Χορος

Χορεύοντας με παρτενέρ το φως

Τρεις χορογραφίες του Russell Maliphant στο «Conceal | Reveal»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 561
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320987-630394.jpg

Η παράσταση «Conceal | Reveal» (Απόκρυψη | Αποκάλυψη) στη σκηνή του ΜΜΑ είναι χορογραφημένη από τον εκφραστή της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής, τον φημισμένο χορευτή και καινοτόμο χορογράφο του χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, Russell Maliphant.

Με την παράσταση ο Russell Maliphant γιορτάζει την επέτειο των 20 ετών από τη δημιουργία της ομάδας του, ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 20 χρόνια συνεργασίας του με το σπουδαίο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls.

Ο Maliphant δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, το ρυθμό και το χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Michael όσο και εγώ θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με ένα μοναδικό τρόπο στην κίνηση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία για αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και «συν-χορογράφο».

Τρεις χορογραφίες του θα απολαύσουμε στο «Conceal | Reveal». Το διάσημο «Broken Fall», σε μουσική Barry Adamson που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Sylvie Guillem και το Τhe Ballet Boyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία το 2004. Τη νέα χορογραφία με τίτλο «Piece No. 43», ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών, που αποτελεί τη γέφυρα - σύνδεση μεταξύ της κλασικής και σύγχρονης κίνησης. Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής. Και τέλος το «Both, and», ένα σόλο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της πρώην χορεύτριας του The Royal Ballet Company, ελληνικής καταγωγής και συζύγου του Maliphant, Dana Fouras, η οποία μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή. 

image

Sadler’s Wells

Το Sadler’s Wells είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στο σύγχρονο χορό με αποστολή την παραγωγή και την παρουσίαση των καλύτερων νέων έργων στο Λονδίνο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Alistair Spalding, το πρόγραμμα του θεάτρου φιλοξενεί μέσα στη χρονιά όλα τα είδη χορού, από το σύγχρονο στο φλαμένγκο, από το bollywood στο κλασικό μπαλέτο και από τη σάλσα στους χορούς του δρόμου. Από το 2005 έχει καταφέρει να παρουσιάσει πάνω από 90 νέες παραστάσεις χορού, κυρίως βραβευμένες και να διοργανώσει μεγάλες παραγωγές ανά τον κόσμο. Η έδρα του είναι στην περιοχή Islington στο βόρειο Λονδίνο, και στεγάζεται στο κτίριο το οποίο χτίστηκε στο 1683 από τον Richard Sadler. Το κτίριο έχει διαδραματίσει έναν επιφανή ρόλο στην ιστορία του θεάτρου, με το Royal Ballet και την Όπερα του Λονδίνου να έχουν ξεκινήσει από εκεί.

image

O Russell Maliphant και ο Michael Hulls (©. Hugo Glendinning)

Russell Maliphant

Ο Russell Maliphant σπούδασε χορό στο Royal Ballet Scholl, ενώ ασχολήθηκε με τη μελέτη της ανατομίας, της φυσιολογίας και της βιομηχανικής. Στη μεγάλη καριέρα του έχει συνεργαστεί ως χορευτής και χορογράφος με μεγάλα μπαλέτα όπως της Όπερας της Λυών και της Λωραίνης, το Royal Ballet, το Batsheca Ensemble και σημαντικές ομάδες σύγχρονου χορού όπως οι The Ballet Boyz, CobosMika, DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company κ.λπ. Επίσης συνέπραξε και με τις δύο ιδιότητές του με σπουδαίες προσωπικότητες του χορού σαν τη Sylvie Guillem, τον Robert Lepage και τον Adam Cooper.

Το 1996 δημιουργεί τη δική του ομάδα (Russell Maliphant Company) ξεκινώντας ταυτόχρονα και τη μόνιμη συνεργασία του με τον κορυφαίο φωτιστή Michael Hulls. Τα γνωστότερα έργα του είναι τα Sheer, Choice, Broken Fall, PUSH, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus , Fallen και Second Breath.

Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία όπως τα Laurence Olivier Award, Time Out Live, Circle National Dance Award, South Bank Show Dance Award, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε τιμητικά διδάκτορας στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Την τελευταία δεκαετία είναι ο βασικός χορογράφος του μεγαλύτερου και διασημότερου κέντρου σύγχρονου χορού παγκοσμίως, του περίφημου Sadler’s Wells.

Michael Hulls

Ο Hulls εκπαιδεύτηκε στο χορό και το θέατρο στο Dartington College και το 1992 κέρδισε υποτροφία από το Arts Council για να παρακολουθήσει εργαστήρια φωτισμού χορού στη Νέα Υόρκη με την Jennifer Tipton. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά για παραστάσεις χορού και συγκεκριμένα με τον χορογράφο Russell Maliphant και έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ο «χορογράφος του φωτισμού». Οι συνεργασίες τους με τον Maliphant έχουν αποσπάσει διεθνείς κριτικές και αναγνώριση καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009 ο Hulls έγινε ο πρώτο βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, που δεν είναι χορογράφος.

Dana Fouras

Η ελληνικής καταγωγής Dana Fouras σπούδασε κλασικό χορό στην Αυστραλία και στο Royal Ballet School. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Adeline Genee, το 1984 και 1985 και ένα Prix de Lausanne το 1986. To 1988 έγινε η πρώτη χορεύτρια του Royal Ballet χορεύοντας σπουδαίους ρόλους, ενώ το 1994 αποφάσισε να αποχωρήσει για να ακολουθήσει μία καριέρα μόνη της και να δημιουργήσει συνεργασίες με κορυφαίους χορευτές όπως οι Irek Mukhamedov, Jonathon Burrows και Russell Maliphant. Μάλιστα η συνεργασία της με τον Maliphant της απέδωσε ένα Time Out Live Award για τη χορογραφία Sheer.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Broken Fall

Χορογραφία: Russell Maliphant

Φωτισμοί: Michael Hulls

Χορευτές: Carys Staton, Adam Kirkham, Nathan Young

Μουσική: Barry Adamson

Both, and

Χορογραφία: Russell Maliphant

Φωτισμοί: Michael Hulls

Χορός: Dana Fouras

Μουσική: Mukul

Κοστούμια: Stevie Stewart

Piece No. 43

Χορογραφία: Russell Maliphant

Φωτισμοί: Michael Hulls

Χορευτές: Dana Fouras, Adam Kirkham, Carys Staton, Yu Hsien Wu, Nathan Young

Μουσική: Mukul


Info: 19 & 20/3 20.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Α. Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333, www.megaron.gr, €55-25, 44-20 (Φ/Μαθητικά/Παιδικά), 19(Άνεργοι/ΑΜΕΑ/65+/Πολύτεκνοι)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ