Χορος

Tα κορυφαία μπαλέτα Béjart γίνονται 30 και το γιορτάζουν στην Ελλάδα

Το ρεπερτόριο του θρύλου Maurice Béjart στη σκηνή του Ηρωδείου για δύο παραστάσεις 

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369175-762851.jpg

Μία παράσταση των Béjart δεν είναι διεκπεραίωση. Κάτι που απλώς παρακολουθείς και λίγο αργότερα ξεχνάς. Ποτέ δεν ήταν. Αν αφεθείς έστω και μία φορά στη μαγεία των χορευτικών συνδυασμών που έχει δημιουργήσει ο θρύλος που ακούει στο όνομα Maurice Béjart, τότε δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Έτσι το Boléro δεν είναι ποτέ ξανά το ίδιο μετά την ανεπανάληπτη χορογραφία του ελβετικού κολοσσού του μπαλέτου που, στ' αλήθεια, σημάδεψε το κομμάτι για πάντα.

Τα θρυλικά Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης γιορτάζουν τα 30 χρόνια από τη δημιουργία τους και τιμούν την επέτειο των 10 χρόνων από την απουσία του κορυφαίου χορογράφου και ένθερμου φιλέλληνα Maurice Béjart με μια νέα παγκόσμια περιοδεία, που κάνει -ευτυχώς- στάση και στην Αθήνα.

Tα κορυφαία μπαλέτα Béjart γίνονται 30 και το γιορτάζουν στην Ελλάδα

Mε μια λαμπερή πορεία πενήντα και πλέον χρόνων ο Maurice δημιούργησε περισσότερες από 250 παραστάσεις με εμβληματικά έργα όπως η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» και το «Μπολερό», ενώ δεν έκρυψε ποτέ τον έρωτά του για την χώρα μας, τους ελληνικούς μύθους και συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτή τη φορά το Ηρώδειο θα γίνει το σκηνικό για τις εμβληματικές χορογραφίες του μεγάλου χορογράφου που θα αποδώσουν 50 χορευτές των θρυλικών μπαλέτων της Λωζάνης σε υπόκρουση Beethoven μέχρι Nick Cave. Υπέροχες μουσικές συνδυάζουν την κλασική με την τζαζ και την παραδοσιακή, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ήχων από Rossini και Webern μέχρι Duke Ellington, The Residents, ινδικά και αφρικάνικα ακούσματα.

Tα κορυφαία μπαλέτα Béjart γίνονται 30 και το γιορτάζουν στην Ελλάδα

Θα ’ναι μια μεγάλη γιορτή του χορού που για δύο μαγικές βραδιές θα υμνήσουν έναν μεγάλο δημιουργό και το έργο του. Εκείνον που έκανε τον χορό προσιτό στο ευρύ κοινό και τον ανάδειξε στην υπέρτατη τέχνη του 20ου αιώνα. «Έβγαλα το χορό από τις αίθουσες της όπερας για να τον μεταφυτεύσω στα Παλέ ντε Σπορ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν», έλεγε περήφανος.

Η παράσταση «Béjart fête Maurice» αποθεώνει την τέχνη του χορού σαν ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή, ενώ τα δημοφιλή μπαλέτα ερμηνεύουν τις σημαντικότερες χορογραφίες της καριέρας του Maurice Béjart με αμείωτο πάθος, εκπληκτική δεξιοτεχνία και εκφραστική αρτιότητα, διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο αισθητικής.

Tα κορυφαία μπαλέτα Béjart γίνονται 30 και το γιορτάζουν στην Ελλάδα

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει και το νέο έργο «t 'M et variations...» που δημιούργησε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου Gil Roman, διάδοχος του Maurice Béjart, με κινήσεις που γίνονται λέξεις καθώς απευθύνονται στον Maurice, σε μια άκρως συναρπαστική χορογραφία για την αγάπη και τον χορό ως εσωτερική ανάγκη.  


Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, 21.00

Εισιτήρια: viva.gr, artinfo.gr, 2109213310, 11876, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ