- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα σε 15 φωτογραφίες
15 φωτογραφίες από το κόσμημα του Ικτίνου στην καρδιά της Πελοποννήσου
15 φωτογραφίες από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που είναι το πρώτο ελληνικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων στέκει αγέρωχος και αειθαλής ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Εμπνευστής και κατασκευαστής του ναού ο Ικτίνος, μέγας αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι το έργο που ο Ίκτίνος σχεδίασε ακριβώς πριν τον Παρθενώνα και αποτέλεσε την κεντρική ιδέα. Το πανανθρώπινο αυτό στολίδι της αρχιτεκτονικής είναι το πρώτο απο τα μνημεία της Ελλάδας που αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986.
Τον ναό μπορείτε να προσεγγίσετε από την Ηλεία, μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Ο Ικτίνος μελέτησε διεξοδικά τον περιβάλλοντα χώρο όταν ανέλαβε την οικοδόμηση του ναού. Για την κατασκευή του προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον τεφρό ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι υλικό του τόπου. Αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να μοιάζει με φυσικό στοιχείο του χώρου, αυθύπαρκτος και αιώνιος. Οι αναλογίες του μήκους και του πλάτους είναι έτσι υπολογισμένες, ώστε το τεράστιο μέγεθος του ναού να εξισορροπείται από τη χάρη που αποπνέει.
Το ίδιο το φως χρησιμοποιείται από τον μεγάλο καλλιτέχνη ως δομικό στοιχείο του ναού. Οι φωτοσκιάσεις αρχικά δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ο ναός είναι μικρότερος από το πραγματικό του μέγεθος, όσο πλησιάζει κανείς, όμως, αποκαλύπτονται σταδιακά οι πραγματικές του διαστάσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το μνημείο δεν επιβάλλεται με τον όγκο του στον χώρο, ενώ αποπνέει ισχύ, κάλλος και αρμονία όταν κάποιος βρεθεί κοντά του. Ο ναός συνδυάζει αρχαϊκά, κλασικά και παραδοσιακά αρκαδικά χαρακτηριστικά. Έτσι προσφέρει ένα ελκυστικό μείγμα του παλιού και του νέου, του αγροτικού και του εκλεπτυσμένου.
Εικάζεται πως η κεντρική στήλη του ναού αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρόκειται για το πρώτο ανεικονικό, αφηρημένης σύλληψης, εικαστικό γλυπτό στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Tips
Ο κεντρικός κίονας που δεσπόζει στον ναό, είναι κορινθιακού ρυθμού και το κιονόκρανό του αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα αυτού του τύπου. Η σημαντικότατη ζωφόρος του ναού, με παραστάσεις του Ηρακλή, των Κενταύρων και των Αμαζόνων, βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή οι Έλληνες θα αντιληφτούμε τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, Σούνιο, Ακρόπολη, Δελφοί, Φιγαλεία, Αίγινα, Επίδαυρος, Ολυμπία, Μυκήνες, Δήλος κ.τ.λ., ότι θα τα συντηρήσουμε, θα τα προστατεύσουμε όπως τους αξίζουν, θα τα αναστηλώσουν οι ειδικοί του είδους και οι αρχαιολόγοι και ότι θα είναι επισκέψιμα από το πρωί έως το βράδυ, καθώς και τα σαββατοκύριακα. Άλλωστε αποτελούν έναν απο τους σημαντικότερους λόγους επίσκεψης και τουρισμού στην Ελλάδα.
Περισσότερες φωτογραφίες στο προσωπικό μου instagram εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
H φωτογραφία μέσα από τη ζωή, τον θάνατο και τα πάντα ανάμεσά τους
Όταν η φωτογραφία συγκινεί και διασώζει
Με έργα φωτογράφων του Athens Photo World
Οι πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας και οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες του φωτογράφου
35 φωτογραφίες από ski weddings που μας κάνουν να χαμογελάμε
Μια διεθνής έκθεση με τη συμμετοχή 260 φωτογράφων δρόμου στην Αθήνα
Ψηφιακές προβολές και υπαίθριες εκθέσεις με ξεχωριστά έργα φωτογράφων και φωτορεπόρτερ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Η νέα του έκθεση αποτυπώνει ένα εσωτερικό, σκοτεινό φωτογραφικό τοπίο όπου το πραγματικό, το φαντασιακό και το ονειρικό συγχέονται
Στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια χρονιά που κλείνει και σε μια άλλη που ξεκινά, η απογραφή αποκτά υπαρξιακό βάρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.