Κινηματογραφος

Σώστε την πλατφόρμα FilmStruck

Από τον Πολ Τόμας Άντερσον ως τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, όλοι έχουν κινητοποιηθεί

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mv5bmtg3mty4ndk4nl5bml5banbnxkftztgwnjc0mzq4mde._v1_sx1500_cr001500999_al_.jpg
© Mary Cybulski - © 2013 Paramount Pictures

Για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και τις σπουδαίες ταινίες της ιστορίας του και δεν καλύπτονται από τον mainstream κατάλογο για όλη την οικογένεια που προσφέρουν -ως επί το πλείστον- πλατφόρμες όπως η Netflix ή η Google Play και Apple, η πλατφόρμα FilmStruck είναι η μόνη λύση. Φιλοξενεί τον κατάλογο της Criterion και πολλές ακόμη εξαιρετικές ταινίες, κλασσικές και σύγχρονες, τυπικές αλλά και πρωτοποριακές. Όμως η Warners Media Group στην οποία ανήκει η FilmStruck αποφάσισε να την σταματήσει στις 29 Νοεμβρίου κι αυτό είναι σίγουρα ένα κακό νέο για τους σινεφίλ όλου του κόσμου.

fs_social-share-1068x580.jpg

Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω διαδικτύου (έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 υπογραφές) ενώ τώρα κινητοποιούνται και σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί υπογράφοντας ανοιχτή επιστολή προς τον Toby Emmerich (διευθυντή της Warner) παρακαλώντας τον να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Δείτε την επιστολή παρακάτω και τα σπουδαία ονόματα του σινεμά που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να σώσουν την μοναδική κινηματογραφική όαση του διαδικτύου:

«Αγαπητέ Τόμπι,

Γνωρίζουμε ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Μάρτιν Σκορτσέζε έχουν έρθει σε επαφή μαζί σου και με την Warners Media Group σχετικά με την διάλυση της FilmStruck και σας έχουν πιέσει να συνεχίσετε τη λειτουργία της. Αν και δεν ήταν δική σου απόφαση, θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συναισθήματα τους. Η υπηρεσία FilmStruck ήταν (ΕΙΝΑΙ) η καλύτερη υπηρεσία διανομής για τους φαν του κινηματογράφου κάθε είδους: των κλασσικών ταινών των στούντιο, του ανεξάρτητου κινηματογράφου, των διεθνών θησαυρών. Χωρίς αυτήν, το πεδίο για τους φαν ταινιών και τους φοιτητές κινηματογράφου είναι τρομερά άδειο. Υπάρχει λόγος που είχαμε ένα τεράστιο ξέσπασμα θλίψης από καλλιτέχνες και φαν για την διάλυση της, δούλευαν για τον Θεό του Κινηματογράφου. Γνωρίζουμε ότι ένας από τους λόγους που κλείνει είναι η επερχόμενη υπηρεσία διανομής της Warners, αλλά πραγματικά η FilmStruck δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μία σύγκρουση συμφερόντων. Στην εποχή μας υπάρχουν ντουζίνες πλατφορμών, η επιμέλεια του περιεχομένου είναι πολύ σημαντική και η FilmStruck παρείχε μία υπηρεσία, η οποία ικανοποιούσε του παλαιότερους φαν του σινεμά, αλλά και μία νεότερη γενιά σινεφίλ που θα δημιουργεί τρομερές ταινίες πολύ καιρό αφότου εμείς θα έχουμε πεθάνει. Σε μία εποχή τεράστιων εταιρικών εξαγορών του κινηματογράφου από εταιρίες επικοινωνιών – σε μία βιομηχανία, όπως ο κινηματογράφος, που μπορεί να προσφέρει κατά μέσο όρο δισεκατομμύρια δολάρια, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία απαραίτητη κίνηση – μία μικροσκοπική ένδειξη καλής θέλησης προς την διατήρηση και την προσβασιμότητα μίας παράδοσης και μίας πλούσιας ιστορίας θα ωφελούσε το κοινό. Έτσι, θέλουμε να προσθέσουμε τα ονόματα μας στην αίτηση που ξεκίνησαν ο Μάρτι και ο Στίβεν και θέλουμε εσύ (και η Warners) να γνωρίζεις ότι τα αισθήματα μας είναι το ίδιο έντονα και θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε να σωθεί η υπηρεσία».

Την επιστολή αυτή υπογράφουν οι:

Πολ Τόμας Άντερσον, Άνα Λίλι Άμιρπουρ, Τζέιμς Μπρόλιν, Ντάμιεν Σαζέλ, Αλφόνσο Κουαρόν, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζέιμς Γκρέι, Αλεχάνδρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Μπιλ Χέιντερ, Καρύν Κουσάμα, Μπάρι Τζένκινς, Ράιαν Τζόνσον, Κρίστοφερ Μαγκουάιρ, Ριντ Μοράνο, Κρίστοφερ Νόλαν και Έμα Τόμας, Ζήνα Πρινς-Μπίθεγουντ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Έντγκαρ Ράιτ.

Η πλατφόρμα FilmStruck είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ και σε μερικές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως καλά νέα σε αυτή την υπόθεση. Η ίδια η Criterion που ως τώρα διέθετε τις ταινίες του καταλόγου της μέσω της FilmStruck, αποφάσισε να προχωρήσει η ίδια στην δημιουργία μια πλατφόρμας που θα ακολουθεί τα σινεφίλ βήματα της ως τώρα δραστηριότητας της.

Έχοντας ήδη έναν κατάλογο σπουδαίων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου που διαρκώς εμπλουτίζεται με κλασσικά και θρυλικά φιλμ απ' αυτά που έκαναν το σινεμά την «7η τέχνη», μια πλατφόρμα διαδικτυακής ενοικίασης της Criterion είναι μια σπουδαία προοπτική για κάθε πραγματικό φίλο του σινεμά.

Ήδη ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη, καλεί όλους τους συνδρομητές της FilmStruck να την ακολουθήσουν, για να βοηθηθεί πουλάει ήδη συνδρομές σε μειωμένη τιμή και γενικά καλεί όσους ενδιαφέρονται να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον, θέλοντας να κάνει και μια «σφυγμομέτρηση» για την ανταπόκριση του κοινού. Αρχικά ανακοινώνει πως θα είναι διαθέσιμη σε ΗΠΑ και Καναδά αλλά σταδιακά και σε άλλες χώρες. Αν υπάρξει κι ένα κύμα ενδιαφέροντος από την Ελλάδα ίσως να είναι και εδώ κάποια στιγμή διαθέσιμη κι αυτό θα ήταν ένα πραγματικό δώρο για όσους αγαπούν το σινεμά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ