- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θόδωρος: Μια μεγάλη έκθεση για τον γλύπτη στο ΕΜΣΤ
Ο μεγάλος πρωτοπόρος της γλυπτικής σε διάλογο με έργα 5 σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση «Θόδωρος, γλύπτης, Αντί Αναδρομικής» παρουσιάζει το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη σε διάλογο με πέντε σύγχρονους δημιουργούς
Η έκθεση «Θόδωρος, γλύπτης, Αντί Αναδρομικής», σε επιμέλεια του Σταμάτη Σχιζάκη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποτελεί την πρώτη μεγάλη απόπειρα παρουσίασης και ερμηνείας του έργου του Θόδωρου μετά τον θάνατό του, το 2018. Αξιοποιώντας ένα πλούσιο σύνολο έργων και αρχειακού υλικού που κληροδότησε ο καλλιτέχνης, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την πρωτοποριακή σκέψη του και τη βαθιά επίδρασή του στην ανανέωση της γλυπτικής στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημαντική κοινωνική και πολιτική διάσταση του έργου του.
Θόδωρος, γλύπτης: ένας καλλιτέχνης με έντονη παρουσία στον δημόσιο διάλογο
Η έκθεση αφιερωμένη στον Θόδωρο επιχειρεί να αναδείξει την βαθιά και προφητική σκέψη του, τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του αλλά και την συνολική πορεία ενός σύγχρονου δημιουργού που με τα λόγια και τις πράξεις του στιγμάτισε την γλυπτική στην Ελλάδα.
Σε ένα περιβάλλονπου επικρατούσε η έντυπη και η οπτικοακουστική επικοινωνία, ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης πάλεψε για να ανανεώσει τη γλυπτική γλώσσα και να τη φέρει στο σήμερα. Γι' αυτό και υπήρξε πρωτεργάτης σύγχρονων και πρωτοποριακών πρακτικών, όπως οι περφόρμανς, ηχητικά γλυπτά και τα εννοιολογικά έργα αλλά ενώ ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που πραγματοποίησε δράσεις μιας ιδιότυπης θεσμικής κριτικής. Στόχος όλου του έργου του ήταν να αναδείξει τον κοινωνικό και πολιτικό ρόλο του καλλιτέχνη και να εντάξει καλλιτεχνικές φωνές μέσα στον δημόσιο λόγο. Ο ίδιος άλλωστε ήταν πολύ ενεργός σε αυτόν τον τομέα, μέσα από τη συστηματική του παρουσία του στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση).
Η έκθεση του ΕΜΣΤ για τον γλύπτη Θόδωρο
Αντλώντας έμπνευση από την ίδια την εκθεσιακή πρακτική του Θόδωρου, όπως και από τα κριτικά του σχόλια πάνω στη λειτουργία των θεσμών, ο σχεδιασμός της έκθεσης αναδεικνύει τα όρια και τις δυνατότητες μιας μουσειακής αναδρομικής έκθεσης. Υπονομεύοντας τον προσωποκεντρικό και παρελθοντικό χαρακτήρα μιας αναδρομικής έκθεσης, μαζί με τα έργα του Θόδωρου παρουσιάζονται και έργα 5 συγχρόνων καλλιτεχνών – Νίκος Αρβανίτης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ίρις και Λήδα Λυκουριώτη, Κώστας Μπασάνος, Γιάννης Παπαδόπουλος – που έχουν συνδιαλλαγεί κριτικά με αντίστοιχους διαχρονικούς προβληματισμούς.
Η σκηνογραφία του Γιάννη Αρβανίτη, με την ιδιαίτερη σχεδίαση των εκθεσιακών χώρων, ενισχύει την αλληλεπίδραση του επισκέπτη με τα έργα, δημιουργώντας μια καινοτόμο και διαχρονική προσέγγιση στην τέχνη.
INFO
ΕΜΣΤ
8 Φεβρουαρίου 2025 έως 8 Φεβρουαρίου 2026
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.