Χορος

Mα τι είναι επιτέλους το Μy Yoga Impro, Kατερίνα Πένσου;

Η εκπαιδεύτρια ενός σεμιναρίου αλλιώτικου από τα συνηθισμένα, εξηγεί

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
crop2_85013452_220741292275004_8810062227244580864_n.jpg
photo © Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Move your Backbends Twists & Inversions: Η yoga teacher Kατερίνα Πένσου μας μίλησε για το ιδιαίτερο μάθημα που πραγματοποιείται την Κυριακή 9/2 στη Θεσσαλονίκη

Ευλύγιστη, καλόκαρδη και μεταδοτική. Αυτό δεν αρκεί; Ασφαλώς όχι. Θέλει υψηλό βαθμό σωματικής και πνευματικής αφοσίωσης για να διαβείς τις πύλες της ενόρασης και να ασπαστείς την κουλτούρα της γιόγκα και η Κατερίνα Πένσου έχει όλα τα εφόδια για να μας καθοδηγήσει. Ένα σεμινάριο διαφορετικό από τα στάνταρ έρχεται την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την yoga teacher που προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στο μάθημά της, το οποίο ονομάζει Μy Yoga Impro. 

Με εργαλεία τον δυναμισμό, τη δημιουργία μεταβάσεων μεταξύ των asana αλλά και τη συνειδητότητα της κίνησης, η Κατερίνα Πένσου διευθύνει ένα δυναμικό, πλούσιο σε φαντασία και ρυθμό μάθημα, στη διάρκεια του οποίου το κορμί και οι αισθήσεις καλλιεργούν τη σχέση τους με το πάτωμα και τη βαρύτητα.

Χορεύοντας από την ηλικία των 5 και με μια μόνιμη ανησυχία για δημιουργία και εξέλιξη να τη χαρακτηρίζει, η Κατερίνα Πένσου έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα YogaWorks teacher training 200h, καθώς και το ReDance 400hs, ενώ από το 2016 μοιράζεται την αγάπη της για το σώμα, το νου και την κίνηση μέσα από το μάθημά της. Ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την ίδια, αλλά και για το workshop «Move your Backbends Twists & Inversions» που διεξάγεται την Κυριακή στο Βodysoul Pilates Yoga Dance της οδού Φλέμινγκ στη Θεσσαλονίκη.

84591997_487440188631362_969154061762822144_n_1.jpg

Γκουγκλάροντας τη γιόγκα, οι συχνότερες αναζητήσεις που προκύπτουν είναι: «Γιόγκα για μαμάδες και παιδιά», «γιόγκα για εγκύους βόρεια προάστεια». Αυτό είναι δηλαδή το target group; Μήπως είναι κάπως παρεξηγημένο το αντικείμενο στη χώρα μας;
Αυτό είναι ένα από τα πολλά target group και από τα πιο πιασάρικα, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως δεν είναι ιδανικό και εξαιρετικά ευεργετικό για όσους το κάνουν, είτε μαθητες είτε δάσκαλοι. Έχουμε την τάση να στεκόμαστε καχύποπτα σε καθετί καινούργιο, και σε συνδυασμό με την άγνοιά μας και την παραπληροφόρηση, ζορίζει το πράγμα. Σίγουρα ειναι παρεξηγημένη η τέχνη της γιόγκα στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια είναι ελπιδοφόρες.

Αλήθεια, πώς γίνεται κανείς δάσκαλος γιόγκα;
Όταν συμβεί το «κλικ» και νιώσεις πως αυτό που βιώνεις μέσα από την προσωπική σου πρακτική στη γιόγκα θέλεις να το μεταδώσεις παραέξω, ξεκινά η αναζήτηση του κατάλληλου εκπαιδευτικού. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, πληθώρα δασκάλων και άπειρη πληροφορία! Το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τη δική του ταυτότητα και σου προσφέρει τη δική του συνταγή. Στην αναζήτηση αυτή, εξαιρετική βοήθεια συνεισφέρουν ο δάσκαλός μας, άτομα που έχουν ολοκληρώσει κάποια εκπαίδευση και φυσικά η κλίση μας, το προσωπικό μας στιλ. Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο σκοπός για τον οποίο θέλουμε να γίνουμε δάσκαλοι. Υπάρχουν επαγγελματίες γυμναστές που χρησιμοποιούν τη γιόγκα όπως και το πιλάτες ως εργαλείο. Υπάρχουν επίσης μαθητές που παρακολουθούν το εκπαιδευτικό για προσωπική εξέλιξη στην πρακτική τους και όχι επειδή θέλουν να γίνουν δάσκαλοι. Όσο πιο συνειδητός ο σκοπός μας, τόσο πιο σωστή η επιλογή του εκπαιδευτικού.

Πόσα χρόνια ενασχόλησης με τη γιόγκα μετράς εσύ η ίδια;
Η πρώτη μου επαφή με τη γιόγκα ήταν σε μια αίθουσα γυμναστηρίου. Μετά από κάποια μαθήματα κατάλαβα ότι είναι αυτό που χρειάζομαι ως προετοιμασία για την επιστροφή μου στο χορό. Μετά από έρευνα και όταν κατάφερα να βρεθώ εκεί που θέλω οικονομικά, ξεκίνησα εντατικά την πρακτική μου στο υπέροχο στούντιο της Θάλειας Ζώκα, Vitansa. Μετά από 1,5 χρόνο πρακτικής, όπου από εργαλείο η γιόγκα έγινε αγάπη, έκανα το κλικ και αποφάσισα να την κυνηγήσω επίσημα πλέον. Το 2015 βρέθηκα στην οικογένεια του Yogaworks teacher training 200hs στην Αθήνα, γιατί φυσικά με την τύχη μου εκείνη η χρονιά ήταν η μόνη που δεν πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη – και πόσο χαίρομαι για αυτό τελικά! Από το 2016 λοιπόν, δειλά δειλά ξεκίνησα να διδάσκω και συνεχίζω. Όλα αυτά τα χρόνια, φροντίζω να παρακολουθώ σεμινάρια, εξακολουθώ να είμαι μαθήτρια και τους τελευταίους μήνες να σχεδιάζω στοχευμένα ταξίδια στο εξωτερικό για να παρακολουθώ workshops της επιλογής μου.

85222213_647173812685325_5889480166702317568_n.jpg

Μy Yoga Impro: Θα ήθελες να μας το αναλύσεις;
Ο αυτοσχεδιασμός ζει μέσα στο μάθημά μου αλλά και το αντίθετο. Οι ποιότητες που υπάρχουν στον σύγχρονο χορό και οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε, να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε την κίνηση δεν σταματούν σε αυτόν. Κινούμαστε ήδη από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, γιατί λοιπόν όσο μεγαλώνουμε να περιοριζόμαστε; Υπάρχουν άφθονοι τρόποι για να κινηθούμε, πολλές διαφορετικές εντάσεις  για να παίξουμε και φυσικά κάθε φορά όλα αυτά βιώνονται με άλλη διάθεση και ψυχολογία. Εκεί είναι που αυτοσχεδιάζω στο μάθημα! Η αίσθηση που έχουν οι μαθητές στη διάρκεια της πρακτικής είναι φανερή, εναπόκειται σε εμάς τους δασκάλους να τη διακρίνουμε. Με τη σειρά μου παίρνω αυτό που μου δίνουν, το μαγειρεύω και έτσι δημιουργούμε ένα μάθημα πάντα έντονο (γιατί τέτοια είμαι), στη διάρκεια του οποίου παίζουμε με τη βαρύτητα, δουλεύουμε τη σχέση μας μαζί της και όλα αυτά μέσα από τεχνικές που ενυπάρχουν στον σύγχρονο χορό καθώς και  στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Δεν είναι χορευτικό το μάθημά μου, είναι δυναμικό, χωρίς yoga props (τουβλάκια, ιμάντες κτλ), με βασικό εργαλείο το ίδιο μας το σώμα, τεντωμένο σε μια λεπτή κλωστή από την οποία δεν πέφτει ποτέ κανένας μαθητής μου. Το πάτωμα είναι ο παρτενέρ μας, το σώμα μας το εργαλείο μας και ο νους μας το μεγαλύτερο εμπόδιο, που αν το απελευθερώσουμε, τα κομμάτια του παζλ θα βρουν τη σωστή τους θέση. 

Τι το διαφορετικό θα βιώσουν όσοι πρόκειται να συμμετάσχουν στο «Move your Backbends Twists & Inversions»;
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αίσθηση που θα δώσουμε στο flow μας. Ο τρόπος που θα νιώσουμε την κίνηση να συμβαίνει, αλλά και πώς θα δούμε  τη σχέση μας με το πάτωμα. Είτε μέσα είτε έξω από το στρωματάκι μας, θα αναπνέουμε δίνοντας ρυθμό στην πρακτική μας και δημιουργώντας με το σώμα μας σχήματα, με το ένα να διαδέχεται το άλλο. Η αισθητική δεν υπάρχει μόνο στα υλικά αγαθά. Υπάρχει στον τρόπο που κινούμαστε, δημιουργούμε και υπάρχουμε. Όσο πιο συνειδητά και μίνιμαλ λειτουργούμε, τόσο πιο ζωντανά υπάρχουμε και ταυτόχρονα προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη φασαρία και τις μουτζούρες. Συνειδητότητα της κίνησης, έλεγχος του σώματός μας και απελευθέρωση του νου.

83996162_196466341497419_936879147764940800_n.jpg

Έγινες καλύτερος άνθρωπος κάνοντας γιόγκα; Μπορεί να συμβεί και σε εμένα;
Σίγουρα ήρθα αντιμέτωπη με χαρακτηριστικά μου που ήθελαν δουλειά και προσοχή. Συνειδητοποίησα μοτίβα συμπεριφοράς και πώς αυτά με επηρεάζουν στο να μην είμαι ελαστική εγκεφαλικά και ψυχολογικά σε ό,τι μου φέρνει η καθημερινότητα.  Το πιο σημαντικό είναι πως όταν τα είδα όλα αυτά, στην αρχή ναι, ήταν μεγάλο το ζόρι, αλλά μετά από λίγο καιρό απλά τα αγκάλιασα και είπα, οκέι, αυτό είναι, δέξου το και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. Η γιόγκα είναι αγάπη, είναι η καλύτερη πτυχή του εαυτού μας, η θέληση για εξέλιξη, δουλειά, αναζήτηση στα πιο απρόβλεπτα και άκυρα και σκοτεινά και μπλα μπλα μπλα κομμάτια του εαυτού μας. Αποδοχή του εγώ μας και όχι του ΕΓΩ μας. Οπότε ναι, μπορεί να συμβεί και σε εσένα και στον σκύλο σου και στη γάτα σου και σε οποιονδήποτε είναι έτοιμος να σταθεί ευάλωτος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ναι, αισθάνομαι καλύτερος άνθρωπος, γιατί μπορώ να αράζω πιο εύκολα μαζί μου και να το απολαμβάνω πραγματικά σε σχέση με τα χρόνια πριν τη γιόγκα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ηδονή που προσφέρει η γιόγκα; Είναι ψυχικά ή σωματικά τα ωφελήματά της;
Αχ, η μεγαλύτερη ηδονή που σου προσφέρει είναι όταν ο δάσκαλος σου λέει να ξαπλώσεις, γιατί ήρθε η ώρα της χαλάρωσης! Εκεί νιώθεις το σώμα σου να μουδιάζει και να λιώνει αργά και απολαυστικά. Είναι οι στιγμές που νιώθεις τόσο ζωντανά όλα όσα βίωσες στην πρακτική. Ακόμη και αν δεν ήταν μια καλή πρακτική, (κάτι που δεν πιστεύω, γιατί και μόνο που σηκώθηκες και πήγες στο μάθημα έκανες κάτι για εσένα), ακόμα και την χειρότερη ψυχολογία να είχες, έκανες ένα mindset πολύ σημαντικό, το οποίο ένιωσες μέχρι το πετσί σου. Ψυχή και σώμα πάνε πακέτο στη γιόγκα. Αν κάποιος την ασκεί για ψυχικούς λόγους κυρίως, θέλει δε θέλει θα γυμναστεί. Αν κάποιος από την άλλη την ασκεί για γυμναστική, υποχρεωτικά θα τα πει λίγο με τον εαυτό του σε κάποια φάση. Είναι μια ολοκληρωμένη τέχνη η γιόγκα, η οποία σε φέρνει πιο κοντά στη δική σου ολοκλήρωση, σωματικά και πνευματικά.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη γιόγκα;
Δυο θα σου πω! Ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο! Πρώτος είναι αυτός του «δεν είμαι καθόλου ευλύγιστος/η, μπορώ να κάνω;» και ο άλλος είναι το «δεν μπορώ εγώ την ηρεμία, θέλω να κοπανιέμαι, να νιώθω ένταση». Ως προς το πρώτο, ανήκει στον τύπο της παραπληροφόρησης που μπορεί να παρομοιαστεί με το να πάω σε ένα κολυμβητήριο λέγοντας, «αχ, κύριε προπονητή, δεν ξέρω να επιπλέω στο νερό, μπορώ να κάνω;». Όσο για τη δεύτερη περίπτωση, είναι τόσα τα είδη γιόγκα, τόσες οι προσεγγίσεις και οι δάσκαλοι που αποκλείεται να μη βρεις αυτό που σε εκφράζει και σου ταιριάζει.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την απόλυτη ευτυχία; Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Η απόλυτη ευτυχία… Όταν ξυπνήσω ένα πρωινό και είμαι 70 ετών, να μην χρειάζεται να πάρω χάπια για να ζήσω ακόμη μια μέρα, να μπορώ να πάω μόνη μου στην τουαλέτα για να απολαύσω ένα ωραιότατο μάντεψε τι και να χαρώ τη μέρα μου με τον άνθρωπό μου, που ελπίζω μέχρι τότε να με αντέχει ακόμη! Ο μεγαλύτερος φόβος; Να σταματήσω να κινούμαι και να εκφράζομαι έτσι όπως ξέρω σχεδόν από τότε που γεννήθηκα.

Αν θα έπρεπε να είσαι κάτι άλλο στη ζωή σου, αντί για χορεύτρια ή yoga teacher, τι θα ήταν αυτό;
Επαγγελματίας τενίστρια και αργότερα προπονήτρια, για να συνεχίσω με τη σειρά μου, όπως κάνει εδώ και χρόνια ο λατρεμένος μου αδελφός, το έργο του μπαμπά μας, ο οποίος στα 74 του χρόνια είναι ακόμα στα γήπεδα και δε μασάει τίποτα!

84085446_486479955575304_782899673940623360_n.jpg

Move your Backbends Twists & Inversions
Διάρκεια
90΄
Κόστος
13€ /members 9€
Πληροφορίες
www.bodysoul.gr
Τ: 2310 888 103
Facebook event

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ