- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
15 φωτοτογραφίες όπου το πάθος γίνεται έμπνευση
Ρενέ Περλέ: H μούσα του φωτογράφου Ζακ-Ανρί Λαρτίγκ
Η ιστορία είναι γεμάτη από μούσες. Η Renée Perle ήταν σαν ένα πλάσμα από μια άλλη εποχή και ο κόσμος της μόδας δεν φαίνεται να μπορεί να την ξεχάσει. Χάρη, εν μέρει, στη σχέση της με τον ιδιοφυή και πρωτοπόρο φωτογράφο Jacques-Henri Lartigue. Υπήρξε ένα από τα παιδιά-θαύματα της φωτογραφίας, ένας θρύλος στο χώρο του.
Το 1930 ο Lartigue γνώρισε το σαγηνευτικό μοντέλο από τη Ρουμανία, Renée Perle, η οποία έγινε αμέσως μούσα του και το πιο εντυπωσιακό θέμα στις φωτογραφίες του. Έγινε η εμμονή του. Στο ημερολόγιό του έγραψε «Γύρω της βλέπω μια αύρα, μια αύρα μαγική».
Ο Jacques-Henri Lartigue υπήρξε ένας άνθρωπος που γοητευόταν από όμορφες γυναίκες.
Παρά την ένταση του έρωτά τους, η Perle ήταν πάντα ένας γρίφος για να τον εραστή της. Ο Lartigue γράφει «Η Renée! Είναι τρυφερή, αφοσιωμένη, παθιασμένη. Και πάνω απ’ όλα είναι ερωτευμένη. Πάντα κάνει σκηνές... Είναι ζήλια ή είναι τρέλα; Ίσως είναι η ανάγκη να επιτεθεί, να γίνει δυστυχισμένη και να κλαίει − όλα για χάρη της συμφιλίωσης; Είμαι πολύ γειωμένος, πάρα πολύ, ένας θεατής και ένας πολύ κακός ηθοποιός για να παίξω το είδος του παιχνιδιού που η Renée μου θέλει να παίξει»
Η Ρενέ συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να εμπνέει τα editorials μόδας και τις συλλογές σχεδιαστών και θεωρείται ευρέως ως ένα style icon.
















Πηγή: Ifocus - Κείμενο: Δώρα Λαβαζού
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
H φωτογραφία μέσα από τη ζωή, τον θάνατο και τα πάντα ανάμεσά τους
Όταν η φωτογραφία συγκινεί και διασώζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.