Κινηματογραφος

Οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν άλλη μια…νύχτα πριν μας αποχαιρετήσουν

Αυλαία για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374566-773134.jpg

Δόθηκαν χτες βράδυ τα βραβεία -νικήτρια της Χρυσής Αθηνάς το «Rider» της αμερικανίδας Κλόε Ζάο- στην τελετή λήξης με την προβολή του καουρισμακικού «Η άλλη όψη της ελπίδας» που καταχειροκροτήθηκε, αλλά οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας έχουν άλλη μια...νύχτα πριν μας αποχαιρετήσουν για φέτος.

Οk, στην τελευταία μέρα πάντα μια μελαγχολία συνοδεύει τις προβολές των ταινιών, που για τη σημερινή ειδικά ημέρα θα είναι ακόμη πιο βαριά λόγω της αφιερωμένης στον κριτικό κινηματογράφου Μπάμπη Ακτσόγλου (που μας άφησε πριν από 10 ακριβώς χρόνια) προβολή των «Δουβλινέζων» του Τζον Χιούστον στο Δαναό 1 (19.15). Αμέσως μετά (21.30) στην ίδια αίθουσα θα προβληθεί η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με το όνομα σου». Ο δημιουργός του «Είμαι ο έρωτας», βασίζεται σε ένα σενάριο του Τζέιμς Άιβορι για να αφηγηθεί μια πανίσχυρη και συγκινητική ιστορία αγάπης. Πρωταγωνιστής της ένας ανήσυχος 17χρονος που ανακαλύπτει την αγάπη, στη διάρκεια ενός ειδυλλιακού καλοκαιριού με φόντο την ιταλική εξοχή.  Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Στο Ιντεάλ στις 17.30 προβάλλονται οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους συγκεντρωμένες σε μια προβολή, ενώ στις 20.00 παίζεται στην ίδια αίθουσα η «Κυρία Χάιντ» με άλλη μια εκκεντρική – και βραβευμένη στο Λοκάρνο- ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ που υποδύεται μια καθηγήτρια που έχει δύο αντικρουόμενες προσωπικότητες. Μαύρο χιούμορ και εκμοντερνισμός του κλασικού «Δόκτορ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ». 

Τέλος στην Όπερα 1 στις 20.15 προβάλλεται ο «Επαναστάτης στη σίκαλη» που θα βγει την ερχόμενη Πέμπτη στις αίθουσες κι αποτελεί μια βιογραφική ματιά πάνω στη ζωή και το έργο του Τζέι Ντι Σάλιντζερ, συγγραφέα ενός εμβληματικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα, του «Φύλακα της σίκαλης». Πρωταγωνιστούν οι Νίκολας Χουλτ και Κέβιν Σπέισι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ