Θεατρο - Οπερα

14 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 25 - 31 Ιανουαρίου 2024

O Sir András Schiff και Chaplin pianissimo στο Μέγαρο Μουσικής, Herzog VS Kinski στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο Ross from Friends στο Ωδείο Αθηνών κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 901
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"The life and death of Jessica Brown" στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου
"The life and death of Jessica Brown" στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου © Θεόφιλος Τσιμάς

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου 2024

O Sir András Schiff σε έργα Μότσαρτ
Η ενασχόλησή του με το ρεπερτόριο του Μότσαρτ έχει αποδώσει ερμηνείες αναφοράς. Με παρτιτούρες του διάσημου εκπροσώπου του βιεννέζικου κλασικισμού καταφθάνει, λοιπόν, στα μέρη μας ο ουγγρικής καταγωγής Βρετανός πιανίστας και μαέστρος. Αυτή την Πέμπτη καθοδηγείαπό το πόντιουμ την Cappella Andrea Barca στη θρυλική Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα. Θα πάρει, όμως, θέση και στο πιάνογια να ερμηνεύσει τα αριστουργηματικά Κοντσέρτα αρ. 23 σε λα μείζονα και αρ. 27 σε σι ύφεση μείζονα.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 25 Ιανουαρίου στις 20:30

Sir András Schiff
© Nadja Sjostrom

Herzog VS Kinski
Ο περίφημος Γερμανός σκηνοθέτης είχε χαρακτηρίσει τον διάσημο πρωταγωνιστή του ως «ακραία παθολογική περίπτωση εγωμανούς», ενώ κι εκείνος στη βιογραφία του τον είχε «στολίσει» με διόλου κολακευτικά επίθετα. Το σίγουρο είναι ότι η εκρηκτική συνεργασία τους άφησε πίσω φιλμικά αριστουργήματα. Αυτή τη διαδρομή ξετυλίγει το αφιέρωμαστην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: από το παραληρηματικό ταξίδι του «Αγκίρε», το υποβλητικό «Νοσφεράτου» και το σπαρακτικό «Βόιτσεκ», ως το «Φιτζκαράλντο», το «Κόμπρα Βέρντε», αλλά και το ντοκιμαντέρ που ο Βέρνερ Χέρτσογκ γύρισε για τον «Καλύτερό του εχθρό», τον Κλάους Κίνσκι.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 25-28 Ιανουαρίου

Αγκίρε, η μάστιγα του θεού του Βέρνερ Χέρτσογκ
Αγκίρε, η μάστιγα του θεού του Βέρνερ Χέρτσογκ

Ραντεβού στο 27ο Παζάρι βιβλίου
Η γνώριμη τέντα των εκδοτών επιστρέφει στην καρδιά της πόλης. Στους πάγκους της θα μας περιμένουν πάνω από 8.500 τίτλοι βιβλίων κάθε είδους, σε χαμηλές τιμές, που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής και ξεκινούν από μόλις 1 ευρώ.
Πλατεία Κλαυθμώνος, 26 Ιανουαρίου-18 Φεβρουαρίου

Το παζάρι βιβλίου των εκδοτών στην πλατεία Κλαυθμώνος

Chaplin pianissimo
Δεν υπήρξε μόνο ο αγαπημένος κινηματογραφικός ήρωας Σαρλό αλλά έντυσε με μελωδίες και περίφημες ταινίες του (από «Τα φώτα της πόλης» έως το «Μια γυναίκα στο Παρίσι»). Ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο' Νηλ, Γιουτζήν Τσάπλιν, αφηγείται την ιστορία του πατέρα του με όχημα τις μουσικές του, την προβολή εικόνων από την καριέρα και τη ζωή του, ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις. Τον πλαισιώνουν στο πιάνο οι Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και Συλβάν Μοριζέ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 27 Ιανουαρίου στις 18:30 & 21:00 

Chaplin pianissimo
Chaplin pianissimo © Celine Michel

Το «Passepartout» του Γιάννη Αδαμάκη
Αγωνίζεται, όπως σημειώνει,«να κερδίσει μια ιλαρή ουτοπία, μια ανέφικτη διαβεβαίωση, μια οδυνηρή εκπλήρωση». Κι έτσι, γεμίζει τους καμβάδες του με εικόνες πολύχρωμες, σπαρμένες με αερόστατα, υποβρύχια και ζέπελιν, με βυθούς, πεταλούδες και κουνιστά αλογάκια. Μνήμες φωτογραφικές, παιχνίδια και οι μυθιστορηματικοίκόσμοι του Ιούλιου Βερν τροφοδοτούν τη ζωγραφική του. Διόλου τυχαίος ο τίτλος της έκθεσης, αναφέρεται στον Πασπαρτού, τον υπηρέτη του Φιλέα Φογκ στο βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 30 Ιανουαρίου-24 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 18:00-21:00)

Γιάννης Αδαμάκης, "Στον βυθό"
Γιάννης Αδαμάκης, "Στον βυθό"

Εκείνες και οι… άνδρες τους
Σύζυγοι, ερωμένες, φίλες, κόρες, μάνες, όλες τους δυστυχείς –ή το λιγότερο θυμωμένες– οι ηρωίδες της Ρούμενα Μπουζάροφσκα από τη συλλογή διηγημάτων «Ο άνδρας μου» ανεβαίνουν στη σκηνή. Μέσα από τις ερμηνείες των Μαρίας Σκουλά, Αμαλίας Καβάλη και Μαρίας Μαγκανάρη χαρτογραφούν με χιούμορ και σκληρότητα τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία.
Θέατρο Θησείον, από 26 Ιανουαρίου

«Ο άνδρας μου», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη
© Μαρία Τούλτσα

Ποια είναι η Τζέσικα Μπράουν;
Ως «ένας οδηγός αυτοκαταστροφής για ματαιόδοξες μπάντες» συστήνεται η παράσταση «The life and death of Jessica Brown», που μας περιμένει με το ποτό μας για ένα… live στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Τζέο Πακίτσας και η Σοφία Πριόβολου σκηνοθετούν την τελευταία συναυλία μιας τραγουδίστριας της πανκ ροκ. Κι ενώ τα μέλη της μπάντας την περιμένουν, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το μέλλον, ξεδιπλώνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο.
Θέατρο REX, απότις 25 Ιανουαρίου

Αποτυπώνοντας το αστικό ίχνος
Τι μένει στη σκέψη ενός εκκολαπτόμενου αρχιτέκτονα από τη χαώδη αστική συνθήκη; Με ακρυλικά, μολύβια, μελάνια και ακουαρέλες, με τη γλώσσα του ρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού ή και του informel, οι φοιτητές του καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη από το Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π. καταγράφουν λεπτομέρειες από το οδοιπορικό τους στον αντιφατικό κόσμο του δομημένου περιβάλλοντος, στον Πειραιά και την Αθήνα. «Έργα πορείας και απορίας», οι δημιουργίες τους στην έκθεση «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου» καταθέτουν «πορτραίτα της πόλης, μια ανακεφαλαίωση σχέσεων και κοινωνικών συνάψεων».
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, έως 9 Φεβρουαρίου (εγκαίνια: 24 Ιανουαρίου στις 20:00)

«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου»

Αφηγήσεις σε μια «Αίθουσα αναμονής»
Τέσσερις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες προσγειώνονται στη μέση του δρόμου και σταματούν την κυκλοφορία με τις προσωπικές τους ιστορίες. Σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται, θυμώνουν και ξεσπούν, γελούν, χορεύουν και τραγουδούν. Μια παράσταση, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Τάμπαση που ξεκίνησε με τη σκέψη να μιλήσει για τη βία, την πατριαρχία και τις γυναικοκτονίες και εξελίχθηκε σ’ ένα αφιέρωμα στον ρόλο της μάνας, που (μεγαλώνοντας τα παιδιά της) διαμορφώνει ολόκληρη την κοινωνία.
Σ.Ο.Τ.Α. - Σωματείο Οδηγών Ταξί Αθήνας (Οδυσσέως 8, Μεταξουργείο), από τις 29 Ιανουαρίου

"Αίθουσα αναμονής",σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Τάμπαση
© Δήμητρα Τάμπαση

O Ross from Friends στην Αθήνα
Στην πρώτη γραμμή ενός lo-fihouse κύματος ήδη από τα πρώτα του EPsκαι δημιουργός των άλμπουμ Family Portrait και Tread, ο Βρετανός καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής καταφθάνει στα μέρη μας. Το πάρτι θα ανοίξει ο Jay Jay, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Midland.
Ωδείο Αθηνών, 28 Ιανουαρίου στις 16:30-00:00

Ross from Friends

Η δική τους Ελευσίνα
Τι ιστορίες μπορείς ν’ ανακαλύψεις για έναν τόπο με ένα κινητό ή ένα φορητό ραδιόφωνοστο χέρι; Από τις 27/1 ο Karl Heinz Jeron μας προσκαλεί να συντονιστούμε με τις «Φωνές της Ελευσίνας». Από το παραλιακό μέτωπο ως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, βιώματα και εμπειρίες των κατοίκων της θα εκπέμπουν σε επιλεγμένα σημεία αυτού του ραδιοπεριπάτου. Την ίδια μέρα (στις 20:00) στην Ελαιουργική, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εργαστηρίων μυθοπλαστικής για και με τους κατοίκους της Ελευσίνας με τίτλο «Το θέατρο της ενέργειας ή Περί φιλίας»,που ενορχηστρώνει η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου, διοργανώνεται συναυλία με τον Γιώργο Μάγκα. 

Φωνές της Ελευσίνας
Φωνές της Ελευσίνας

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ
Ο Μιχάλης Συριόπουλος θα είναι ο Τομ Ρίπλεϊ και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης ο Ντίκι Γκρίνλιφστο διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ που μεταφέρει στη σκηνή ο Πέτρος Ζούλιας. Ευρύτερα γνωστός και από τις φιλμικές του περιπέτειες, πλαστογράφος, αμοραλιστής και διχασμένη προσωπικότητα, ο χαρακτήρας του τίτλου φθάνει στο έγκλημα και την απάτη με κίνητρο την οικονομική και κοινωνική του καταξίωση.
Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, από τις 26 Ιανουαρίου 

"Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ"
© Διονύσης Κούτσης

Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει Παπαδιαμάντη
Μετά τον Νίκο Κουρή, την Ηρώ Μπέζου και τη Μαρία Σκουλά, μια ακόμα καταξιωμένη ηθοποιός παρουσιάζει ένα κείμενο ορόσημο της ελληνικής λογοτεχνίας στη σειρά θεατρικών αναλογίων «Παραβάσεις». Σε συνεργασία με τον νέο σκηνοθέτη Εμμανουήλ Κοντό, διαβάζει τους «Ελαφροΐσκιωτους» (1892), ένα από τα αριστουργήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το “έκλεψε” κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».
Φάρος ΚΠΙΣΝ, 28 Ιανουαρίου στις 17:00 

Αμαλία Μουτούση
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Holdings: Introduction
Ο όρος holdings χρησιμοποιείται από τους βιβλιοθηκονόμους για να περιγράψουν βιβλία, έντυπα και άλλα μέρη των συλλογών τους. Στην έκθεση, που επιμελείται ο νεαρός καλλιτέχνης και συγγραφέας Αριστοτέλης Νικόλας Μοχλούλης, αναφέρεται επίσης σε ένα στήριγμα, κάτι από το οποίο μπορείς να πιαστείς ή να κρατηθείς. Συμμετέχουν, επίσης, ο Κύπριος εικαστικός Κυριάκος Κυριακίδης και η επιμελήτρια Μάγια Τούντα.
Radio Athenes, 28 Ιανουαρίου-9 Μαρτίου (εγκαίνια στις 18:00-20:00)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ