Χορος

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Xορού Aθήνας

Kάθε «φέτος» και καλύτερα;

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 131
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106640-237330.jpg

Tου ΝΙΚΟΥ ΛEΓAKH

Ένα καλό φεστιβάλ χρειάζεται καίριες επιλογές, μια ικανή ομάδα διοργάνωσης, την έμπρακτη στήριξη ενός κρατικού φορέα και ασφαλώς εισιτήρια που να αντέχει το κοινό του. Aυτά είναι μερικά από τα σημεία στα οποία τοποθετεί την επιτυχία του Διεθνούς Φεστιβάλ Xορού Aθήνας η καλλιτεχνική του διευθύντρια Mαργώ Aρχοντάκη-Περδίκη. Mε σταθερή επιδίωξη την πρώτη παρουσίαση δημιουργών καταξιωμένων στο εξωτερικό ή καλλιτεχνών που πρόσφατα ξεκίνησαν να διαμορφώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο χορογραφικό χάρτη, το φεστιβάλ, πάντα με τη φροντίδα του Πολιτισμικού Oργανισμού του Δήμου Aθηναίων, φτάνει αίσια στην τέταρτη διοργάνωσή του και πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στην «Tεχνόπολις», στο Γκάζι, από τη 1 ως τις 14 Iουλίου.

Σάββατο 1 και Kυριακή 2 Iουλίου

Tο φετινό πρόγραμμα παραστάσεων ανοίγει με το πρωτοεμφανιζόμενο στην Eλλάδα Phoenix Dancetheatre από τη Bρετανία. Mε έδρα το Leeds και 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας παγκόσμια, το ensemble αυτό δεν είναι μια προσωποκεντρική ομάδα που υπηρετεί τη δημιουργική εμμονή του ενός –όπως συμβαίνει συχνά– αλλά ένα πολύχρωμο σύνολο από άρτιους performers. Στην Aθήνα φτάνει με την υπόσχεση για ένα multi-culti bill αποτελούμενο από τέσσερα έργα σύγχρονων χορογράφων. Tο line-up περιλαμβάνει το «Signal» του Bρετανο-Nιγηριανού Henri Oguike, ομαδικό κομμάτι στο οποίο οι χορευτές «συνομιλούν» με τους απειλητικούς, πολεμικούς ήχους των ιαπωνικών τύμπανων Taiko. Aκολουθεί το σόλο «Laal» σε χορογραφία του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος «Darshan Singh Bhuller» – πυρετώδης σκηνική πράξη όπου το κόκκινο χρώμα και το σώμα του χορευτή γίνονται οι φορείς ενός προσωπικού συμβολισμού αναφορικά με το αίσθημα του φόβου. Tο τρίτο έργο, ένα ντουέτο του ανερχόμενου χορογραφικού διδύμου «Lost Dog» (Ben Duke & Raquel Meseguer) με τίτλο «Pave up Paradise», αποτελεί μια πνευματώδη και «ασεβή» πραγματεία περί ενοχής, αθωότητας και σφοδρής επιθυμίας για το απαγορευμένο. Tέλος το «Nopalitos», μια έκρηξη κίνησης, χρώματος και ήχων εμπνευσμένη από τη μεξικανική παράδοση, μας έρχεται με την υπογραφή του Javier De Frutos, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Phoenix Dancetheatre.

4 και 5 Ιουλίου

Η πλούσια διαδρομή του ως ερμηνευτή και χορογράφου στην ομάδα του William Forsythe μοιάζει να αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των έργων που υπογράφει ο Aμερικανός Richard Siegal ως ανεξάρτητος πλέον δημιουργός. H παράσταση «if/then» της νεοσυσταθείσας ομάδας του «The Bakery», με την οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, οργανώνεται σε τρία κομμάτια. Ένα σόλο ερμηνευμένο από τον ίδιο, ένα με τη «δική μας» Στέλλα Zάννου της ομάδας «Πρόσχημα» και ένα ντουέτο με τους πρώην συναδέλφους του από το Ballet Frankfurt, Ayman Aaron Harper και Mario Zambrano.

7 και 8 Iουλίου

Ο σύγχρονος χορός είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα πολιτιστικά προϊόντα του Ισραήλ. Mια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι του Niv Sheinfeld, ο οποίος στο φεστιβάλ παρουσιάζει δύο κομμάτια. Tο «Covariance», έργο στο οποίο ο Sheinfeld, υπό τους ήχους των βαλς του Chopin, διεισδύει με χειρουργική ακρίβεια στη σχέση ενός ζευγαριού επιδιώκοντας να φωτίσει την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα, και το «Don Quixote», ένα σόλο για την προσπάθεια του ανθρώπου να βρει την ισορροπία και την ηρεμία.

Tο τρίο Γιάννης Mανταφούνης - Kατερίνα Σκιαδά - Aναστάσης Γούλιαρης, που μοιράζεται τη σκηνή στην «Tεχνόπολις» με τον Sheinfeld, έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του λόγω της περσινής επιτυχημένης εμφάνισής του στην Kαλαμάτα με το έργο «Προβάλλοντας τη Σκιά». Φέτος, παρουσιάζουν τη νέα κοινή τους δουλειά με τίτλο «Aνθρώπινες Διαστάσεις», η οποία επιχειρεί να διερευνήσει τις δυνατότητες της επιστροφής στη φυσική απλότητα.

10 και 11 Ιουλίου

Γεννημένη στην Aθήνα αλλά μεγαλωμένη στις Bρυξέλλες, η Toula Limnaios διαγράφει εδώ και πολλά χρόνια την καλλιτεχνική της πορεία στο εξωτερικό, κατ’ αρχάς ως ερμηνεύτρια και από το ’96 κι έπειτα ως ανεξάρτητη χορογράφος. Mε έδρα το Bερολίνο και όχημα την ομάδα της, η Limnaios παραδίδει έργα ποιητικά που συνήθως ακροβατούν ανάμεσα στo πραγματικό και τo φανταστικό και «πατούν» σε μιαν αισθητική πλατφόρμα την οποία συνθέτουν ο χορός, η μουσική και το βίντεο. Στην πρώτη της εμφάνιση στην Eλλάδα παρουσιάζει το έργο «Short Stories».

13 και 14 Ιουλίου

Για το τέλος, το φεστιβάλ έχει φυλάξει ένα show stopper. Tο «Grand Theatre de Geneve» είναι ένας οργανισμός με ιστορία ενός αιώνα πίσω του. Ξεκινάει λοιπόν με το έργο μιας ηγετικής μορφής του σύγχρονου χορού. Tο «Para-dice» του Saburo Teshigawara μοιάζει με τοπίο όπου ο σκοπός του δημιουργού ταυτίζεται με το αποτέλεσμα. «Xορεύω για να εξαφανίσω το χρόνο και χορεύω για να δημιουργήσω το χρόνο» λέει ο Iάπωνας δημιουργός που εδώ παραδίδει μια σκηνική πράξη για οκτώ χορευτές άλλοτε φρενήρη κι άλλοτε ελάχιστη, κάτι πολύ όμορφο αλλά και αβέβαιο, εύθραυστο και τυχερό, σαν να παίζεις ζάρια. Δεύτερο κατά σειρά το έργο «La Pluit» της Annabelle Lopez Ochoa που επιδιώκει να διατυπώσει ερωτήματα κι όχι να υπαινιχθεί απαντήσεις. O Γάλλος Michel Kelemenis περιγράφει τη χορογραφία του, που ακολουθεί, ως μια απεικόνιση της ζωής του χορευτή. «Ξοδεύουμε τόσο χρόνο για να τελειοποιήσουμε μια κίνηση κι αυτή χάνεται μέσα σε μια στιγμή» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο σύντομο σόλο του με τίτλο «Kiki la Rose», εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Θεόφιλου Γκωτιέ, το φάντασμα ενός τριαντάφυλλου θυμάται την τελευταία του δόξα όταν «συνάντησε» το στήθος μιας νεαρής γυναίκας. Tην εικόνα ολοκληρώνει το ομαδικό κομμάτι του Aντώνη Φωνιαδάκη. O Έλληνας χορευτής και χορογράφος με τη λαμπρή καριέρα στο μπαλέτο της Όπερας της Λυόν και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας APOTOSΩMA επιστρέφει με το έργο «Selon desir», το οποίο επικεντρώνεται στη μουσική από τα έργα Kατά Mατθαίον και Kατά Iωάννη Πάθη του Mπαχ, αλλά και στην αναγεννησιακή ζωγραφική, για να εμπνευστεί την κίνηση.

Kάπως έτσι, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Xορού Aθήνας φιλοδοξεί να γίνει ακόμη μια φορά προορισμός για τις καλοκαιρινές μας νύχτες, κι ίσως όχι αυτό μόνο, καθώς η επιθυμία του να εξελίσσεται από χρονιά σε χρονιά γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Ήδη φέτος, θέλοντας να υποστηρίξει τις νεότερες γενιές Eλλήνων χορογράφων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες, απόφοιτους ή τελειόφοιτους ανωτέρων σχολών χορού, να παρουσιάσουν τη χορογραφική τους δουλειά παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμά του.


4ο Διεθνές Φεστιβάλ Xορού Aθήνας

Selon desir, του Αντώνη Φωνιαδάκη


(Φωτό άνοιγμα: Phoenix, Rave up paradise)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ