Χορος

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης έρχεται στο Μέγαρο

Μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού μας περιμένουν στην ανοιξιάτικη γιορτή των τεχνών

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 820
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Martha Graham Dance Company.
Martha Graham Dance Company.

Megaron Spring Festival: Οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 31 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου.

Μύρισε άνοιξη, και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια νέα πολυσυλλεκτική γιορτή πολιτισμού κάνει το ντεμπούτο της φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα που θα ενθουσιάσουν τους φίλους των τεχνών. Από τις 31 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου διεθνούς φήμης σύνολα, διάσημοι σολίστες της μουσικής, χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μας δίνουν ραντεβού στην Αθήνα. Λάβετε θέσεις, το Megaron Spring Festival είναι εδώ.

Katia και Marielle Labèque, 31 Μαρτίου
Στις εμφανίσεις τους οι θεατές μετριούνται σε (πολλές) χιλιάδες σπάζοντας τα ρεκόρ ακροαματικότητας, ενώ ανάλογη τύχη έχουν και οι δισκογραφικές τους δουλειές (η σύγχρονη ερμηνεία τους στη Γαλάζια ραψωδία  του Γκέρσουιν υπήρξε ένας από τους πρώτους χρυσούς δίσκους κλασικής μουσικής). Από τα καλύτερα πιανιστικά δίδυμα διεθνώς, οι γαλλίδες αδερφές, που διαπρέπουν εδώ και πέντε δεκαετίες στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου, ανοίγουν το νέο ανοιξιάτικο φεστιβάλ τεχνών στο Μέγαρο. Οι συναυλίες τους αποδεικνύονται συναρπαστικές, χάρη στο σπινθηροβόλο και φινετσάτο παίξιμό τους, αλλά και χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αλληλοσυμπληρώνονται οι διαφορετικές πιανιστικές τους ιδιοσυγκρασίες. Ανεξαρτήτως παρτιτούρας «η μουσική τους γραμμή ακούγεται πάντα σαν να υφαίνεται για πρώτη φορά... Αλλά η ψευδαίσθηση του αυτοσχεδιασμού είναι η ιδιοφυΐα των παραστάσεών τους» έγραψαν για το παίξιμό τους οι Times. Στην αθηναϊκή τους εμφάνιση οι δύο φημισμένες σολίστ θα ερμηνεύσουν τις Έξι αρχαίες επιγραφές του Κλωντ Ντεμπυσσύ και την Ιεροτελεστία της άνοιξης (εκδοχή για δύο πιάνα) του Ίγκορ Στραβίνσκι καθώς και τη Φαντασία σε φα ελάσσονα για τέσσερα χέρια του Φραντς Σούμπερτ.

Katia και Marielle Labèque.
© Umberto Nicoletti

Elisabeth Leonskaja, 1 Απριλίου
Στην επαγγελματική της διαδρομή οδηγείται από τη μια κορυφή στην άλλη έχοντας ως πυξίδα της το πάθος, την καλλιτεχνική ευφυΐα και την απαίτηση να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό της. Το ταλέντο της άλλωστε φάνηκε από νωρίς, της έφερε μεγάλες διεθνείς διακρίσεις ενώ σπούδαζε ακόμα στο ωδείο και κέρδισε την προσοχή και την υποστήριξη του μεγάλου ουκρανού πιανίστα Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, που υπήρξε μέντοράς της. Εδώ και δεκαετίες η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια αποτελεί μία από τις πιο ονομαστές σολίστ του πιάνου διεθνώς, συμπράττοντας με διάσημα σύνολα (όπως τα κουαρτέτα Belcea, Borodin, Artemis, Alban Berg και Jerusalem) και αρχιμουσικούς (τον Βλαντιμίρ Ασκενάζι και τον Κουρτ Μαζούρ, μεταξύ άλλων) σε σημαντικά φεστιβάλ, συναυλιακές αίθουσες αλλά και στα στούντιο ηχογραφήσεων. Στα μέρη μας, η μεγάλη κυρία του πιάνου συγκίνησε ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό με την έξοχή της ερμηνεία στις σονάτες για πιάνο του Σούμπερτ την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019. Επιστρέφοντας στο Μέγαρο θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό στην παρουσίαση του Δεύτερου κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Γιοχάννες Μπραμς.

Η Elisabeth Leonskaja.
© Marco Borggreve

Gautier Capuçon, 3 Απριλίου
Έπιασε το βιολοντσέλο σε ηλικία πέντε ετών και στα 41 του χρόνια πλέον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του διεθνώς. Με την εκφραστική του μουσικότητα, την πληθωρική του δεξιοτεχνία και τον βαθύ του ήχο έχει κερδίσει πιστούς ακροατές στη γενέτειρά του, τη Γαλλία, και σε όλο τον κόσμο και συνεργασίες με τους κορυφαίους της κλασικής μουσικής – όπως με τους αρχιμουσικούς Λιονέλ Μπρινγκιέ, Γκουστάβο Ντουνταμέλ, Σαρλ Ντυτουά και Κριστόφ Έσενμπαχ. Στο Μέγαρο, πάντως, ο Γκωτιέ Καπυσόν, θα μοιραστεί τη σκηνή με τον αγαπημένο φίλο του Ζερόμ Ντυκρό, διακεκριμένο πιανίστα και συνθέτη, με τον οποίο κάνουν συχνές κοινές εμφανίσεις ανά τον κόσμο μαγεύοντας με το πάθος και το δυναμισμό τους ακροατές και κριτικούς. Το πρόγραμμα της συναυλίας τους είναι ένα γοητευτικό μουσικό καλειδοσκόπιο. Συνδυάζει δύο χαρακτηριστικές σονάτες για τσέλο και πιάνο των Κλωντ Ντεμπυσσύ και Γιοχάννες Μπραμς, από την εργογραφία τους για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων, με πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και μεταγραφές έργων διάσημων συνθετών καθώς και με ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του αμερικανικού ragtime: το κοσμαγάπητο «Εntertainer» του Σκοτ Τζόπλιν.

Ο Gautier Capucon.
© Anoush Abrar

Maria João Pires, 4 Απριλίου
Στη μακρά διεθνή της πορεία, η Μαρία Ζοάο Πίρες μετρά πάμπολλες βραβεύσεις και διθυραμβικές κριτικές, δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογες ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο. Στοχεύοντας πάντα να υπηρετεί τα έργα που ερμηνεύει με έμπνευση, η πορτογαλέζα κορυφαία πιανίστρια μεσουρανεί ανελλιπώς στο διεθνές μουσικό στερέωμα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 παίζοντας με σφρίγος και ενέργεια. Για το ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας για πιάνο. Συγκεκριμένα, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργηματικές σονάτες: την Αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 του Φραντς Σούμπερτ και την Αρ. 32 σε ντο ελάσσονα, έργο 111 του Λ.Β. Μπετόβεν, αλλά και μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Κλωντ Ντεμπυσσύ, τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το δημοφιλές «Σεληνόφως». Η σοφία και το λεπτό γούστο της ερμηνείας της και η ικανότητά της να διεισδύει στο βάθος της μουσικής και να αναδεικνύει κάθε φράση ενός έργου είναι πάντα ένας καλός λόγος για να βρεθείς στο ακροατήριό της.

Η Maria João Pires.
© Felix Broede

Les Percussions de Strasbourg, 10 Απριλίου
Φέτος συμπληρώνουν 60 χρόνια διεθνούς καλλιτεχνικής πορείας κι έρχονται στα μέρη μας με τις παρτιτούρες τους συντονισμένες στην πρωτοποριακή μουσική κατάθεση ενός επιφανούς έλληνα δημιουργού. Γιατί είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001) που θα δώσουν τον τόνο στη συναυλία των Κρουστών του Στρασβούργου στο Μέγαρο. Θα επιχειρήσουν να μας μυήσουν στον ιδιότυπο κόσμο του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων ερμηνεύοντας τις Πλειάδες (1979) και την Περσέφασσα (1969), δύο συνθέσεις-πρόκληση για τον ακροατή, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ρυθμική ένταση και τεράστιο ηχοχρωματικό πλούτο. Η συναυλία τους συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις/δράσεις του Meta-xenakis.org, μιας πρωτοβουλίας σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών σε πέντε χώρες και τρεις ηπείρους, με σκοπό τη διοργάνωση αφιερωμάτων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πολυμαθούς συνθέτη. Οι κύριοι συνεργάτες συμπράττουν με τοπικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα για να αναδείξουν όχι μόνο την προσωπικότητα του Ξενάκη και τις δημιουργίες του, αλλά και την καλλιτεχνική και φιλοσοφική του κληρονομιά, η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στις τέχνες του 21ου αιώνα.

Οι Les Percussions de Strasbourg.
© Vincent Arbelet

Martha Graham Dance Company, 16-17 Απριλίου
Ως σολίστ ανακηρύχθηκε «Χορεύτρια του αιώνα» από το περιοδικό Time  και «Προσωπικότητα του αιώνα» από το People. Ως χορογράφος υπήρξε τόσο παραγωγική όσο και σύνθετη, καθορίζοντας τη μοντέρνα κίνηση με το καινοτόμο της λεξιλόγιο, τις 181 χορογραφίες που δημιούργησε αλλά και τη δική της μέθοδο. Ενενήντα πέντε χρόνια από την ίδρυση του συνόλου που φέρει το όνομά της, η oμάδα της αμερικανίδας μεγάλης καλλιτέχνιδας εξακολουθεί να κατέχει ηγετικό ρόλο στην εξελισσόμενη τέχνη του μοντέρνου χορού. Και είναι τα βήματά τους που θα οδηγήσουν το πρώτο Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο στη λήξη του, μέσα από τις τρεις εμφανίσεις τους. Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα ερμηνεύσουν σε πανευρωπαϊκή πρώτη τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians [Άσμα για αθώους κωμωδούς], που βασίζεται σε πρωτότυπη μουσική του Τζέισον Μοράν και είναι εμπνευσμένη από τα θέματα ενός έργου της Γκράχαμ το οποίο θεωρείται χαμένο ήδη από το 1952. Επιπλέον, οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την Ομάδα Χορού της Μάρθας Γκράχαμ στη χορογραφία Acts of Light [Πράξεις φωτός] (1981) σε μουσική του Καρλ Νήλσεν, μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σκανδιναβικής μουσικής.  

Martha Graham Dance Company.
Martha Graham Dance Company.

Πληροφορίες: megaron.gr
Tηλέφωνο: 210 7282333
Πακέτο εισιτηρίων για το Φεστιβάλ της Άνοιξης: από 3 εκδηλώσεις και πάνω -25%

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ