Χορος

With 2 feet

“With 2 feet” θα πει «με δυο πόδια»...

4753-35225.jpg
Τζούλια Διαμαντοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 300
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5984-13798.jpg

“With 2 feet” θα πει «με δυο πόδια». Αλλά στις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν αυτή την εβδομάδα (5-9 Μαΐου) στο ίδρυμα «Μιχάλη Κακογιάννη» υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζονται ούτε καν αυτά. Που αρκεί μια κίνηση του χεριού, μια ελαφριά κλίση του σώματος, ακόμα κι ένα βλέμμα, για να επιτευχθεί η μοναδική προϋπόθεση κάθε δημιουργικής έκφρασης: η επικοινωνία με το κοινό. Η σπάνια –όχι ως προς τη συχνότητά της– στιγμή που η κίνηση ενός σώματος μετουσιώνεται σε σκέψη, έμπνευση, προβληματισμό ή απλά συναίσθημα μέσα σ’ ένα άλλο σώμα, σ’ ένα άλλο μυαλό, σ’ ένα άλλο άτομο. Σ’ εμάς. 

Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της διοργάνωσης που φέρνοντας κοντά διαφορετικές σχολές χορού, αναδεικνύοντας διαφορετικούς χορογράφους με ετερόκλητη καταγωγή, πρότυπα και βιώματα, περιλαμβάνοντας συνολικά 23 χορευτές και 5 ανεξάρτητες παραστάσεις, στοχεύει να μας παρουσιάσει μια ευρεία άποψη της τέχνης του σύγχρονου χορού.  

Έτσι, στην πρώτη ενότητα (5&6 Μαΐου, στις 20.30), το “With2Feet” παρουσιάζει την παράσταση «Η νύχτα» της ομάδας Paracoon, ένα χοροθεατρικό σχόλιο στο μοναχικό παιχνίδι του ανθρώπου με το χρόνο, στην προσκόλλησή μας με το παρελθόν ή το μέλλον, αλλά και σ’ εκείνη την ευτυχή σύμπτωση κατά την οποία καρφωνόμαστε και με τα δυο μας πόδια στο παρόν και καταφέρνουμε να κοιτάξουμε προς τον ουρανό.

Στη δεύτερη ενότητα (7, 8 & 9 Μαΐου, στις 21.30) παρουσιάζονται οι σύγχρονες χορογραφίες του Αμερικάνου Ted Stoffer, του Ούγγρου Jozsef Csaba Hajzer, της Ελληνίδας Αθανασίας Κανελλοπούλου, η οποία ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, και του Γιάννη Καρούνη. Στο ντουέτο “In a landscape”, ο γνωστός χορογράφος Ted Stoffer, εξερευνά το σώμα σαν ένα εσωτερικό τοπίο ομορφιάς και πόθου, ενώ στο σόλο “Orbital” ο Γιάννης Καρούνης επιχειρεί να διαγράψει μια τροχιά, μια κοινή πορεία, ισορροπώντας μ’ ένα άλλο σώμα, μια μπάλα. Στο “S.k.i.n.s” του Hajzer, η αντίδραση των σωμάτων στη μουσική εκπέμπει δυναμισμό, αισθησιασμό και τρυφερότητα, ενώ στο 7λεπτο «Σκιές του τίποτα»,  που χορογραφεί η Αθανασία Κανελλοπούλου, 8 χορεύτριες κινούνται η κάθε μία στο δικό της χωροχρόνο αλλά και ταυτόχρονα όλες μαζί.

Με τον ίδιο, δηλαδή, τρόπο που ζούμε όλοι μας, κινούμενοι μαζί και χώρια σ’ ένα πιεστικό παρόν το οποίο, όπως μας είπε και ο Γιάννης Μάντσης της ομάδας Paracoon, «μας δημιουργεί περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μιλήσουμε για ομορφιά και χρώμα». Ίσως αυτός να είναι άλλωστε κι ο στόχος κάθε πολιτιστικής διοργάνωσης σε τέτοιους καιρούς. Να μας υπενθυμίσει πως τα δυο μας πόδια δεν χρησιμεύουν μόνο για να μας τραβάνε προς τη Γη, αλλά και για να μας επιτρέπουν να επιχειρούμε άλματα –έστω και νοητά– προς τον ουρανό. 

Info 5-9 Μαΐου, Θέατρο Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206. Πληρ.: 210 9767.620. Εισιτήρια: € 14, € 8 φοιτητές χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ), € 10 φοιτητικά/ ομαδικά. Προπώληση στα ταμεία του ιδρύματος και ηλεκτρονικά στο www. mcf.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ