Χορος

Στο σύμπαν όλα χορεύουν, εμείς όχι;

Στη σχολή χορού του Θοδωρή Πανά στην Ακαδημία Πλάτωνος ο χορός γίνεται τρόπος ζωής

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325746-672196.jpg

Στον χορό δεν υπάρχουν όρια. Όσα δεν μπορεί να πει το στόμα πρέπει να τα λέει το σώμα. Kι αν δεν είναι όλες οι σχολές χορού πρόθυμες να σε κάνουν να εκφραστείς με αυτό, στην Ακαδημία Πλάτωνος ίσως βρίσκεται κάποια που κερδίζει με πάθος τις εντυπώσεις. Η σχολή χορού του Θοδωρή Πανά ανοίγει της πόρτες και την καρδιά της και μας δίνει όλα τα επιχειρήματα για να ξεκινήσουμε χορό άμεσα. Όπως είχε πει άλλωστε και η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια Μάγια Αγγέλου «όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν», γιατί όχι και εμείς;

Ο Θοδωρής Πανάς μας μίλησε για τη νέα του σχολή και έδιωξε κάθε δισταγμό μας να ξεκινήσουμε να αφεθούμε στη μαγεία του χορού.

Πώς από χορευτής αποφάσισες να ανοίξεις μία σχολή χορού;

O χορός, ως μέσο έκφρασης και ως αντικείμενο διδασκαλίας, ήταν για μενα ένα όνειρο ζωής που είχα από μικρό παιδί. Ήταν το πάθος μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών και σκληρής δουλειάς σε Ελλάδα και Λονδίνο, απέκτησα γνώσεις και εμπειρία, τα οποία είχα έμφυτη ανάγκη να μεταδώσω στον κόσμο. Σε άτομα κάθε ηλικίας που έχουν την ίδια ανάγκη να εκφραστούν μέσα από τον χορό. Έτσι, δουλεύοντας με σύνεση και επιμονή, κατάφερα πέρυσι με την πολύτιμη συμβολή των συνεργατών μου, να δημιουργήσω ένα χώρο όπως ακριβώς τον ονειρευόμουν: μια εστία χορευτικής έκφρασης και γνώσης.

Τι μαθήματα χορού διδάσκονται στη σχολή;

Είμαι πολύ χαρούμενος διότι φέτος η σχολή μας αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη σχολή από το κράτος και πληρεί όλες τις υποχρεωτικές και απαιτούμενες προδιαγραφές σωστής και νόμιμης λειτουργίας. Έχοντας πάντα ως γνώμονα και αφετηρία τον κλασσικό και σύγχρονο χορό, καλύπτουμε και με τα άλλα είδη χορού (hiphop, breakdance, funkyjazz, contemporaryjazz, latin, capoeira, musicaltheater, tango, oriental και παραδοσιακούς) όλα τα γούστα και όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα χορού είναι το Express yourself by Thodoris, ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και χορογραφιών που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, έμπειρους ή άπειρους στο χορό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάγκη να εκφραστούν μέσα από αυτόν.

 

Ποια είδη χορού έχουν την μεγαλύτερη απήχηση;

Ο κλασικός και ο σύγχρονος χορός είναι είδη που γνωρίζει και αγαπά πολύ ο κόσμος, καθώς η απήχησή τους είναι τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, τα νέα παιδιά έχοντας πάντα ως βάση τους παραπάνω χορούς, έχουν μεγάλη διάθεση και περιέργεια να γνωρίσουν και άλλα είδη, από τα πιο δημοφιλή (π.χ. hiphop, breakdance κ.α.) επηρεασμένα από τα ερεθίσματα του θεάματος, μέχρι τα πιο ιδιαίτερα (π.χ. capoeira – maculele) που εκφράζουν μια ολόκληρη φιλοσοφία. Επίσης, ιδιαίτερη απήχηση – περισσότερο βέβαια στους ενήλικες – παρουσιάζουν τα μαθήματα εκγύμνασης (pilates, yoga, barre a terre, body art ), τα οποία εκτός από άσκηση, προσφέρουν απαλλαγή από άγχος, χαλάρωση και ηρεμία.

Σήμερα, σε περίοδο κρίσης, απευθύνεται ο κόσμος στις σχολές χορού; Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να κάνει χορό στον ελεύθερο του χρόνο;

Κακά τα ψέματα, η κρίση είναι το μελανό σημείο της εποχής μας. Σίγουρα είναι ο δύσκολα τα πράγματα ,αλλά αυτό δεν σταματάει τους ανθρώπους από το να είναι δημιουργικοί. Ο χορός αγαλλιάζει την ψυχή. Είναι ένας καλός τρόπος διαφυγής από τα προβλήματα και τη μιζέρια της κρίσης. Και φυσικά είναι δημιουργικός τρόπος έκφρασης και εκγύμνασης.

Το ταλέντο είναι απαραίτητο; Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει μαθήματα χορού;

Το ταλέντο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια. Η αφοσίωση, η σύνεση, το πάθος, η δίψα για μάθηση και πολύ σκληρή δουλειά αποτελούν τα εχέγγυα του χορευτή. Αυτά θα αναδείξουν το όποιο ταλέντο του. Χωρίς αυτά, δυστυχώς, το ταλέντο θα παραμείνει ένα ταλέντο χωρίς αξιοποίηση και θα αποτελέσει απωθημένο ζωής. Με την σωστή διδασκαλία και καθοδήγηση, μα πάνω απ’ όλα με έμπνευση, όλοι μπορούν να ασχοληθούν με τον χορό είτε ερασιτεχνικά είτε να εξελιχθούν σε επαγγελματικό επίπεδο.


Info: Σχολή χορού «Θοδωρής Πανάς», Μαραθωνομάχων 51(Ακαδημία Πλάτωνος), 2105158735

Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-13.00 και 17.00-22.00, Σάββατο 11.00-17.00

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ