Χορος

Η Kimberly Bartosik μας προκαλεί να παίξουμε το παιχνίδι της

12 καλλιτέχνες από τους συμμετέχοντες του πρότζεκτ «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, γράφουν στην A.V. για την εμπειρία τους.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 740
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vuvtjkrq.jpg
«The Game»

Η καλλιτέχνιδα Kimberly Bartosik συμμετέχει στο «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το έργο: «The Game» (video)

Το ψηφιακό κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ζητά από τους καλλιτέχνες να δώσουν φωνή στο σήμερα. Ζητήσαμε από την Kimberly Bartosik να μας περιγράψει την εμπειρία της.

Παράγοντας τέχνη μέσα από το σπίτι: «Τα υλικά μου ήταν ανέκαθεν και κυρίως το ανθρώπινο σώμα. Και οι απεριόριστες επικοινωνιακές δυνατότητες που μπορεί να έχει το σώμα μας. Έτσι για μένα το να δημιουργείς μέσα στο σπίτι έθεσε το ερώτημα του πώς ο χώρος μπορεί να γίνει και ο ίδιος ένας παίκτης στο έργο μου. Από τη στιγμή που η απομόνωση, ο εγκλεισμός και η δυσφορία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία της καραντίνας, το σώμα μας ως υλικό, και τα διαφορετικά συναισθήματα που εναλλάσσονται, ήταν τελικά το μοναδικό απαραίτητο υλικό. Η πραγματική πρόκληση είχε να κάνει πιο πολύ με το πώς δημιουργούμε κάτι που να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Με ποιο τρόπο θα παρασύρουμε τους θεατές ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτό το παιχνίδι!» 

«Enter» στο έργο της: Οι θεατές μπορούν να τραβήξουν τα δικά τους βίντεο παίζοντας το παιχνίδι από το σπίτι τους. Η Kimberly Bartosik συνέλαβε την ιδέα του «The Game» μετά από έναν μήνα σε καραντίνα με την οικογένειά της. Το έργο τεκμηριώνει μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή του σωματικού περιορισμού: τη συσσώρευση συναισθηματικού περιορισμού και το πόσο εύκολα τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου. Όπως αναφέρει η ίδια, συνέλαβε την εξής ιδέα: «Να αποπροσωποποιήσουμε, κατά κάποιον τρόπο, τα συναισθήματά μας βγάζοντάς τα από τα σώματά μας και να μπορέσουμε να τα δούμε και να τα κατοικήσουμε –ή ακόμα και να παίξουμε μαζί τους– με τη μορφή ενός παιχνιδιού παράλογης ανταλλαγής».

Θα είναι αυτό το επόμενο βήμα στη δημιουργία Πολιτισμού; «Δεν θεωρούμε ότι η δημιουργικότητα παίρνει νέα κατεύθυνση, αλλά πιο πολύ ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δημιουργούμε νέες τάσεις ανταποκρινόμενοι στη πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε και υιοθετώντας τα υλικά τα οποία μας είναι διαθέσιμα. Το πιο πιθανό είναι ότι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις που θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας, ακόμα και όταν η προσωπική επαφή είναι περιορισμένη. Πάντως, οι ιδέες είναι πιο σημαντικές από την ίδια την τεχνολογία.

Η καλλιτεχνική δράση θα συνεχίσει να παίρνει μορφή και να μεταμορφώνεται. Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη συγκυρία μας παροτρύνει να επανεκτιμήσουμε και να αγαπήσουμε από την αρχή την αξία της ζωντανής περφόρμανς. Όταν καταφέρουμε να συναντηθούμε ξανά, πιστεύουμε ότι η ζωντανή αλληλεπίδραση θα γίνει η "νέα/παλιά τάση". Μέχρι τότε, δουλεύουμε με ό,τι έχουμε,  με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε και να ξαφνιάζουμε το κοινό και τους εαυτούς μας γιατί αυτό είναι που κρατάει το έργο μας ζωντανό».

Ποια είναι η Kimberly Bartosik: Το χορογραφικό έργο της έχει παρουσιαστεί σε σπουδαία φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Τηνπερίοδο 2017-20, ήταν New York Live Arts Live Feed Residency Artist, όπουπαρουσίασετηνπρεμιέρατουτελευταίουέργουτης, “through the mirror of their eyes”. Επιλεγμένεςβραβεύσειςτης: Υποτροφία Guggenheim (2019), Υποτροφία Virginia B. Toulmin για ηγετικές γυναικείες προσωπικότητες στον χορό από το Κέντρο Μπαλέτου και Τεχνών του New York University (2019-20), χορηγία για περιοδείες και κοινωνική συμμετοχή του National Dance Project Production, Map Fund, Jerome Foundation, FUSED, USAI, New Music USA, χορηγία σε καλλιτέχνες του Foundation for Contemporary Arts και Harkness Dance Center AIR. Ήταν για εννιά χρόνια μέλος της ομάδας χορού του Merce Cunningham και έχει τιμηθεί με βραβείο Bessie εξαιρετικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο έργο του. 

Δείτε το βίντεο: 
The Game | Kimberly Bartosik/ daela

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ