Χορος

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή: Ο Γιόαν Ίνγκερ χορογραφεί την «Κάρμεν»

Αυτός ο Μάιος ανήκει στην Κάρμεν, στην αγάπη και τα ανυπότακτα πουλιά

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 864
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Carmen, Compania Nacional de Danza, Spain.
© Jesús Vallinas

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει την «Κάρµεν», σε χορογραφία του Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ

Ενας ύµνος για την ελευθερία και την αγάπη, τη γυναίκα και το πάθος, τον έρωτα και τον λυρισµό: το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την «Κάρµεν», σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ. Η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στη Μαδρίτη από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας έρχεται για τέσσερις µοναδικές νύχτες, στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου 2023 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε µουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή. Ο χορευτής και χορογράφος Γιόαν Ίνγκερ, µια περσόνα µε µακροχρόνια και εξαιρετικά επιτυχηµένη διαδροµή στο Nederlands Dance Theater, συνεργάζεται για πρώτη φορά µε το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ίνγκερ δηµιούργησε το µπαλέτο Κάρµεν για το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, όπου και σηµείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, αναλαµβάνοντας την τόλµη, το ρίσκο και την πρόκληση να δηµιουργήσει µια καινούρια χορογραφία για την ηρωίδα του Μπιζέ.

Carmen, Compania Nacional de Danza, Spain.
© Jesús Vallinas

Η Κάρµεν, σύµβολο του έρωτα και της ελευθερίας, και η διάσηµη ιστορία της εδώ ανιχνεύονται διαφορετικά. Ο Ίνγκερ θέτοντας ως προτεραιότητά του την επικέντρωση στο θέµα της βίας, µέσα όµως από τη µατιά ενός παιδιού, προτρέπει τον θεατή να παρακολουθήσει τη δράση της ιστορίας µέσα από το φίλτρο της αθωότητας. Μια φρέσκια ανάγνωση για την οποία ο χορογράφος δηλώνει: «Η δική µου Κάρµεν δεν βασίζεται µόνο στη γυναικεία πρωταγωνίστρια της ιστορίας αλλά, όπως και στην πρωτότυπη νουβέλα του Μεριµέ, το µπαλέτο µου επικεντρώνεται στην ερωτική απόγνωση του Δον Χοσέ, ο οποίος, αποδεχόµενος την ελεύθερη φύση της αγαπηµένης του, ξεκινάει έναν δρόµο προς την Κόλαση, ωθούµενος από τα πρωτόγονα ένστικτά του: το πάθος και την εκδίκηση. Υπάρχει ένα στοιχείο µυστηρίου σε αυτόν τον χαρακτήρα: θα µπορούσε να είναι ένα παιδί, θα µπορούσε να είναι ο Δον Χοσέ. Θα µπορούσε ακόµη και να είµαστε εµείς, µε την αρχέγονη καλοσύνη µας να έχει πληγωθεί από την εµπειρία της βίας, η οποία, ακόµα και αν δεν κρατάει πολύ, µπορεί να έχει επηρεάσει για πάντα αρνητικά τη ζωή µας και την ικανότητά µας να συνδεόµαστε µε τους άλλους».

Ραντεβού εποµένως τον φετινό Μάιο µε τον Δον Χοσέ και τον Εσκαµίγιο, τη Μικαέλα και τον Θουνίκγκα, τη Φρασκίτα, τη Μερσέντες, τον Μοράλες κι όλους αυτούς που έστειλαν την Κάρµεν, από τη Σεβίλλη και το καπηλειό του Λίλας Πάστια, στα πέρατα του κόσµου.

INFO
Η «Κάρμεν» σε χορογραφία του Γιόαν Ίνγκερ στην Εθνική Λυρική Σκηνή Χορός
Διάρκεια: '

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στήβεν Λάνγκριτζ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  • ΘΕΑΤΡΟ: Εθνική Λυρική Σκηνή
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ