Μουσικη

Nick Cave & The Bad Seeds: Η αξέχαστη συναυλία στην Αθήνα το 2004

Μερικές αναμνήσεις, περιμένοντας τον λατρεμένο «ψηλέα» να μας καθηλώσει στο Release Athens, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στην πλατεία Νερού

chris_kissadjekian.jpg
Χρήστος Κισατζεκιάν
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Η συναυλία των Nick Cave & The Bad Seeds στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2004, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν.

Με το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι να θυμίζει παλιές δόξες μετά από τόσες και τόσες επιβεβλημένες αναβολές λόγω της πανδημίας, η είδηση της επερχόμενης επίσκεψης του αγέραστου Nick Cave μαζί με τους Bad Seeds στο φεστιβάλ Release Athens 2022 ήρθε και έδεσε για τα καλά τη βάρκα της Ελπίδας στον μόλο της Πλατείας Νερού!

Release Athens 2022: Nick Cave and the Bad Seeds, Mogwai, Fontaines DC - 15/6/22

O λατρεμένος ψηλέας του ελληνικού κοινού έρχεται λοιπόν στις 15 Ιουνίου να σπείρει ξανά τους Κακούς του Σπόρους στην άδεια μας ψυχή, έχοντας στην υπέρβαρη χειραποσκευή του το “Ghosteen” που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν τη σαρωτική καραντίνα, όπως και το ζωντανά ηχογραφημένο “Idiot Prayer” στο “Alexandra Palace” του Λονδίνου.

Όμως μέχρι τότε θα έχουμε ρουφήξει με το καλό και άλλη μια πολύτιμη εμπειρία που θα αναζωπυρώσει καίρια την ανυπομονησία μας. Και τούτο διότι σε συνέχεια της πολυσυζητημένης μα και επιβραβευμένης πρεμιέρας της κινηματογραφικής ταινίας “This Much I Know to Be True” στο Berlin Film Festival, το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που απαθανατίζει την γόνιμη συνεργασία του Nicholas Edward Cave με τον συνοδοιπόρο του Warren Ellis θα κατακλίσει τις μεγάλες οθόνες της Υφηλίου την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Γυρισμένο στο Λονδίνο και στο Μπράιτον από τον Andrew Dominik (“Chopper”, “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”, “Blonde” κ.α.), το έργο αυτό θέλει τους δυο εμπνευσμένους μουσικοσυνθέτες στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση των άλμπουμ

“Ghosteen” (Nick Cave & the Bad Seeds) και “Carnage” (Nick Cave & Warren Ellis) που κινηματογραφήθηκε επί σκηνής την Άνοιξη του 2021, λίγο πριν την έναρξη της Βρετανικής περιοδείας τους, συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων και με επίτιμη καλεσμένη την αγαπημένη τους / μας Marianne Faithfull.

Είμαι κι εγώ ανάμεσα στους αμέτρητους που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε ανέμελες στιγμές ευδαιμονίας… Προσωπικά, πίσω από τα πιο αγαπημένα κάγκελα του κόσμου: τα photo pits. Ως τότε, ιδού μια καλή γεύση από την καταιγιστική συναυλία του αυστραλού δανδή στο ναι μεν τότε ηχητικά ακατάλληλο ολυμπιακό ακίνητο του Ελληνικού, που όμως τον ήθελε ιδιαίτερα εκρηκτικό επί σκηνής με το καλημέρα.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Φωτορεπορτάζ Nick Cave & The Bad Seeds, Sigmatropic, Silver Ray – Κλειστό Γυμναστήριο Ολυμπιακών Ακινήτων Ελληνικού, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2004

Τη βραδιά ξεκίνησαν γύρω στις 20:00 οι Silver Ray, και από ότι θυμούνται όλοι ανεξαιρέτως μάλλον επρόκειτο για κάποια χάρη του μεγαλόψυχου Nick προς αυτό το τρίο των συμπατριωτών του, αφού πέρασαν και δεν άγγιξαν κανέναν...

Στον αντίποδα οι δικοί μας Sigmatropic υπήρξαν για ακόμη μια φορά αντάξιοι της όλης τους πορείας. Λογικό και επόμενο να εστιάσουν τούτη τη βραδιά στην αγγλόφωνη version του άλμπουμ τους «16 Χαϊκού Και Άλλες Ιστορίες». Και να που στο τέλος της δικής τους παράστασης ο χώρος είχε ήδη γεμίσει αισθητά, μιλώντας για έξι με επτά χιλιάδες θεατές.

Όσο για το μαυροντυμένο πρωταγωνιστή, έχοντας στα χέρια του έναν ολόφρεσκο και πολύ δυνατό δίσκο όπως αποδείχθηκε μονομιάς το “Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus”, η απόφασή του να χωρίσει τη ζωντανή εμφάνιση των Bad Seeds σε δυο μέρη, τα «φρέσκα» και τα «παλιά», κρίθηκε εκ του αποτελέσματος σοφότατη. Σε βαθμό τέτοιο, που υπήρξαν και κάποιοι συνάδελφοι του μουσικού τύπου που κατέγραψαν τότε πως και να εξέλειπε το λεγόμενο “flashback” του δεύτερου ημιχρόνου, κανείς δε θα έφευγε από το γήπεδο παραπονεμένος με τον απόηχο του “There She Goes, My Beautiful World” να κατακυριεύει τα αυτιά του...

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Έτσι λοιπόν το πρώτο κομμάτι της παράστασης ήθελε τους Cave, Sclavunos, Ellis, Harvey, Johnston, Savage, Casey και Wydler να παρουσιάζουν επιθετικά ούτε ένα, ούτε δυο, μα έντεκα από τα δεκαεπτά τραγούδια του εν λόγω δημοφιλέστατου ανθολόγιου. Με το που γλίστρησε από τα θεόρατα ηχεία το “Abattoir Blues”, ωσάν αίλουρος που μόλις το έσκασε από το κλουβί του ο Cave κατέκλεισε ολάκερη τη σκηνή δυσκολεύοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο των φωτογράφων. Για να παγώσεις τα σπασμωδικά / αλματώδη του καμώματα, έπρεπε να ιδρώσεις εξίσου και τη δική σου τη φανέλα!

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Τι; Σαρανταεπτά χρονών; Ντάξ! Ακόμη και ο (ηλικιακά) «γιος» του Cedric Bixler-Zavala (ο άνθρωπος-λάστιχο στο μικρόφωνο των The Mars Volta) που συγκυριακά φέτος είναι τόσο, θα τον χειροκροτούσε ασταμάτητα. Όσο για το δεύτερο μέρος, πέρα από πολυαναμενόμενα hits όπως τα “Red Right Hand”, “Stagger Lee”, “Mercy Seat”, υπήρξε και μια μικρή ευχάριστη έκπληξη στο άκουσμα του “City Of Refuge”, κι ας ευθύνεται για μερικούς για την απουσία ενός “Do You Love Me?”.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Nick Cave στην Αθήνα το 2004
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Set List

Part 1:

  • Abattoir Blues
  • Messiah Ward
  • Hiding All Away
  • Let The Bells Ring
  • Easy Money
  • Supernaturally
  • Babe, You Turn Me On
  • Breathless
  • Get Ready For Love
  • O Children
  • There She Goes, My Beautiful World

Part 2:

  • Red Right Hand
  • Deanna
  • The Weeping Song
  • God Is In The House
  • City Of Refuge
  • Stagger Lee

Encore:

  • The Ship Song
  • Mercy Seat

Release Athens Festival 2022 - Nick Cave & The Bad Seeds - Mogwai - Fontaines DC

Το Release Athens, που επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ, θα έχει την τιμή να υποδεχτεί τους θρυλικούς Nick Cave & The Bad Seeds, ένα από τα πιο καθηλωτικά και συναρπαστικά live acts στον πλανήτη, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στην Πλατεία Νερού. Τους Nick Cave & The Bad Seeds πλαισιώνουν οι Fontaines D.C., μία από τις καλύτερες μπάντες των τελευταίων χρόνων και οι σπουδαίοι Mogwai λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, που θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προσφορές του Release Athens 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ