Εικαστικα

Εθνική Πινακοθήκη: Ξενάγηση στο εργαστήριο του συντηρητή με ελεύθερη είσοδο

Ο κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων συνεχίζεται τις Τετάρτες 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Πινακοθήκη: Ξενάγηση στο εργαστήριο του συντηρητή
Διαγνωστικές αναλύσεις και συντήρηση του έργου του C. L. Muller «30ή Μαρτίου 1814». © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτογράφηση: seagull space

Εθνική Πινακοθήκη: Ξενάγηση στο εργαστήριο του συντηρητή - Ο κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων συνεχίζεται τις Τετάρτες 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνεχίζει τον κύκλο πρωτότυπων ξεναγήσεων που άνοιξε τον Μάρτιο του 2023, προσφέροντας και τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο γενική πρόσβαση στη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση του Μουσείου, προσκαλεί το κοινό κάθε ηλικίας σε μια αλλιώτικη σειρά ξεναγήσεων στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ, όπου θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει τους συντηρητές και ερευνητές της να εργάζονται in situ.

Charles Luis Lucien Muller, «30ή Μαρτίου 1814»
Εθνική Πινακοθήκη: το έργο του Charles Luis Lucien Muller «30ή Μαρτίου 1814» στον χώρο συντήρησης © seagull space για την ΕΠΜΑΣ

Ειδικότερα, τις Τετάρτες 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου (ώρα 11.30 και 13.30), σε μια ωριαία δράση ανοιχτή σε όλους, οι αρμόδιοι συντηρητές, ερευνητές και επιμελητές του Μουσείου υποδέχονται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής το κοινό, το οποίο θα μυηθεί στη διαδικασία συντήρησης και φυσικοχημικής έρευνας πάνω στο έργο του Charles Louis Lucien Muller «30ή Μαρτίου 1814», μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία του μνημειώδους αυτού έργου, αλλά και τα επιστημονικά και πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την αποκατάστασή του λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

Επισημαίνεται ότι το έργο του Γάλλου ζωγράφου Charles-Louis-Lucien Muller «30ή Μαρτίου 1814» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 8,4 x 4,4μ.) αναπαριστά μια ιστορική σκηνή, απεικονίζοντας την αυθόρμητη αντίδραση του λαού του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 1814, παραμονή της πτώσης του Παρισιού στις δυνάμεις της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας. Εκτίθεται στην Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής της ΕΠΜΑΣ, αφού προηγουμένως συντηρήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Γουδή, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών, σε διαδικασία επίσης ανοιχτή στο κοινό.

Το Εργαστήριο Ανοικτής Θέασης (ΕΑΘ) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων» (ακρωνύμιο ΠΡΩΤΕΑΣ, MIS- 5069984), ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, β΄ κύκλος.

Πληροφορίες

Εργαστήριο ανοικτής θέασης συντήρησης και φυσικοχημικής έρευνας

του έργου «30ή Μαρτίου 1814» του Muller

Αίθουσα Συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής,

Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ, επίπεδο -2

Ξεναγήσεις: 22η Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου

Ώρες: 11.30 και 13.30

Αριθμός επισκεπτών: 25

Διάρκεια: 1 ώρα

Δράση που απευθύνεται: σε όλους

Κρατήσεις: agniterlixi@nationalgallery.gr

Η δράση διεξάγεται από τη Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου:

• Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

• Αγνή Τερλιξή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης Έργων Τέχνης ΕΠΜΑΣ.

• Έφη Αγαθονίκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού ΕΠΜΑΣ.

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ