- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε μία εποχή φλυαρίας, ο φωτογράφος Αλέξανδρος Μποτονάκης αποφασίζει να αποτυπώσει τις δικές του εικόνες «Περί Σιωπής», μία επιλογή από δεκαεννέα ασπρόμαυρες φωτογραφίες που προέρχονται από μία εικοσαετή του περιήγηση στο ελληνικό «τοπίο».
Από αυτές τις φωτογραφίες, οι παλαιότερες είχαν τυπωθεί σε ασπρόμαυρο φιλμ Agfa scala 200x professional 120, αλλά τώρα έχουν τυπωθεί ψηφιακά.
Η ανάμιξη της παλαιάς με τη νέα τεχνική καθώς και η διαφορετική όψη του τοπίου, λόγω της παρόδου του χρόνου ή κάποιων ανθρωπίνων επεμβάσεων, κάνει τις φωτογραφίες αυτές αρκετά ιδιαίτερες, όπως δηλώνει ο φωτογράφος.
Οι νεότερες φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με τον σύγχρονο ψηφιακό τρόπο.
Η σιωπή που επικαλείται ο Αλέξανδρος Μποτονάκης σαν «ένας, όχι κοινός αλλά φωτεινός τρόπος επικοινωνίας» αποτυπώνεται με έναν μαγικό τρόπο στο χαρτί, όχι μόνο μέσα από τη θεματολογία του αλλά και μέσα από το ράστερ της εκτύπωσης που δίνει στις εικόνες έναν «λευκό θόρυβο», σαν τη σιωπή των ψηφιακών σημάτων.
Εικόνες από παραλίες όπου βλέπεις ολοκάθαρα τους κόκκους της άμμου να περιβάλλουν τα κρινάκια της θάλασσας, σιωπηλά νησάκια και αρχαίες κολώνες που χάνονται στον «βόμβο» του βάθους του ορίζοντα, πέτρες με ανάγλυφη σχεδόν την υφή τους, ουρανοί με αστέρια σαν χιλιάδες κουκίδες.
Όσο πιο πολύ κοιτάζεις τις φωτογραφίες «Περί Σιωπής», τόσα περισσότερα ακούς μέσα από αυτή την ησυχία τους.
Ο Αλέξανδρος Μποτονάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε φωτογραφία κινηματογράφου. Το 1990 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με τη μικρού μήκους ταινία "Μονοπάτι" που ήταν η πτυχιακή του εργασία. Από το 1993 έως και το 2015 συνεργάστηκε με πολλά γνωστά περιοδικά και διαφημιστικές εταιρείες. Εργάστηκε επίσης για την έκδοση καταλόγων γνωστών εταιρειών (Nike,Fila κ.α.) αλλά και γνωστών καλλιτεχνών. Από το 1993 συνεργάζεται με τον σχεδιαστή Minas από τη συνεργασία δε αυτή, φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί και στις Γαλλικές, Αμερικανικές και Αγγλικές εκδόσεις των περιοδικών Vogue, Vanity Fair καθώς και σε έντυπα της γνωστής Δανέζικης εταιρείας Royal Copenhagen αλλά και της Georg Jensen.Συμμετείχε επίσης με φωτογραφίες του σε εκθέσεις των εταιρειών σε Παρίσι, Ν.Υόρκη και Λονδίνο. Το 1998 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εξέδωσε έντυπο ειδωλίων με φωτογραφίες του. Το 2014 συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπήρξε εκπαιδευτής στα σεμινάρια του περιοδικού «Φωτογραφία» για το "Μεγάλο Format" το 1999, και είναι εθελοντής εκπαιδευτής για τις σχολικές χρονιές 2016-17 και 2017-18 στην Κιβωτό τού Κόσμου. Συμμετείχε στην Κινηματογραφική ομάδα Κερατσινίου το 2016 και 2017 και ήταν οπερατέρ στο ντοκιμαντέρ "Ελεγεία Υπανάπτυξης' (camera DSLR). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Εκθέσεις: ατομικές και συμμετοχή σε ομαδικές. (Ισπανικό Μορφωτικό Ίδρυμα, Ωδείο Αθηνών, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λιβαδειάς κ.α)
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.