- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άγνωστες φωτογραφίες με τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα
Από τις χαλαρές και προσωπικές στιγμές του ζευγαριού όπως τις αποτύπωσε ο φωτογράφος Νίκολας Μάρεϊ
Συλλογή από «προσωπικές και χαλαρές» φωτογραφίες των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα και του πολύμορφου κοινωνικού τους κύκλου πωλούνται σε δημοπρασία για πρώτη φορά.
Οι φωτογραφίες είναι από τον φωτογραφικό φακό του Νίκολας Μάρεϊ, του φημισμένου καλλιτέχνη που ήταν εραστής και συνεργάτης της Φρίντα Κάλο.
Η σπάνια συλλογή φωτογραφιών θα πωληθεί σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.
Πολλές από τις φωτογραφίες εμφανίζουν το ζευγάρι Μεξικανών ζωγράφων στο σπίτι του μεταξύ φίλων και προσφέρουν στους θεατές μια μοναδική ματιά στις ζωές των καλλιτεχνών.
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο συνθέτης Κάρλος Τζάβες, η ρεαλίστρια καλλιτέχνης, Μάριαν Γκρίνγουντ, ο καλλιτέχνης Ρομπέρτο Μοντενέγκρο, η ηθοποιός Μάργκο Άλμπερτ, η ζωγράφος και συγγραφέας Μάι-Μάι Ζε και η Κριστίνα Κάλο, αδελφή της Φρίντα.
Η δημοπρασία διοργανώνεται την ίδια περίοδο που το Μουσείο του Μπρούκλιν παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving» (Οι εμφανίσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές) την πρώτη έκθεση στις ΗΠΑ με ενδύματα και προσωπικά αναμνηστικά της ζωγράφου.
Η Φρίντα Κάλο, σουρεαλίστρια ζωγράφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών χρησιμοποίησε την τέχνη της για να διερευνήσει την ταυτότητά της, ως φακό μέσω του οποίου εξέτασε τη μεξικανική κληρονομιά, την πολιτική και την αναπηρία της.
Ανέδειξε βασικά στοιχεία μέσω των ενδυματολογικών επιλογών και της εμφάνισής της, με τα έντονα βαμμένα χείλη, τα φωτεινά φορέματα και τα μαλλιά πλεγμένα σε πλεξούδες που την χαρακτήριζαν.
Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Σε ηλικία 19 ετών μετά από τροχαίο ατύχημα υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων, καθώς το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και η λεκάνη της τραυματίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά και παρέμεινε στο νοσοκομείο για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η Κάλο είχε μία ταραγμένη σχέση με τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1931 ξεκίνησε εξωσυζυγική σχέση με τον Ούγγρο φωτογράφο Νίκολας Μάρεϊ, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας στις ΗΠΑ και φημισμένος φωτογράφος πορτρέτων διασημοτήτων εκείνης της εποχής.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω του καλλιτέχνη Μιγκέλ Κοβαρούμπιας, ο οποίος είχε καλέσει τον Μάρεϊ να τον επισκεφτεί στην Πόλη του Μεξικού. Στη συνάντηση, η αμοιβαία έλξη ήταν κεραυνοβόλα, και αυτό ήταν η αρχή μιας δεκαετούς σχέσης, στη διάρκεια της οποίας ο Μάρεϊ είχε συνεχώς στραμμένο τον φακό του στη Φρίντα Κάλο.
Ο Μάρεϊ άρχισε να φωτογραφίζει την Κάλο το 1937 και συνέχισε για πολύ καιρό μετά τη λήξη της σχέσης τους.
Οι 78 φωτογραφίες του Νίκολας Μάρεϊ προβάλλουν μεταξύ άλλων και το πολιτιστικό τοπίο του Μεξικό τις δεκαετίες του 1920, του 1930 και του 1940.
Ως φωτογράφος για το Harper's Bazaar και το Vanity Fair, ο Μάρεϊ κατείχε καλά τη φωτογραφική τέχνη του πορτρέτου, είχε κάνει εκπληκτικά πορτρέτα του Τζορτζ Γκέρσουιν και του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μεταξύ άλλων. Για τις φωτογραφίες της Κάλο χρησιμοποίησε υπερκορεσμένο φιλμ Kodachrome και αυτές επαναδημοσιεύονται διαρκώς, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαιώνιση της δημόσιας εικόνας της Μεξικανής ζωγράφου.
Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το πόσο «ανέμελες και προσωπικές» είναι, όπως τονίζει η ειδικός στο Sotheby's, Εμέ Πφλίγκερ: επιτρέπουν στον θεατή μια ματιά των καλλιτεχνών στο σπίτι τους, στην κουζίνα, περιστοιχισμένων από αγαπημένους φίλους.
Δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη στιγμή για αυτήν τη δημοπρασία: η έκθεση «Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving» διαρκεί, στο Brooklyn Museum, ως τις 12 Απριλίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Μια σειρά φωτογραφιών που αναζητούν την ομορφιά και την αρμονία στο ελάχιστο και το καθημερινό
Μια Μύκονος χωρίς celebrities ή χλιδογκλάμορους ινφλουένσερ
Η φωτογράφος μιλά για την εικόνα ως εργαλείο σκέψης, τη σχέση ανθρώπου και τόπου, την καλλιτεχνική έρευνα και τη σημασία της ανθρώπινης ματιάς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ιστορία της εταιρείας που άλλαξε τη φωτογραφία και σήμερα καλεί το κοινό να αποσυνδεθεί από τον υπερψηφιοποιημένο κόσμο
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Μια έκθεση φωτογραφίας που αντλεί έμπνευση από τα spams που καταφθάνουν στα μέιλ μας
Από παραδοσιακές αγορές και οικογενειακές κουζίνες μέχρι θρησκευτικές τελετές και καθημερινές στιγμές, οι φωτογραφίες αφηγούνται ιστορίες πέρα από το πιάτο
Ο άνθρωπος που ταξίδεψε μόνος στην Ευρώπη για να φωτογραφίσει τον χρόνο
Ο φωτογράφος δρόμου μιλά για την Αθήνα, τη μοναχικότητα, το βλέμμα και τις στιγμές που αξίζουν να μείνουν για πάντα
Το βραβείο κέρδισε ο γερμανός προπτυχιακός φοιτητής, Γκούναρ Χάρτμαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.