- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Όλες οι ενδιαφέρουσες συμμετοχές στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Αυτή τη βδομάδα μιλάμε γαλλικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Για μια βδομάδα σχεδόν (23 με 29 Μαρτίου) η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μιλούν... γαλλικά στις κινηματογραφικές αίθουσες (Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο, Παύλος Ζάννας) που φιλοξενούν το 18ο Φεστιβάλ του γαλλόφωνου σινεμά.
Η αρχή φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Το βιογραφικό μουσικό δράμα «Δαλιδά» της Λίζα Αζουέλος με πρωταγωνίστρια την άγνωστη Σβεβά Αλβιτί που είναι φτυστή η Δαλιδά (θα βρίσκονται και οι δύο στην Αθήνα για την επίσημη προβολή του φιλμ) ανοίγει την αυλαία στη σημερινή προβολή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά όσοι δεν μπορέσουν να παρεβρεθούν, υπάρχει η επαναληπτική προβολή την Κυριακή 26/3 στο Δαναό (20.00) αλλά και η κανονική έξοδος του φιλμ γύρω από τη ταραχώδη ζωή της διάσημης τραγουδίστριας των 60ς και 70ς που είναι προγραμματισμένη για τις 30/3. Η ταινία της Αζουέλος συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Η ενοχή των αθώων
Η κριτική επιτροπή των Julie Gavras, Δήμητρας Γαλάνη, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Κατερίνας Μισιχρόνη, θα επιλέξουν ανάμεσα σε αυτή και άλλες 9 ταινίες για το μεγάλο βραβείο. Οι υπόλοιπες ταινίες είναι οι Dans les forêts de Sibérie | Στα δάση της Σιβηρίας. Σκην: Safy Nebbou, Irréprochable | Χωρίς ενοχές Σκην: Sébastien Marnier, Le ciel attendra – Marie-Castille Σκην: Mention Schaar, Le petit locataire | Μαμά ξανά! Σκην: Nadège Loiseau, Les innocentes | Η ενοχή των αθώων Σκην: Anne Fontaine, Ma Loute | Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ Σκην: Bruno Dumont, Moka | Η γυναίκα με τη Μερσεντές Σκην: Frédéric Mermoud, Rock'n Roll | Αχ, αυτά τα 40! του Guillaume Canet, που συμπρωταγωνιστεί με τη μούσα και σύντροφό του Marion Cotillard, και Tour de France | Μια βόλτα στη Γαλλία του Rachid Djaidan. 
Ma Loute

Αχ, αυτά τα 40!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι ταινίες έχουν εξασφαλίσει διανομή στις ελληνικές αίθουσες − αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα προγράμματα του φεστιβάλ και ειδικά το Πανόραμα που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει διανομή. Εκεί συναντάμε ακόμη άλλες 30 περίπου ταινίες που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, μερικές από τις οποίες ανήκουν σε σημαντικούς ή άκρως ενδιαφέροντες δημιουργούς: À jamais | Μία για πάντα του Benoît Jacquot, Baby(A)lone | Βαβυλώνα του Donato Rotunno, Ce sentiment de l'été | Εκείνο το καλοκαίρι του Mikhaël Hers, Cessez-le-feu | Παύσατε πυρ! της Emmanuel Courcol, Compte tes blessures | Μέτρα τις πληγές σου του Morgan Simon κ.ά.
Ειδική σημασία έχει και η ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο» με την προβολή πέντε παλιών ταινιών (Καμίλ Κλοντέλ, Σεζάρ και Ροζαλί, Οι ομπρέλες του Χερβούργου, Μάτια χωρίς πρόσωπο, Ένας άντρας και μια γυναίκα) με κλασικά σάουντρακ που εμπλουτίζεται από το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» (24/3, 17.30΄, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτου) που θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand κ.ά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ακόμη, και η Λευκή Κάρτα που φέτος είναι αφιερωμένη στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου. Η τελετή λήξης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 29 Μαρτίου με την προβολή της νέας κωμωδίας του Φιλίπ ντε Σοβερόν, «Βρε, Καλώς τους!» («A bras ouverts»), ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε σαρώσει τα ταμεία με το «Θεέ μου, τι σου κάναμε».
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To φιλμ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 25 Νοεμβρίου
Οι κριτικές ήταν συντριπτικά θετικές, με την ταινία να συγκεντρώνει ποσοστό 95% στο Rotten Tomatoes
Πότε θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Πέμπτη
Γιατί δημιουργήθηκαν ερωτήματα
Το 1974 μάς χάρισε μία από τις σπουδαιότερες ερμηνείες της καριέρας του ως «Νομοταγής Πολίτης»
Συντονίζει ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος - Την Kυριακή 4 Οκτωβρίου
Η νέα εκδοχή του Ζακ Κρέγκερ συγκεντρώνει 97% στο Rotten Tomatoes
Το νέο φιλμ της Marvel ξεπέρασε το Star Wars: The Force Awakens, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ δεκαετίας
Η προβολή του αυτοκαταστροφικού ήρωα και η δυναμική του ρόλου είναι τόσο έντονη, που επηρεάζει ολοκληρωτικά το έργο
Η ταινία του Ούγγρου Πάλφι κερδίζει εύκολα τον θεατή, όχι μόνο λόγω της χορταστικής δράσης, αλλά και με τη δύναμη της παραβολής της
Εξαιρετική η ερμηνεία της Λεά Σεϊντού, που δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να προσδώσει αληθοφάνεια στον χαρακτήρα της διαλυμένης γυναίκας.
Ο συνδυασμός της κρίσης των ηθικών αξιών της Ευρώπης με τον πρωταρχικό ρόλο των καλλιτεχνών ή τη δυαδικότητα ως κομβικό στοιχείο της ψυχανάλυσης είναι θέματα που δύσκολα τα κουμαντάρει ο Ιρανός
Πολυαναμενόμενες παραγωγές και μεγάλα blockbuster αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας - Πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου
Η μοναδική ταινία στην οποία έχουν συνεργαστεί είναι το «Interview with the Vampire» του 1994
Η Δανέζα ηθοποιός Ματίλντε Άρσελ επέστρεψε στην Κοπεγχάγη πριν την απονομή για να δηλώσει άνεργη
Από το «σχεδόν αριστούργημα» έως μια «δημιουργό που αξίζει να παρακολουθούμε», οι διεθνείς κριτικές για την ταινία της
Οι ταινίες που προβάλλονται υπηρετούν τη γενική θεματική ΡΕΥΜΑ / CURRENT, ένα πρόγραμμα σύγχρονων ντοκιμαντέρ σε επιμέλεια της πολιτιστικής παραγωγού και εικαστικού Αντιγόνης Παπαντώνη.
«Μπορεί να σταθεί μόνη της», δήλωσε η «Μόνικα» από «Τα Φιλαράκια»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.