Εικαστικα

Ο Γιάννης Ξανθούλης και οι τρελοί του πίνακες

Έκθεση ζωγραφικής από τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, με πολύ τρελά έργα, χρώματα και σχεδόν αρώματα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορική επιδρομή των κάκτων στην Πορτοκαλούπολη
Η ιστορική επιδρομή των κάκτων στην Πορτοκαλούπολη

Γιάννης Ξανθούλης, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για την έκθεση «Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…», την τελευταία έκθεση της χρονιάς 2023 της Gallery Genesis που επιμελείται ο Γιώργος Τζάνερης.

Ο Γιάννης Ξανθούλης γράφει όπως γράφει –διαφορετικά, ιδιαίτερα, εξαιρετικά και σπάνια– και, δεν θα το πιστέψετε ή μάλλον το πιστεύετε αυτόματα: ζωγραφίζει όπως γράφει, σουρεαλιστικά, αστεία, διασκεδάζοντας με τα υλικά του και διασκεδάζοντας τους αναγνώστες/θεατές. Κοιτάζεις τους πίνακές του με τις πράγματι σουρεαλιστικές λεζάντες («Μεγάλο παλιό άνυδρο καλοκαίρι. Οι νεαροί όταν σταμάτησαν τις ρακέτες πήγαν σε λιτανεία για να βρέξει. Ακολούθησε κατακλυσμός και χαλαζόπτωση») και δεν έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Genesis Gallery
Genesis Gallery

Η έκθεση «Ζωγραφιές διά πάσαν νόσον…» του Γιάννη Ξανθούλη

«Η χαρά του εμπριμέ», μου λέει χαρούμενος ο Γιάννης, «η χαρά του Χυτήρογλου!» δείχνοντας τα πολύχρωμα, ανθισμένα έργα του. Και είναι πράγματι χαρούμενα έργα, σαν εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων με καλές μάγισσες και γλυκές νεράιδες, σαν συλλογή διακοσμητικών μοτίβων πάνω σε πρόσωπα, ζώα και τοπία. «Ο κήπος που δραπέτευσε από την πολιτεία χωρίς τύψεις» μοιάζει πράγματι με κήπο που από κάπου ξέφυγε, και κανένας, με τίποτα, δεν έχει λόγους να έχει τύψεις.

Τα λέει μια χαρά ο Ξανθούλης στον πρόλογο της έκθεσής του με τίτλο «Ζωγραφιές δια πάσαν νόσον…»: «Χρώματα, σχέδια, λοξοδρομήσεις, φαντασιακά τοπία συχνά αδιέξοδης έμπνευσης, φιγούρες που έφτασαν στο χώρο που δουλεύω από το πουθενά, σκιές που συνήθως με κατατρέχουν συντροφικά κι άλλα πολλά λιγότερο ή περισσότερο παράδοξα αποτυπώθηκαν σε χαρτιά, χαρτόνια και καμβάδες μετά τον τριπλό επιτυχή μου εμβολιασμό… για covid.

Δράματα Ατρειδών Ηλέκτρα έσφαξα τη μαμά και πασαλείφτηκα αίματα. Καλά την έκανες Ορέστη Ανοίγω το θερμοσίφωνο
Δράματα Ατρειδών Ηλέκτρα έσφαξα τη μαμά και πασαλείφτηκα αίματα. Καλά την έκανες Ορέστη Ανοίγω το θερμοσίφωνο
Reunion με Σαλαμάνδρες
Reunion με Σαλαμάνδρες

Ζωγράφος δεν είμαι αλλά ζωγραφίζω κι όπως το πάρει ο καθένας. Προσωπικά το είδα σαν εκδρομή, που όμως πρώτα έπρεπε να στήσω μόνος μου όσα θα συναντούσα σε μια τέτοια εξόρμηση. Δέντρα, άνθη, έντομα, ερπετά, κάκτους, πτηνά και ιχθείς απαλλαγμένους από συμπλέγματα υδάτων…».

Η απληστία του παγωνιού που ήθελε να γίνει ταπετσαρία
Η απληστία του παγωνιού που ήθελε να γίνει ταπετσαρία

Η έκθεση του Ξανθούλη είναι η τελευταία της χρονιάς για την προσεγμένη και αγαπημένη Gallery Genesis, που κλείνει 14 χρόνια στην Χάρητος και ετοιμάζεται να μετακομίσει με την νέα χρονιά στην Ιπποκράτους (στο 121, σε έναν δρόμο που από μόνος του γίνεται “the new bohemian area”). Αν θέλετε να τσεκάρετε τις «Ζωγραφιές δια πάσαν νόσον», επειδή θα σας φτιάξουν το κέφι ή επειδή σας αρέσει ο Γιάννης Ξανθούλης σαν συγγραφέας κι υποψιάζεστε ότι θα σας αρέσει και σαν ζωγράφος, σας περιμένει κάθε μέρα, ως τις 5/1/2024,  ώρες 12.00-9.00 μμ και Σάββατο 12.00-3.00.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της ATHENS VOICE. 

Γιάννης Ξανθούλης © Γιώργος Οικονομόπουλος
Γιάννης Ξανθούλης © Γιώργος Οικονομόπουλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ