Εικαστικα

Κρυμμένες φωτογραφίες του Ισπανικού Εμφυλίου εκτίθενται στη Γαλλία

Παρέμεναν για χρόνια σε δύο μυστηριώδη κόκκινα κουτιά

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε έκθεση οι κρυμμένες φωτογραφίες του φωτογράφου του Ισπανικού Εμφυλίου Antoni Campañà
Σε έκθεση οι κρυμμένες φωτογραφίες του φωτογράφου του Ισπανικού Εμφυλίου Antoni Campañà © Instagram/ blind.magazine

Ισπανικός Εμφύλιος: Κρυμμένες φωτογραφίες του Antoni Campañà εκτίθενται στη Γαλλία - Παρέμεναν για χρόνια σε δύο μυστηριώδη κόκκινα κουτιά

Κρυμμένες σε δύο μυστηριώδη κόκκινα κουτιά παρέμεναν για χρόνια οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη-φωτογράφου του Ισπανικού Εμφυλίου Antoni Campañà, που βγαίνουν στο φως σε έκθεση στο Pavillon Populaire του Μονπελιέ στη Γαλλία.  

Ο Campañà (1906-1989) ήταν γνωστός για ένα έργο που έβαλε τα δυνατά του να το κρατήσει θαμμένο. «Αν ο παπππούς μου ήταν εδώ, δεν θα είχε εγκρίνει αυτή την έκθεση» είπε, στα εγκαίνια, ο εγγονός του, ο Toni Monné Campañà.

Υπάρχει μια ρομαντική πλευρά στην ιστορία: Οπως είχαμε τον Robert Capa, τον David Seymour και τη «Μεξικανική βαλίτσα» της Gerda Taro, τώρα έχουμε τα δύο κόκκινα κουτιά του Campañà που περιείχαν πάνω από 5.000 εμφανίσεις και αρνητικά για τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Αυτός ο θησαυρός ποτέ δεν προοριζόταν να εκτεθεί. Ο δημιουργός των φωτογραφιών δεν ήθελε να ξανανοίξει τις πληγές του Ισπανικού Εμφυλίου.

Ωστόσο, μετά την ανακάλυψή τους το 2018 στο οικογενειακό γκαράζ, ακολούθησε έκδοση λευκώματος - «Το Κόκκινο Κουτί» - και μια μεγάλη έκθεση στη Βαρκελώνη.  

Ταγμένος στο πλευρό της Β' Ισπανικής Δημοκρατίας, δημοκράτης, Καταλανός εθνικιστής και ένθερμος Καθολικός, ο Campañà δημιούργησε ένα μοναδικό opus για τον Ισπανικό Εμφύλιο: κάλυψε όλη τη σύγκρουση χωρίς να αποσιωπεί τα αποτροπιαστικά που έκανε και η μία πλευρά και η άλλη.

Μέσα από φωτογραφίες εξέφρασε τον βαθύ πόνο του να βλέπει τη χώρα του να σπαράσσεται. «Φωτογράφισε την ωμή πραγματικότητα και δεν έπαιξε το παιχνίδι ούτε της προπαγάνδας της República ούτε της προπαγάνδας των Φρανκιστών» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης στο Μονπελιέ, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Arnau Gonzàlez i Vilalta.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, να εναντιωθούν στις επιθυμίες του Antoni Campañà; «Είναι ουσιώδους σημασίας να δείξεις αυτές τις φωτογραφίες σήμερα» επιμένει ο Toni Monné Campañà.

«Σε μια εποχή στην οποία η πληροφορία απειλείται από αλγόριθμους, είναι πολυ σημαντικό να ανακαλύπτεις εκ νέου και να δείχνεις δουλειές σαν και αυτήν» τονίζει ο Gilles Mora, καλλιτεχνικός διευθυντής του Pavillon Populaire.

Η έκθεση «Antoni Campañà - Icônes cachées» ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ