Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: Η ώρα του Ζβιάγκιντσεφ

Το οικογενειακό «θρίλερ» που θα σας καθηλώσει και όσα αξίζει να δείτε σήμερα

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373712-771476.jpg

Δύσκολα μπορείς να σημειώσεις κάποια άλλη ταινία από το σημερινό πρόγραμμα όταν μπροστά σoυ βρίσκεται το «Χωρίς αγάπη».

Το αφιέρωμα στο Χιούστον περιλαμβάνει το απολαυστικό γκανγκστερικό με ψήγματα μαύρου χιούμορ «Η τιμή των Πρίτζι» (1985) – στο Ιντεάλ στις 22.00- που χάρισε το Όσκαρ β ρόλου στην κόρη του σκηνοθέτη Αντζέλικα Χιούστον, η Κλερ Ντενί έχει διπλή παρουσία («Νενέτ και Μπονί»  στις 21.15 στο Δαναό 2 με θέμα μια δυσλειτουργική αδελφική σχέση και «Ο εισβολέας» (2004) μια ελλειπτική, ονειρική ματιά πάνω στη θνητότητα- Όπερα 1 στις 18.00) ενώ οι προβολές των μικρομηκάδων της Δράμας προβάλλονται στο Ιντεάλ στις 17.15.

Στο Ιντεάλ (19.30) η νέα ταινία του Λοράν Καντέ που είχε κερδίσει Χρυσό Φοίνικα πριν από μια δεκαετία περίπου με το «Ανάμεσα στους τοίχους», τιτλοφορείται «Το ατελιέ». Πρόκειται για ένα πολιτικοκοινωνικό θρίλερ με ψήγματα δράματος που αφηγείται την προσπάθεια μιας φτασμένης συγγραφέως να οργανώσει θερινό εργαστήρι εκμάθησης για άνεργους νέους μιας παραθαλάσσιας περιοχής. Εκεί όμως έρχεται αντιμέτωπη με τον συγκρουσιακό χαρακτήρα ενός νεαρού με πιθανές ακροδεξιές τάσεις, που όμως τυχαίνει να είναι και ο πιο ταλαντούχος μαθητής της. Σε σενάριο του Ρομπέν Καμπιγιό, ο Καντέ συνθέτει το πορτρέτο της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας μέσω μιας μικρογραφίας πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων…

Στο Δαναό 1 στις 22.00 ο κορυφαίος ρώσος σκηνοθέτης της εποχής, ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ αφηγείται μια ερωτική ιστορία ... «Χωρίς αγάπη». Καθώς η σχέση τους οδεύει στο τέλος, ο Μπόρις και η Ζένια συγκρούονται για το ποιός θα αναλάβει την κηδεμονία του 12χρονου γιου τους, Αλιόσα.

Το οξύμωρο της αντιπαράθεσης έγκειται στο ότι κανένας δεν επιθυμεί να πάρει την επιμέλεια του παιδιού, με αποτέλεσμα οι δυο τους να σκαρφίζονται κάθε πιθανή δικαιολογία για να το ξεφορτωθούν. Μετά από μια μέρα έντασης, οι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους γονείς, αντιλαμβάνονται ότι το παιδί έχει εξαφανιστεί και ειδοποιούν τις αρχές που ξεκινούν την επιχείρηση ανεύρεσης του μικρού Αλιόσα. Μπεργκμανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο, βραδυφλεγές οικογενειακό «θρίλερ» που θα σας καθηλώσει και κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ