Εικαστικα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 18 - 24 Ιανουαρίου 2024

Νέα ζωγραφικά έργα της Laure Mary στα Δυο Χωριά, το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη, ο John Primer στο Half Note, "Mεθοριακότητα" στη Citronne Gallery κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 900
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ταινία Bauryna Salu προβάλλεται στην Ταινιοθήκη
Φεστιβάλ Ολυμπίας: Η ταινία Bauryna Salu προβάλλεται στην Ταινιοθήκη

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 18-14 Ιανουαρίου 2024

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 18 - 24 Ιανουαρίου 2024

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αθήνα
Ένα κινηματογραφικό διήμερο για όλη την οικογένεια με τις βραβευμένες ταινίες του καθιερωμένου Φεστιβάλ και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio». Θα προβληθούν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ καιanimation, παραγωγής 2022 και 2023, που καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων (σχέσεις, οικογένεια, σχολικό περιβάλλον, απώλεια, ασθένεια, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κ.ά.).
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 20 & 21 Ιανουαρίου στις 16:45-23:00

Ραντεβού με τον John Primer
Γεννήθηκε το 1945 στο Κάμντεν του Μισισίπι, στην πηγή της blues παράδοσης, και όπως διηγιόταν η μητέρα του: «δεν έκλαιγε, απλά τραγουδούσε στα χωράφια». Στο Σικάγο παίζει με θρύλους όπως οι Junior Wells, James Cotton, Buddy Guy, Magic Slim, στα τέλη των 70s γίνεται μέλος των Chicago Blues All Stars, ενώ φθάνει να διευθύνει την μπάντα του θρυλικού Muddy Waters και τους Teardrops. Ο Hall of Famer κιθαρίστας, τραγουδιστής και Chicago Blues Living Legend, John Primer, επιστρέφει στη μουσική σκηνή της Τριβιωνιανού μετά από 14 χρόνια. Θα τον συνοδεύει το σχήμα του αρμονικίστα και τραγουδιστή Giles Robson.
Half Note Jazz Club, 19-22 Ιανουαρίου

John Primer
© Eric Kriesant

Το «Spleen» της Laure Mary [Couégnias]
Συνέβη κάτι εδώ; Είχε στ’ αλήθεια σημασία; Βελτιώνεσαι; Είσαι έτοιμος; Οι τίτλοι των νέων έργων της Γαλλίδας ζωγράφου απηχούν υπαρξιακές αναζητήσεις (για την εσωτερική γαλήνη και σύνδεση με τους άλλους) και μια ατμόσφαιρα μελαγχολίας. Αντλώντας επιρροές από γνωστούς σουρεαλιστές και την ευρωπαϊκή ζωγραφική παράδοση, αναταξινομεί στις συνθέσεις της οικεία αντικείμενα και τόπους, με μια χρωματική παλέτα που δείχνει προτίμηση στο βαθύ γκρι, το μπλε και το ροζ.
Δύο Χωριά, 20 Ιανουαρίου-24 Φεβρουαρίου 

Laure Mary, "Are you still there"
Laure Mary, "Are you still there"

Ο Μιχάλης Κιούσης «Day by day»
Έχει αφιερώσει τη ζωγραφική του στη ρευστότητα του καθημερινού, στις ζωές των ανθρώπων σε στιγμές που στέκονται, που κινούνται, που παρατηρούν. Τον χρωστήρα του ενεργοποιούν εμπειρίες, εικόνες και σχέδια από τις διαδρομές του στη Σενεγάλη. Η ζωή προχωρά μέρα με τη μέρα, λένε οι κάτοικοι εκεί, και ο Κιούσης αποθησαυρίζοντας, όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου,«ποικίλες όψεις μιας διαφορετικής πολιτισμικής φιλοσοφίας, μας προσφέρει ένα μάθημα πολύχρωμης, φωτεινής αυτάρκειας».
Γκαλερί ΑΛΜΑ, 18 Ιανουαρίου-17 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00) 

Μιχάλης Κιούσης, "Day by day"

Λιστ και ελληνική μυθολογία
«Ιδανική ερμηνεύτρια του Σούμαν», σύμφωνα και με τον θρυλικό Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, η Γεωργιανή πιανίστα Ελισό Βιρσαλάτζε συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Θα αποδώσει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη, ενώ στη συνέχεια η ΚΟΑ ερμηνεύει τασυμφωνικά ποιήματα «Ορφέας» και «Προμηθέας»του Φραντς Λιστ. Η συναυλία ανοίγει με την πρώτη παρουσίαση του συμφωνικού ποιήματος «Υπνερωτομαχία Πολύφημου» του Θάνου Μαργέτη.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19 Ιανουαρίου στις 20:30 

Η πιανίστα Ελισό Βιρσαλάτζε
© Nikolai Puschilin

Η μεθοριακότητα στο (εικαστικό) πλάνο
Την έννοια του ενδιάμεσου χώρου πραγματεύεται η έκθεση «Mεθοριακότητα I Liminality» που επιμελείται η Βίκυ Τσίρου, με έργα που ανιχνεύουν τις αλλεπάλληλες μεταβάσεις στην αρχιτεκτονική δομή, τον ρου της ιστορίας, την ενσωμάτωση της παράδοσης, καθώς και την εσωτερική βιωματική διαδικασία. Παρουσιάζονται φωτογραφίες του Γιώργου Γιατρoμανωλάκη, ζωγραφική της Μαρίνας Παπαδάκη, μια βιντεοεγκατάσταση της Ναταλίας Παπαδοπούλου και γλυπτά της Μάρως Φασουλή.
Citronne Gallery, 18 Ιανουαρίου-2 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Γιώργος Γιατρομανωλάκης, "The splitting of the chrysalis"
Γιώργος Γιατρομανωλάκης, "The splitting of the chrysalis"

Χορευτικό «Όνειρο»
Τέσσερις παραστάσεις ακόμα προσθέτει στο πρόγραμμά της η γνωστή ομάδα ακροβατών και χορευτών «κι όμΩς κινείται». Μια ωδή στο παιγνίδι, την ελαφρότητα και την ψευδαίσθηση, η τελευταία τους παραγωγή είναι αφιερωμένη στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, επιδιώκοντας «να εμφανίζεται η συνθήκη του παράλογου σε μια συνεχή αποκάλυψη ενός καινούριου “κόσμου”».
Θέατρο Ροές, 20, 21, 27, 28 Ιανουαρίου, στις 21:00

"Όνειρο" από την ομάδα κι όμΩς κινείται
© Μάρθα Αρναούτογλου

«Συνθέσεις» πολιτισμών
Στις ελληνογαλλικές σχέσεις στις τέχνες και τις επιστήμες εστιάζει η διεπιστημονική σειρά εκδηλώσεων «Synthèses» που οργανώνουν οι Φίλοι του Ελληνικού Ιδρύματος στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού – Fondation Hellénique. Στην εναρκτήρια συνάντηση ο αρχιμουσικός Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς συζητά με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και τον σκιτσογράφο Αλέκο Παπαδάτο, καταθέτοντας ο καθένας το προσωπικό του βίωμα. Θα τραγουδήσει η Κυβέλη Καστοριάδη με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στην κιθάρα.
Γαλλικό Ινστιτούτο, 18 Ιανουαρίου στις 19:00

Fondation Hellénique
Η Fondation Hellénique στο Παρίσι

Μια περφόρμανς για το Βωλάξ
Να χαράξουμε ενσώματα τη δική μας εσωτερική διαδρομή στο σεληνιακό τοπίο του Βώλακα μας προσκαλούν η Άννα Τζάκου και η ομάδα Γεωποιητική. Όχι επί τόπου αλλά μέσα από την επιτελεστική δράση που παρουσιάζουν στο περιβάλλον μιας βίντεο-εγκατάστασης με εικόνες από τη διάσπαρτη με γρανιτένιους ογκόλιθους περιοχή στην ενδοχώρα της Τήνου.
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, 19 Ιανουαρίου-16 Φεβρουαρίου (κάθε Παρασκευή στις 21:00)

"Βωλάξ"
© Γιώργης Νουκάκης

Μια ματιά στο τοπίο
Την ώρα που ο ήλιος πάει να γείρει αλλά και τότε που η ομίχλη θολώνει την όρασή μας, θάλασσες (κάποτε ανταριασμένες) και σύγχρονες μεγαλουπόλειςαγναντεύει μέσα από τη ζωγραφική της η Κατερίνα Σεραφετινίδου. Τοπία άχρονα με χρώματα γήινα και γκρίζα, περισσότερα από 30 έργα της σε μουσαμά με ακρυλικά και μεικτές τεχνικές παρουσιάζονται στην έκθεση «Ένα φως που δεν ξεχνάς».
Γκαλερί Σκουφά, 18 Ιανουαρίου-10 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 19:00-21:30) 

Κατερίνα Σεραφετινίδου, "Αστικό πλέγμα"
Κατερίνα Σεραφετινίδου, "Αστικό πλέγμα"

Θα ξεχιονίσω το σύμπαν
Ένα παράθυρο στο σύμπαν της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ επιδιώκει να ανοίξει με τη νέα σκηνική της πρόταση η ομάδα AmorOmnia, τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της ποιήτριας. Στίχους της θα ερμηνεύσει μια γυναίκα με σύνδρομο Down, η Χριστίνη Γεωργανά, η οποία επιστρέφει στο συγκεκριμένο θέατρο 18 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, στην «Bella Venezia» του Λευτέρη Βογιατζή.
Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», 20 & 27 Iανουαρίου στις 18:00, 21 & 28 Ιανουαρίου, στις 21:30

"Θα ξεχιονίσω το σύμπαν"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ