- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με μια φωτογραφική έκθεση άνοιξε για το κοινό το Φετιχιέ τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά
Έχει αποκατασταθεί πλήρως ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Με μια φωτογραφική έκθεση, που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο και η οποία παρουσιάζει τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών και κυρίως όσα έγιναν μέσω ΕΣΠΑ την τελευταία διετία, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Φετιχιέ τζαμί.
Το μνημείο, ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έχει αποκατασταθεί πλήρως, με τη φωτογραφική έκθεση να αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό γεγονός που θα φιλοξενήσει. Μετά το πέρας της, θα δώσει τη θέση της στην έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό, που θα περιλαμβάνει και αρχαία αντικείμενα.

«Το Φετιχιέ τζαμί θα λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων είτε φωτογραφικών είτε και ευρημάτων. Ξεκινήσαμε με μια φωτογραφική έκθεση που αφορά όλα τα έργα της ΕΦΑ Αθηνών από το 2015 ως το 2017, ουσιαστικά έργα ΕΣΠΑ, αλλά και τρέχοντα, όπως δραστηριότητες, εκδόσεις, έργα ευπρεπισμού και αναμόρφωσης χώρων, τα πάντα», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών.
Όσον αφορά τα ΕΣΠΑ, πρόκειται για έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αφορούσαν αποκαταστάσεις και συντηρήσεις μνημείων, όπως το Ηρώδειο, το Θρασύλλειο και το Ασκληπιείο στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σωτείρας του Κοττάκη στην Πλάκα, τον μεταβυζαντινό ναό της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου, το Φραγκομονάστηρο στην Καισαριανή, τους πύργους στα Αιγόσθενα κι αλλού.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης βρίσκονται πάνω σε καβαλέτα, αλλά ως το τέλος του Αυγούστου θα συμπεριληφθούν και φωτογραφίες τύπου μπάνερ. «Θα τοποθετηθούν και μεγάλες φωτογραφίες που θα δίνουν μια 'θεατρικότητα', κάτι που χρειάζεται ο χώρος, καθώς είναι τεράστιος και πολύ ψηλός», σημειώνει η έφορος αρχαιοτήτων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η φωτογραφική έκθεση στο Φετιχιέ τζαμί είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας της Ρωμαϊκής Αγοράς, δηλαδή 8.00 πμ. ως 5.00 μμ., ενώ υπάρχει πιθανότητα το φθινόπωρο να λειτουργήσει με πιο διευρυμένο ωράριο (8:00 πμ - 8:00 μμ).

Από τον Νοέμβριο στο μνημείο προγραμματίζεται έκθεση για με θέμα τον αυτοκράτορα Αδριανό που θα διαρκέσει όλο το 2018. Ως γνωστόν, φέτος συμπληρώνονται 1.900 χρόνια από την άνοδο του φιλαθήναιου Ρωμαίου αυτοκράτορα στον θρόνο, το οικοδομικό πρόγραμμα του οποίου ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, πχ ψηφισμάτων που αναφέρονται στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, καθώς και αρχαία αντικείμενα. Η μουσειολογική μελέτη της έκθεσης θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων.
Το Φτετιχιέ τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η ίδρυσή του αρχικά συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα οδήγησαν στην αναχρονολόγησή του και την ένταξή του στο β΄ μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670. Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.
Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Φετιχιέ Τζαμί υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
H φωτογραφία μέσα από τη ζωή, τον θάνατο και τα πάντα ανάμεσά τους
Όταν η φωτογραφία συγκινεί και διασώζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.