Κινηματογραφος

Το ντοκιμαντέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις Νύχτες Πρεμιέρας

Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ghs.jpg

Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αποφασίσει να αμφισβητήσει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του και την προδιαγεγραμμένη πορεία της μέχρι τώρα ζωής του, για να ταξιδέψει τον κόσμο και στη συνέχεια να αφιερώσει τη ζωή του στην ανθρωπιστική δράση; Την απάντηση προσπαθούν να μας δώσουν τα «Ημερολόγια Αποστολής» του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με τη βοήθεια του ανθρώπου που πραγματικά ακολούθησε αυτή την πορεία. 

Το 27λεπτο ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστή, αλλά και αφηγητή, τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου. Το μέλος της ΜΚΟ σπούδασε Οικονομικά στον Καναδά και είχε ξεκινήσει ήδη την επαγγελματική σταδιοδρομία του σε μία πολυεθνική εταιρεία στις αρχές του 2000, όταν αποφάσισε να τα παρατήσει, για να ακολουθήσει το όνειρό του και να κάνει τον γύρο του κόσμου. Εφτά χρόνια μετά, όταν το ταξίδι του ολοκληρώθηκε, δεν γύρισε και πάλι στην παλιά του ζωή, αλλά εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έχοντας μέχρι σήμερα βρεθεί στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, στο Ιράκ, το Μπανγκλαντές, το Καμερούν και την Μπουρκίνα Φάσο.  

Στα «Ημερολόγια Αποστολής», που σκηνοθέτησαν η Δάφνη Τόλη και ο Δημήτρης Μαυροφοράκης, καταγράφει τις πιο προσωπικές του σκέψεις και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις επιλογές της ζωής του: Ήταν ορθές οι αποφάσεις του; Ποια ήταν τα κίνητρα και ποιος ο ρόλος του; Και ποιος είναι ο πραγματικός αντίκτυπος της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης;  

2.jpg


Απάντηση σε όλα αυτά προσπαθεί να δώσει στη σκιά μιας σύγχρονης κρίσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, φόντο του ντοκιμαντέρ είναι η ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου είναι επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο λαός των Ροχίνγκια προέρχεται από την πολιτεία Ρακίν της Μυανμάρ και πλέον είναι άπατρις, με την έξοδό του στο Μπανγκλαντές να έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο.  

Τα «Ημερολόγια Αποστολής» θα βρεθούν στο 25ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ