Χορος

11 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 9-15 Ιουνίου

Nick Cave στην πλατεία Νερού, περφόρμανς οι Nature Theater of Oklahoma και η ομάδα Griffόn στην Πειραιώς 260, δωρεάν προβολές από το Athens Open Air Film Festival κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 831
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 9-15 Ιουνίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, προβολές ταινιών, θέατρο, χορό

Release Athens 2022: Nick Cave & The Bad Seeds, Mogwai, Fontaines D.C., Sugar For The Pill, Royal Arch
Αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πιο καθηλωτικά και συναρπαστικά live acts στον πλανήτη. Το Release Athens 2022 υποδέχεται τους θρυλικούς Nick Cave & The Bad Seeds, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας τους μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Μαζί τους, οι σπουδαίοι Mogwai, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του νέου τους album, οι Fontaines D.C., ένα από τα καλύτερα νέα συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας, οι Αθηναίοι indie rockers Sugar For The Pill και Royal Arch. Ένα ονειρικό line up για κάθε μουσικόφιλο. Δ.Α.
Πλατεία Νερού, 15 Ιουνίου

Nick Cave & The Bad Seeds στο Release Athens

Το «άλλο» θερινό
Αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια, το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει σε πάρκα, πλατείες και μνημεία και (δωρεάν) δώρα φέρνει. Η αυλαία ανεβαίνει με το «The lost daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ σε πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Αττικού Άλσους, παρουσία της σκηνοθέτιδας και του Πίτερ Σάρσγκαρντ. Μέχρι το τέλος Αυγούστου έρχονται ακόμα περίπου 20 γνωστές και αγαπημένες ταινίες, στην Τεχνόπολη («Depeche Mode 101» και «Wild at heart»), στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (ο «Δράκουλας» του Κόπολα), στη Ρωμαϊκή Αγορά (οι «Μοντέρνοι καιροί» του Τσάπλιν με μουσική επένδυση του Τζεφ Βάνγκερ), στην Ακαδημία Πλάτωνος (η τριλογία «Before» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ), στην πλατεία Κοτζιά («Πρισίλα, η βασίλισσα της ερήμου»), στον κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ.ά.
Σε διάφορα σημεία, 14 Ιουλίου-30 Αυγούστου

Athens Open Air Film Festival: πρεμιέρα με το "The lost daughter" παρουσία της Μάγκι Τζίλεχαλ και του Πήτερ Σάρσγκαρντ

Ένα ελληνικό μουσικό πορτρέτο του Λόρκα
Η ποίηση και η διαδρομή του προκάλεσαν ισχυρές συμπαθητικές δονήσεις στους εκπροσώπους της ελληνικής νεωτερικότητας του 20ού αιώνα. Σ’ αυτούς τους μουσικούς δρόμους θα μας ταξιδέψουν η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο (με δελτία εισόδου μέσω της ticketservices. Από το «Romancero gitano» του Μίκη Θεοδωράκη, που βασίστηκε σε επτά ποιητικές αποδόσεις του Οδυσσέα Ελύτη, στα «Οκτώ τραγούδια» σε ποίηση Λόρκα του Γιώργου Κουρουπού, γραμμένα πάνω στις μεταφράσεις του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη.
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 10 Ιουνίου, στις 20:30

Τα «Ματωμένα Χώματα» στην παραλία
Αν δεν την προλάβατε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η παράσταση του Γιώργου Παλούμπη συναντά το κοινό για ένα βράδυ en plein air στο Φάληρο. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο γνωστός σκηνοθέτης μεταφέρει στη σκηνή το σπουδαίο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου. Έχοντας στο ερμηνευτικό δυναμικό τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μιχάλη Σαράντη και Αντίνοο Αλμπάνη ξετυλίγει τον βίο του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, από την ήρεμη αγροτική καθημερινότητα στο χωριό Κιρκιντζέ στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.
Faliro Summer Theatre, 10 Ιουνίου, στις 21:30

Με δύναμη από τη Βοστόνη
Έχουν εμφανιστεί στις γνωστότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου κερδίζοντας κριτικούς και κοινό και τώρα περιοδεύουν και στα μέρη μας. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, με τον ιδρυτή της Μπέντζαμιν Ζάντερ στο πόντιουμ, κάνουν μια στάση στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου για να ερμηνεύσουν το «Βαλς» του Μορίς Ραβέλ, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ και την αριστουργηματική Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς. Μαζί τους ο ανερχόμενος σολίστ Ζλάτομιρ Φουνγκ, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι στην κατηγορία του βιολοντσέλου.
Μέγαρο Μουσικής, 15 Ιουνίου, στις 20:30

Μπερτ Τουρρίντο: μια οπερατική ιλαροτραγωδία
Πόσο… δράμα χωράει σε μια περφόρμανς που αποδομεί τις συμβατικές δομές του λυρικού θεάτρου; Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς, οι ήρωες του Μπερτ Τουρρίντο βρίσκονται αντιμέτωποι με κατακλυσμούς και φόνους, ερωτικά τρίγωνα και άμωμους συλλήψεις, ακόμα και με εισβολή εξωγήινων. Για όλα φταίει το δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma, που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τέσσερα χρόνια μετά «Το κυνήγι της ευτυχίας» για να σατιρίσει το μιούζικαλ και να αποδομήσει τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα.
Πειραιώς 260, 15 & 16 Ιουνίου, στις 21:00

"Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα" στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου © Jessica Schaefer

Αναζητώντας το υπέροχο
Ως ένα χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο μάς συστήνουν η ομάδα χορού Griffόn και η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου τη νέα τους δουλειά. Επειδή, όμως, παρά την περιρρέουσα ανθρωποφαγία, πρέπει να υπάρχει και κάτι υπέροχο στον άνθρωπο, στο «Amazing» αναζητούν την περιοχή της υπέρβασης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής, το όριο ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης.
Πειραιώς 260, 15 & 16 Ιουνίου (στις 20:00), 17 & 18 Ιουνίου (στις 21:00)

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: η ομάδα χορού Griffόn με το "Amazing" στην Πειραιώς 260 © Εβίτα Σκουρλέτη

Τι «λύση» ψάχνει η Μαίρη Ζυγούρη σε ένα αρχαίο ιερό;
Αν ετοιμάζεστε για κυριακάτικο μπάνιο στον Κάλαμο, κάντε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου. Η Μαίρη Ζυγούρη μας προσκαλεί σε μια ιδιότυπη ξενάγηση-περφόρμανς σε έναν από τους πιο ειδυλλιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, με πυξίδα την πολύσημη μυθική φιγούρα του ένδοξου βασιλιά, γενναίου πολεμιστή, τραγικού ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραου και τη διαλεκτική σχέση τέχνης, ονείρου και πραγματικότητας. Μαζί με την Άννα Τζάκου και τον Δημήτρη Τσιάμη θα μας παρασύρουν από τον ναό, το θέατρο, τη στοά και την ιερή πηγή ως την κλεψύδρα που χρησίμευε ως υδραυλικό ρολόι ή υδροχρονόμετρο.
Αμφιάρειο Ωρωπού, 12 Ιουνίου, στις 12:00

Εκεί στον Νότο
Το καλοκαίρι η παρέα θέλει θάλασσα και προς τα εκεί μας τραβά το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, από την Καλλιθέα ως τον Άλιμο με δωρεάν δράσεις. Η αυλαία ανεβαίνει στις 11 Ιουνίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τη λαϊκή οπερέτα Εκκλησιάζουσες σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, που σκηνοθετεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου ΤέχνηςΜαριάννα Κάλμπαρη. Και έπεται συνέχεια στις 17-19 του μήνα με συναυλίες σε ανοιχτά θέατρα και πλατείες, μουσικά παραμύθια σε δημοτικούς χώρους και στο νοσταλγικό πυργόσπιτο του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, αλλά και με την ομάδα μουσικού θεάτρου Oper(O) να περιοδεύει με λεωφορείο στην παραλία.
Σε διάφορα σημεία, στις 11, 17, 18, 19 Ιουνίου 

Φεστιβάλ Λυρικός Νότος: "Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα" στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Σταύρος Χαμπάκης
 

Στη σκηνή με τα φτερά του… έρωτα
Δύο σκηνικές συμπράξεις μας ιντριγκάρουν να κατηφορίσουμε στο λιμάνι. Τα «Ερωτευμένα άλογα» από την ομάδα Εν Δυνάμει, που είχαν κερδίσει κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2019, επιστρέφουν στις 10-19 Ιουνίου για να μιλήσουν για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Σε ένα δείπνο μετά μουσικής, υπό το φως των κεριών και με οδηγό την ποίηση και το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα μας προσκαλεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου στις 14-17 Ιουνίου. «Έρως» η αφορμή, δηλαδή η νέα της παράσταση, αποτελεί καρπό συνεργασίας με τη Nova Opera, μια ομάδα νέων Ουκρανών καλλιτεχνών, οι οποίοι εξερευνούν νέους τρόπους ανάπτυξης του μουσικού θεάτρου.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 10-19 Ιουνίου

"Eros" της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά