Κινηματογραφος

Ο Steve Jobs στη μεγάλη οθόνη

Μόνο σε τρεις σκηνές, δια χειρός Άαρον Σόρκιν

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29895-67735.jpg

Πέντε μόλις μέρες από τον θάνατο του Steve Jobs πέρυσι τον Οκτώβρη, η Sony αγόρασε με σκοπό τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη τη βιογραφία του που υπέγραψε ο Walter Isaacson βασισμένος στις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο εκλειπών (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Αυτό το ξέραμε, όμως.

Το πρότζεκτ έχει αναλάβει, σκηνοθετικά και σεναριακά, ο Aaron Sorkin. Η πιο σπιντάτη πένα στην υφήλιο που έχει υπογράψει σπουδαίες αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές με τελευταία το Newsroom, αλλά και τρομερά σενάρια όπως το καταιγιστικό πρόσφατο που απογείωσε το Social Network του David Fincher. Αλλά, και την ανάμειξη του Sorkin την γνωρίζουμε καιρό.

Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι ο αθεόφοβος σκοπεύει να διηγηθεί τη ζωή του, αν μη τι άλλο, μεγάλου tech οραματιστή σε μόλις τρεις σκηνές, οι οποίες θα εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο. Όποιος ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την εναρκτήρια σκηνή (παρακάτω) της «ταινίας για το facebook» με τις πολυβολικές ατάκες, το πανέξυπνο χιούμορ και την εντυπωσιακή οικονομία στην αφήγηση, καταλαβαίνει τι περιμένουμε.

«Ελπίζω να μη με σκοτώσει το στούντιο που το αποκαλύπτω αυτό», είπε ο Sorkin σε πρόσφατή του συνέντευξη, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη μια, μοναδική και τηλεφωνική συνάντησή του με τον Jobs. Δε γνωρίζονταν, αλλά ο Jobs του πρότεινε να γράψει ένα σενάριο για την Pixar. Ο Sorkin απαντήσε κολακευμένος, αλλά διστακτικός υποστηρίζοντας ότι δε θα μπορούσε να κάνει ένα άψυχο πράγμα να μιλήσει. Η απάντηση του mr. Apple ήταν εξίσου άμεση, αν αν και τελικά αναποτελεσματική. «Αν το κάνεις να μιλήσει, δε θα είναι άψυχο πια!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ