Χορος

12 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 2-8 Ιουνίου

Καβάκος, Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο, Ριγολέττος στο Ηρώδειο, έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Release Athens στην πλατεία Νερού, Cigarettes after Sex στην Τεχνόπολη, Φαϊτάκης στην Allouche Benias κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 830
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 2-8 Ιουνίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, χορό, όπερα, εκθέσεις.

Καβάκος και ΚΟΑ για τα παιδιά-πρόσφυγες
Ο κορυφαίος βιολονίστας και αρχιμουσικός ανανεώνει το ραντεβού του στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον πρόσφατα βραβευμένο με την διάκριση Jan Wallander, πρώτο κορυφαίο στις βιόλες Ηλία-Ίωνα Λιβιεράτο. Μαζί τους συμπράττει και ο Ουκρανός βιολονίστας Ντμίτρο Ουντοβιτσένκο σε μια συναυλία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, πολλά από τα οποία είναι ασυνόδευτα. Κυρίαρχη στο πρόγραμμα η εμβληματική τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς, ενώ θα ακουστούν και έργα των Μπαχ (Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα), Μότσαρτ (Συμφωνία κοντσερτάντε σε μι ύφεση μείζονα) και Σιμπέλιους (Adagio di molto από το έργο 47 του κοντσέρτου για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα).
Μέγαρο Μουσικής, 4 Ιουνίου, στις 21:00

Ο διάσημος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει ξανά με την ΚΟΑ για την υποστήριξη των παιδιών πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο Ριγολέττος και η… μαφία
Είκοσι ένα χρόνια από το τελευταίο του ανέβασμα στο ρωμαϊκό ωδείο, το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέπε Βέρντι ανοίγει το καλοκαιρινό πολιτιστικό καλαντάρι στα πόδια της Ακρόπολης. Με τρεις αναγνωρισμένους και έμπειρους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Τηλιακό, τον Φραντσέσκο Ντεμούρο και την Χριστίνα Πουλίτση, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τον Λουκά Καρυτινό να διευθύνει την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου στη σκηνοθεσία να μεταφέρει τη σκηνική δράση στον μικρόκοσμο της ιταλικής επαρχίας της δεκαετίας του 1980, όπου κυριαρχεί το οργανωμένο έγκλημα. 
Ηρώδειο, 2, 5, 8, 11 Ιουνίου, στις 21:00

Κάνε (εικαστικά) όνειρα στη Λένορμαν
Η είδηση της μεγάλης δωρεάς του συλλέκτη σύγχρονης τέχνης Δημήτρη Δασκαλόπουλου σε τέσσερα μουσεία (ΕΜΣΤ, Tate, Guggenheim και Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σικάγο) έκανε τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Απρίλιο. Να, λοιπόν, που έρχεται η ώρα να δούμε ορισμένα από αυτά. Δεκαεννέα εγκαταστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν συναντήσει ξανά το κοινό στην Αθήνα, και 20 σχέδια των έργων παρουσιάζονται στην έκθεση «Dream on». Γιατί όπως σημειώνει ο επιμελητής της Δημήτρης Παλαιοκρασσάς «Οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας είναι εκεί όπου οι καλλιτέχνες κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους».
Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, 6 Ιουνίου-τέλος Νοεμβρίου

Με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον κήπο
Τα μαξιλάρια βγαίνουν ξανά στο γρασίδι του Μεγάρου. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια αναλαμβάνει να σηκώσει την αυλαία στις καλοκαιρινές μας συναντήσεις στον δροσερό κήπο φέρνοντας αγαπημένες στιγμές από το ρεπερτόριό της (σε ενορχηστρώσεις του πιανίστα Θωμά Κοντογεώργη) αλλά και τα καινούργια της τραγούδια «Νικητές χαμένοι», «Φως» και «Μείναμε άνθρωποι». Για «να πιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε, να τραγουδήσουμε, να ξεχαστούμε, να αναπολήσουμε, να ονειρευτούμε», όπως λέει και η ίδια. 
Μέγαρο Μουσικής, 8 Ιουνίου, στις 21:00

Η Άλκηστη Πρωτοψάλτη έρχεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

«Δίψα» για χορό
Πώς μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συμμετάσχει στην αναζήτηση ή, καλύτερα, στην επινόηση «νέων» τελετών, αναγκαίων για την επιβίωσή μας; Από αυτή την αφετηρία εκκινεί το «Thirst», η νέα παράσταση της Ερμίρα Γκόρο πάνω στην πανάρχαια και πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Η καταξιωμένη χορογράφος επιστρέφει για τρεις βραδιές στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου.
Πειραιώς 260, Ε, 3-5 Ιουνίου, στις 21:00

Το "Thirst" της Ερμίρα Γκόρο στην Πειραιώς 260 © Πηνελόπη Γερασίμου

Release Athens 2022: Bauhaus, The Jesus And Mary Chain, dEUS, Strawberry Pills, Youth Valley
Επιστρέφει μετά από τρία χρόνια «σιωπής», μεγαλύτερο από ποτέ. 11 ημέρες, πάνω από 30 κορυφαία διεθνή ονόματα, 100 ώρες ζωντανής μουσικής. Η πολυαναμενόμενη φεστιβαλική εμπειρία ξεκινά με headliners τους Bauhaus, το κορυφαίο goth-rock συγκρότημα με το original line up, σε μια απ’ τις ελάχιστες εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Μαζί τους οι σπουδαίοι The Jesus And Mary Chain, οι αγαπημένοι Βέλγοι dEUS αλλά και δύο χαρισματικά ελληνικά σχήματα,οι Strawberry Pills και Youth Valley. Δ.Α.
Πλατεία Νερού, 8 Ιουνίου

Οι Bauhaus θα εμφανιστούν στο Release Athens 2022

Οι Cigarettes After Sex στο Γκάζι
Αν έχεις βάλει κι εσύ το χεράκι σου στις (εκατομμύρια) προβολές που συγκεντρώνουν τα τραγούδια τους στο Youtube, έρχεται η ώρα να τους δεις κι από κοντά. Ο Γκρεγκ Γκονζάλεζ και η παρέα του έρχονται με… Γκάζι από το Μπρούκλιν με τις «νυχτερινές», τρυφερές ποπ μελωδίες τους για να υποσχεθούν «Affection» και ότι «Nothing's Gonna Hurt You Baby».
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 6 & 7 Ιουνίου, στις 21:00 

Cigarettes after Sex

O Στέλιος Φαϊτάκης και ο θρίαμβος της λογικής
Μια μάνταλα με πυραύλους, ο νομπελίστας φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι σε αγωνία, το πορτρέτο ενός «αναβαθμισμένου» ανθρώπου: η δίνη του πολέμου κι ένας κόσμος που ταλαντεύεται ανάμεσα στην πρόοδο και την αυτο-καταστροφή πυροδοτούν τον χρωστήρα του γνωστού ζωγράφου. Τουλάχιστον 20 έργα των τελευταίων χρόνων με την χαρακτηριστική γραφή του, που συγκερνά τη βυζαντινή αγιογραφία και το ύφος της Κρητικής Σχολής με το πολιτικό μήνυμα των Μεξικανών muralistas, παρουσιάζονται στην πρώτη του ατομική στην Αθήνα μετά από 13 χρόνια. Ανάμεσά τους μνημειακοί καμβάδες από την ενότητα «Ευτυχώς, ο Παραλογισμός χάνεται», που έδειξε το 2014 στο Palazzo Cavour στο Τορίνο, σε επιμέλεια Μαουρίτσιο Κατελάν, αλλά και τα «Μάνταλα», που έδειξε πέρυσι στη Χαϊνάν της Κίνας.
Allouche Benias Gallery, 2 Ιουνίου-2 Ιουλίου

Στέλιος Φαϊτάκης, "Το όνειρο της πλατείας εγκεφάλου" (2021)

Η δύναμη των εικόνων
Ενενήντα καλλιτέχνες από 28 χώρες σε τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα: το πιάσατε το υπονοούμενο, το Athens Photo Festival επιστρέφει για 35η χρονιά. Από τις παλαιότερες διοργανώσεις για το μέσο διεθνώς, κάνει ξανά «κατάληψη» σε ολόκληρο το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς για να εστιάσει σε σημερινά κοινωνικά ζητήματα μέσα από τη ματιά των φωτογράφων. Δεν θα λείψει το παράλληλο πρόγραμμα, με εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης και ο φωτογραφικός μαραθώνιος που θέλει να μας βάλει σε τρεχάματα με τον φακό στο χέρι.
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, 8 Ιουνίου-24 Ιουλίου

Pink Floyd διά χειρός Nick Mason
Από τα Astronomy Domine και Arnold Lane του Syd Barrett, στα Childhood’s End and Fearless του David Gilmour ή ακόμα και στο One of These Days, ο άλλοτε ντράμερ των Pink Floyd έρχεται στα μέρη μας με διάθεση να μοιραστεί στιγμές από τα πρώτα χρόνια της ιστορικής μπάντας. Με το συγκρότημά του Nick Mason's Saucerful Of Secrets θα εστιάσουν σε κομμάτια που φθάνουν μέχρι και το άλμπουμ του 1972 Obscured by clouds και, φυσικά, από το Echoes. 
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 4 Ιουνίου, στις 21:00

Κάτω από την επιφάνεια
Οργανική και νευρώδης, η νέα δουλειά του Πέτρου Μώρη εξετάζει τις εσωτερικές δομές και τις ανατομίες που εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια, στη γεωλογία, το σώμα, την ψυχή. Με τα γλυπτά, τα χαρακτικά και τα βίντεο της νέας του εγκατάστασης με τίτλο «Spirit structures» ξεκινά την εκθεσιακή του δραστηριότητα το PTX στην πλατεία Θεάτρου.
PTX, από τις 2 Ιουνίου

Πέτρος Μώρης, Vector 60899

Του Βοτανικού οι Αστροναύτες
Μας πρωτοσυστήθηκε στον λόφο του Στρέφη, δέκα χρόνια πριν «προσγειώθηκε» στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και να που επιστρέφει για τριήμερο τζαμάρισμα στις εγκαταστάσεις των παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων. Από τις τρεις σκηνές του Αστροναύτες World & Jazz Music Festival θα περάσουν το κουιντέτο του Haig Yazdjian με τον Itamar Doari και τον Γιάννη Αναστασάκη, οι Soul Peanuts και ο Gilad Atzmon, οι Hyppomaniacs του Γιάννη Κασέτα και οι Los Tre.
Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, 3-5 Ιουνίου, στις 19:30