- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η δοκιμασία του χρόνου», η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στη Λυών
Αφιέρωμα του γαλλικού Euronews στο έργο του Έλληνα δημοσιογράφου
Αφιέρωμα στο έργο του φωτογράφου Νίκου Αλιάγα έκανε το γαλλικό Euronews, χαρακτηρίζοντας τον ελληνικής καταγωγής επιτυχημένο παρουσιαστή και δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης ως τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα.
«Γεννημένος στο Παρίσι από Έλληνες γονείς, ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και τραγουδιστής είναι επίσης ένας παθιασμένος φωτογράφος που όμως πατά γερά στη γη» αναφέρει ο δημοσιογράφος Σιρίλ Φουρνερής για να προλογίσει το αφιέρωμα του διεθνούς δικτύου στο φωτογραφικό έργο του Αλιάγα με την ευκαιρία της έκθεσής του «Δοκιμασία του χρόνου» στη Λυών και συγκεκριμένα στη φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks Art Fair.
Όλοι ταξιδεύουμε μέσα στην ίδια βάρκα
Μετά τον βρετανικό Guardian, το έργο του Έλληνα φωτογράφου από καθημερινούς ανθρώπους των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξυμνείται από τους Γάλλους δημοσιογράφους στους οποίους ο Αλιάγας δηλώνει για τη «Δοκιμασία του χρόνου» ότι επέλεξε να ονομάσει έτσι την έκθεσή του «επειδή όλοι βρισκόμαστε μέσα στην ίδια βάρκα. Κανείς δεν μπορεί να παλέψει ενάντια στον χρόνο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας χρόνος που είναι πιο μυστικός, πιο πνευματικός και φιλοσοφικός και αυτός είναι ο “καιρός”. Αυτός ο προσωπικός χρόνος του καθενός είναι (ο χρόνος) που ήθελα να φωτογραφίσω. Ψάχνω την αξιοπρέπειά τους (σ.σ. των ανθρώπων που φωτογραφίζω), τη μοναδικότητά τους, τη δύναμή τους».
«Το να τραβάς μια φωτογραφία, είναι (σαν να βάζεις) υπογραφή, (να παίρνεις) την ευθύνη. Το να βγαίνω με τη φωτογραφική μηχανή αυτό από μόνο του είναι μια βίαιη πράξη. Όταν βάζεις μια κάμερα μπροστά από κάποιον, καταρχήν πρέπει να του ζητήσεις την άδεια, είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις. Δεν πρέπει να τραβάς από μακριά κάνοντας ζουμ. Δουλεύω με μικρό εστιακό βάθος, 50mm, έτσι είμαι πάντα σε διάλογο με τον άλλο, συζητάω, προσπαθώ να καταλάβω τη ζωή του και αν νιώσω κάτι, αν με αγγίξει κάτι ενστικτωδώς, τότε ρωτάω: “Μπορώ να σε τραβήξω μια φωτογραφία;”. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει, αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις, αλλά που μπορεί να αποτυπωθεί με την καμπύλη και με το φως» λέει ο ίδιος για το έργο του.
Τα χέρια λένε συχνά αυτό που δεν θέλεις να πεις
Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, αυτό που χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα σε άλλη του έκθεση, αυτή στο Παρίσι, που φέρει τον τίτλο «Μνήμη των χεριών», είναι ότι είναι τραβηγμένες με το χέρι, ενώ μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει και διασημότητες όπως τον Gerard Depardieu και τον Joey Starr. Ο Έλληνας δημιουργός εξηγεί πως «λατρεύω να φωτογραφίζω με τα χέρια. Μπορείς να αλλάξεις το πρόσωπό σου, κάνοντας αισθητικές επεμβάσεις, βάζοντας μακιγιάζ, όπως κάνω εγώ στην τηλεόραση, μπορείς να θέλεις να μοιάζεις νεότερος, αλλά τα χέρια σου δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Τα χέρια μένουν ίδια και τα χέρια φέρουν τον χρόνο, φέρουν συχνά αυτό που δεν λες».
«Δεν βγάζω πολλές φωτογραφίες. Πλησιάζω τους ανθρώπους (σ.σ. που θέλω να φωτογραφίσω) κι αν υπάρξει χημεία, μου επιτρέπω να πάρω μια φωτογραφία και η φωτογραφία δεν κρίνει. Ο άνθρωπος κρίνει, αυτός μετράει. Η φωτογραφία μπορεί να μας καταγράφει, αλλά δεν κρίνει κανένα, αυτό το αφήνει για τη δική μας συνείδηση» καταλήγει ο Νίκος Αλιάγας.
Όσοι βρεθείτε στη Γαλλία έως τις 9 Οκτωβρίου, μπορείτε να δείτε την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στη φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks Art Fair στο Confluance της Λυών.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο του Euronews
Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης nikos aliagas (@nikosaliagas) στις Αύγ 20, 2016, 11:50μμ PDT
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Τατιάνα Μαυρομάτη και η Δήμητρα Κάκκα φωτογραφίζουν τους χώρους ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Όλα όσα γράφτηκαν τότε ήταν λάθος
Φωτογραφική σπουδή στο μοναδικό χωριό της Τήνου
Ο φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την καταγραφής της επόμενης μέρας της φωτιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μέσα από ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό μνήμης
Με αφορμή την έκθεση «Ιστός / WEB», η φωτογράφος και επιμελήτρια μιλάει στην ATHENS VOICE για τη βιωματική δύναμη της εικόνας και την καλλιτεχνική εμπειρία του Λουξεμβούργου
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας οργανώνει φωτογραφική έκθεση για την ειρήνη και την πνευματικότητα
Το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ταϊλάνδης
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.