξίδι διότι ανέσυρα αναμνήσεις από το παρελθόν και στη συνέχεια στο σήμερα σκεφτόμουν τι είναι λογικό για τη φυσική κατάσταση μου σε αυτή την ηλικία» εξηγεί η Λίντα Χάμιλτον, η οποία πέρα από τις ασκήσεις εκπαίδευσης με τον Μάκι Σίλστοουν, επισκέφτηκε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Τέξας παρέα με τον στρατιωτικό Τζακ Νέβιλς.

Rev-9: Ο Νέος Εξολοθρευτής
Το μέλλον φέρνει και άλλους Εξολοθρευτές. Αυτή τη φορά έρχεται ο Rev-9, ένα ρομπότ-δολοφόνος τελευταίας τεχνολογίας με υψηλή νοημοσύνη. Ο νέος Eξολοθρευτής είναι ακόμα πιο εξελιγμένος και άκρως επικίνδυνος. Γινόταν αλλιώς; «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμφάνισή του. Για τον σχεδιασμό του ξοδέψαμε πολύ χρόνο και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να εντυπωσιάσει», λέει ο Κάμερον.

tdfvfx-101.jpg

Ο Γκάμπριελ Λούνα (Dark/Web) παίζει τον Rev-9. Με τον Σβαρτσενέγκερ ανέπτυξε μια φιλία κατά την προετοιμασία τους για το γύρισμα, ενώ οι δύο τους προπονούνταν σε ένα γυμναστήριο στη Βουδαπέστη. «Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον Άρνολντ, ένιωσα πως ήμασταν σαν δάσκαλος με μαθητή», λέει ο Λούνα. «Ο Άρνολντ ήταν πολύ γενναιόδωρος μαζί μου, έχει πολλές γνώσεις και είναι όντως ιδιοφυής!» εκμυστηρεύτηκε. Ο Σβαρτσενέγκερ εντυπωσιάστηκε με την επιμονή του Λούνα να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση για τον ρόλο του. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να αναμορφώσεις το σώμα σου σε ένα εξάμηνο. Χρειάζεσαι να είσαι πειθαρχημένος και οι ηθοποιοί δεν είναι και οι πιο πειθαρχημένοι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα του Γκάμπριελ μέσα σε αυτό το διάστημα είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο «Άρνι».

phx04594r.jpg

Το «κρυφό όπλο» που έχει ο Rev-9 είναι η ικανότητά του να αντιγράφει τα ανθρώπινα συναισθήματα. «Είναι μια ακούραστη μηχανή με ένα μόνο σκοπό: να εξολοθρεύσει τον αντίπαλό του πάση θυσία», εξηγεί ο Μίλερ.

Σάουντρακ με υπογραφή Junkie XL
Μπορεί ο Μπραντ Φίντελ να έθεσε ως όρο να σκηνοθετήσει ο Τζέιμς Κάμερον την ταινία για να ασχοληθεί με το σάουντράκ της και τα ορχηστρικά θέματά του να θεωρούνται αξεπέραστα, η επιλογή όμως του Junkie XL aka Tom Holkenborg είναι από μόνη της ένας λόγος να δεις την ταινία. Μετά τη «ροκ όπερα» που συνέθεσε στο «Mad Max: Fury Road» ο industrial Ολλανδός πήρε την «ευλογία» του Μπραντ Φίντελ που δηλώνει φαν του.

junkie-xl-terminator-dark-fate.jpg

Πότε, πού και πώς γυρίστηκε ο «Εξολοθρευτής»
Η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα στη Μαδρίτη το Μάιο του 2018, με το μπάτζετ της να φημολογείται πως άγγιξε τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η σχεδιάστρια παραγωγής Σόνια Κλάους ανέλαβε να διαμορφώσει τη Μαδρίτη, ώστε να μοιάζει με την Πόλη του Μεξικού. «Είχαμε ένα φανταστικό συνεργείο στη Μαδρίτη που έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση του Μεξικού με πολλά χρώματα και εικόνες», λέει ο Κάμερον. Η Κλάους σχολιάζει: «Η Ισπανία ταίριαξε απίστευτα σε αυτό που θέλαμε. Μοιάζει πολύ με το Μεξικό. Στη νότια Ισπανία είχε γυρίσει ο Σέρτζιο Λεόνε τα διάσημα γουέστερν του στη δεκαετία του ’60». Μια ακόμα σκηνή που θυμίζει κλασικό Εξολοθρευτή γυρίστηκε στο Νότο της Ισπανίας. Αυτή περιλαμβάνει ένα κυνηγητό με αυτοκίνητα που ξεχωρίζει για την δράση της. «Διαρκεί περίπου πέντε λεπτά αλλά οι ήρωες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση», συνεχίζει η Κλάους. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στην Ισπανία, συνεργείο και συντελεστές κατευθύνθηκαν στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στα Origo Studios. Εκεί, τα περισσότερα από τα σετ κατασκευάστηκαν από την αρχή. Επιπλέον, γυρίσματα έγιναν και στην ευρύτερη περιοχή της Βουδαπέστης με αποκορύφωμα στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Mercedes στην Κέτσκεμετ.

tdf_378348348934904039.0.jpg

Ένας Rated R «Εξολοθρευτής»
16 χρόνια μετά την τρίτη ταινία «Terminator: Rise Of The Machines», το «Terminator: Dark Fate» θα κυκλοφορήσει με σήμανση «ακατάλληλο κάτω των 15» προμηνύοντας μια πιο σκοτεινή προσέγγιση. Είναι καλή ιδέα μία έκτη ταινία Terminator με τους θρυλικούς πρωταγωνιστές σε αυτή την ηλικία; Τι μοίρα θα έχει στις αίθουσες; Θα το μάθουμε, προσεχώς.

Terminator: Dark Fate / Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο - 1ο Επίσημο Τρέιλερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ