Χορος

Οι «I Thug You» πάνε Αριζόνα με ρυθμούς hip hop

«Ο στόχος μας για την Αμερική είναι να φέρουμε την καλύτερη θέση που έχει φέρει έως σήμερα η Ελλάδα» μας λέει η προπονήτρια Εύα Ζαφειράκη

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομάδα I Thug you
© Ντίνος Σαπουνάς

H Εύα Ζαφειράκη, προπονήτρια της ομάδας χορού «I Thug You», μιλά στην Athens Voice λίγο πριν τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα hip hop στο Φοίνιξ της Αριζόνα

Δυναμικές κινήσεις, στοιχεία breakdance και street dance, ιδιαίτερη χορογραφία, hip hop μουσική, ομαδικότητα και ένα σύνθημα δυνατό στο τέλος που προσφωνεί το όνομά τους: «Ι Τhug You». Κάποιοι κουνιούνται ρυθμικά κι άλλοι απλά τους παρατηρούν και αφουγκράζονται τον παλμό σιγοτραγουδώντας διάσπαρτους στίχους του remix που παίζει. Μπροστά στο Α’ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας, τότε ήταν η πρώτη φορά που τους είχα δει να χορεύουν. Νόμιζες πως είχε στηθεί κάποιο street party με κόσμο μαζεμένο τριγύρω να τους χειροκροτά ασταμάτητα και το vibe εξαιρετικά ανεβασμένο. Ωστόσο ήταν εκείνοι, 8 διαφορετικές προσωπικότητες, που σίγουρα δεν είχαν έρθει απειλητικά, όπως υποδηλώνει παραπλανητικά το όνομά τους, για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να χορεύουν με πάθος, ένταση και να ωθούνται πέρα από τα όρια της δημιουργικής έκφρασης. Αφορμή για τη συνάντησή μου με την Εύα Ζαφειράκη, προπονήτρια της ομάδας, είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο παγκόσμιο διαγωνισμό «Hip Hop International 2022» που θα διεξαχθεί στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με κοιτάει με τα μεγάλα μάτια της που αστράφτουν από επιτυχία για το κατόρθωμα που σημείωσε η ομάδα και μου μιλάει με ενθουσιασμό όσο τα κατάξανθα κοτσιδάκια της κουνιούνται μπρος πίσω και η προσοχή μου αποσπάται στιγμιαία θαυμάζοντάς την.

Η ομάδα I Thug you
© I Thug you

Η Εύα ξεκίνησε τον χορό από 5 χρονών κάνοντας ρυθμική γυμναστική. Αφιέρωνε 6 ώρες την ημέρα στα γυμναστήρια με πάρα πολύ σκληρή προπόνηση και αυστηρή διατροφή για να ανταπεξέλθει 11 χρόνια στο επίπεδο του πρωταθλητισμού. Στα 17 της πήγε για πρώτη φορά σε σχολή χορού για να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, πολύ γρήγορα άρχισε να γνωρίζει το αγωνιστικό κομμάτι του χορού και λίγο αργότερα να δημιουργεί την δική της σχολή χορού I Dance Company. Από το 2018 έχει δημιουργήσει μια χορευτική ομάδα αποτελούμενη από 12 άτομα εκ των οποίων 8, θα εκπροσωπήσουν φέτος την Ελλάδα στον διαγωνισμό(το μικρότερο μέλος τους είναι 19 ετών και το μεγαλύτερο 30) που πολύ γρήγορα έχει καταφέρει να πετύχει αρκετούς στόχους της, ξεπερνώντας εμπόδια, καραντίνες και οτιδήποτε εμφανίζεται στον δρόμο της.

Σήμερα, μαζί με τον επίσης crew leader Δημήτρη Ζέρβα χορευτή, χορογράφο και προπονητή έχουν φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα ελληνικά δεδομένα και κατάφεραν να αναπτύξουν σημαντικά την ποιότητα της ομάδας οδηγώντας την από 7-13 Αυγούστου στο απόλυτο όνειρο. Διεκδικώντας έτσι, μία θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Hip Hop που πραγματοποιούνται πάνω από 12 χρόνια στην Αμερική, μια θέση στο βάθρο ανάμεσα στους κορυφαίους χορευτές του κόσμου που ξεπερνούν τους 4.000 για την κατάκτηση του πολυπόθητου Παγκόσμιου τίτλου.

Η ομάδα I Thug you
© I Thug you

«Η ομάδα μας κατέκτησε την πρώτη θέση στη διεθνή διοργάνωση Hip Hop International Greece 2022, γεγονός που μας έδωσε το εισιτήριο για την Αμερική και τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Χιπ Χοπ. Η ομαδικότητα και η επικοινωνία είναι το βασικό μας στοιχείο. Μαζί με την Άννα Ζαφειράκη που ασχολείται με τον χορό από παρά πολύ μικρή ηλικία, διδάσκει σε αγωνιστικό επίπεδο τμήματα χορού και σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Δέσποινα Δανίλη που έκανε πρωταθλητισμό στην ρυθμική γυμναστική για 12 χρόνια με παρά πολλές διακρίσεις και σήμερα είναι προπονήτρια ρυθμικής και χορού, την Ευδοξία Πιτσίλκα που επίσης έκανε πρωταθλητισμό στην ρυθμική για 12 χρόνια, με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και σήμερα είναι απόφοιτη ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στην ειδική αγωγή, την Λουίζα Λαζρί που ασχολείται με τον χορό τα τελευταία 4 χρόνια, έχει ξεκινήσει και διδάσκει τον τελευταίο χρόνο και σπουδάζει ταυτόχρονα προπονητική ενώ ασχολείται και με το βόλεϊ, τη Κλεονίκη Καράτζιου που ασχολείται με τον χορό 11 χρόνια και παράλληλα και παίζει 2 όργανα (πιάνο, φλάουτο) κάτι που την έχει βοηθήσει με τον ρυθμό και τον χορό πολύ και την Άννα Τριανταφύλλου που χορεύει πάνω από 10 χρόνια και έχει πάρει το πτυχίο της στα τουριστικά επαγγέλματα, τα πράγματα γίνονται αυτόματα πιο εύκολα διότι πλέον ο χορός για εμάς είναι τρόπος ζωής και μας έχει ενώσει σαν οικογένεια. Ο στόχος μας για την Αμερική είναι να φέρουμε σίγουρα την καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει έως σήμερα η Ελλάδα. Ασφαλώς, ο ανταγωνισμός θα είναι στα ύψη. Ωστόσο, εμείς δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε κάποια ομάδα, ο μόνος μας αντίπαλος είναι ο εαυτός μας» μου λέει η Εύα.

Η ομάδα I Thug you
© I Thug you

Οι προπονήσεις πολλές και καθημερινές, διαρκούν από 3 ώρες στο κομμάτι του χορού και περιλαμβάνουν έξτρα προπονήσεις ενδυνάμωσης. Το κομμάτι που θα χορέψουν είναι remix και το έχουν φτιάξει μόνοι τους από διάφορες μουσικές, μόνο εκείνες που τους εκφράζουν. «Όλο αυτό που κάνουμε είναι μια προσπάθεια χρόνων, αμέτρητων προπονήσεων και απίστευτης αφοσίωσης. Κάναμε θυσίες για να φτάσουμε εδώ. Οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η ομάδα μέχρι και σήμερα για την συμμετοχή της στο παγκόσμιο είναι όμως κυρίως οικονομικές. Τα μέλη μας χρειάστηκε να κάνουν από 2 μέχρι και 3 δουλειές για να ανταπεξέλθουν σε αυτό μας το ταξίδι. Κάτι που μας δυσκόλεψε αρκετά στο να βρούμε και οι 8 κοινές ώρες για προπόνηση. Το μεγαλύτερο άγχος μας είναι να φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς και να έχουμε την υγεία μας. Θα αναχωρήσουμε στις 5 του μηνός και είμαστε πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ. Πάμε να ζήσουμε το όνειρο μας. Θέλουμε να αναδείξουμε παντού ότι η Λάρισα έχει μια δυνατή κοινότητα hip hop χορού και θα ξεχωρίσει». Και καταλήγει λέγοντας: «Όνειρα, ρυθμός και συναίσθημα, αυτά θα μας ακολουθήσουν στην προσπάθειά μας. Προχωράμε, ευχαριστούμε πραγματικά όσους μας έχουν στηρίξει και ελπίζουμε σύντομα να σας κάνουμε όλους πολύ περήφανους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ