Εικαστικα

Ο Cacao Rocks συναντά τον Γιώργο Μέγκουλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας

Μια εικαστική συνομιλία ζωγραφικής και γλυπτικής σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την έκθεση του Cacao Rocks στην Κέρκυρα

Ο Cacao Rocks και ο Γιώργος Μέγκουλας παρουσιάζουν τα έργα τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας 

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνομιλία ζωγραφικής και γλυπτικής θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αν βρεθείτε φέτος τον Αύγουστο στο νησί των Φαιάκων. Ο Cacao Rocks  συναντά τον Γιώργο Μέγκουλα και παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό τους έργο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά . 

O Cacao Rocks και ο Γιώργος Μέγκουλας.
O Cacao Rocks και ο Γιώργος Μέγκουλας.

Ένας από τους πρωτοπόρους street artists της Ελλάδας, ο Cacao Rocks - κατά κόσμον Ιάσωνας Μέγκουλας, που ξεκίνησε τη δράση του σε ηλικία μόλις 14 ετών, δημιουργώντας την πρώτη του μεγάλη τοιχογραφία για λογαριασμό της Greenpeace, σε δημόσιο χώρο στην Κέρκυρα, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη σειρά ζωγραφικών και κεραμικών του έργων στο νησί που μεγάλωσε. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η ξεχωριστή «γραφή» του, που συνδυάζει τη μοντέρνα ελληνική ζωγραφική με την τεχνοτροπία του δρόμου. Έχει κατορθώσει να κάνει το έργο του γνωστό σε πολλές χώρες, με παρουσιάσεις τόσο σε μουσειακούς χώρους και πινακοθήκες καθώς και με συνεργασίες με μεγάλα διεθνή branding. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Έργο του Cacao Rocks.
Έργο του Cacao Rocks.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες της γενιά του, που θεωρείται πρωτοπόρος του κονστρουκτιβισμού και από τους τελευταίους δεξιοτέχνες της κλασσικής γλυπτής, ο Γιώργος Μέγκουλας, παρουσιάζει τα έργα του στον Κήπο του Λαού. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους γλύπτες της εποχής. Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, ενώ τα έργα του έχουν εκτεθεί στην Ευρώπη και την Αμερική. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του «Ιππότη Γραμμάτων & Τεχνών» το 1995 από το Γαλλικό κράτος.

 Γλυπτό του Γίωργου Μέγκουλα που εκτίθεται στην Κέρκυρα.
Γλυπτό του Γίωργου Μέγκουλα που εκτίθεται στην Κέρκυρα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας - Corfu International Festival πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και στην επιμέλεια των εκθέσεων συνεργάζεται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός της Τέχνης - Μουσειολόγος.

Ο Γιώργος Μέγκουλας, ο Cacao Rocks και η επιμελήτρια των εκθέσεων Κατερίνα Κοσκινά.
Ο Γιώργος Μέγκουλας, ο Cacao Rocks και η επιμελήτρια των εκθέσεων Κατερίνα Κοσκινά.

Info
Cacao Rocks / Ζωγραφική (Αίθουσα Τέχνης «Θάνος Χρήστου») Γιώργος Μέγκουλας / Γλυπτική (Κήπος του Λαού)
Διάρκεια: έως 31 Αυγούστου
Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
Αίθουσα Τέχνης «Θάνος Χρήστου»: Τρίτη - Κυριακή, 10:00 - 16:00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά)
Κήπος του Λαού: καθημερινά, 08:00 - 21:00
Είσοδος ελεύθερη

Από τα εγκαίνια των εκθέσεων.
Από τα εγκαίνια των εκθέσεων.

Cacao Rocks 

Ο Ιάσονας Μέγκουλας (aka Cacao Rocks), γιος του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και ασχολείται με την street art από το 1999. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Université d’ Angers στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια με υποτροφία που κέρδισε από το διαγωνισμό video art “Shoot It” (2011) σπούδασε στο Focus School of Photography.

Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλά ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το Μουσείο Μπουζιάνη, τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, τη Salomon Arts Gallery NY, AG18 Gallery (Βιέννη). Το έργο του έχει καλυφθεί από τον διεθνή Τύπο, όπως τους New York Times, τοNational Geographic, το BBC και τον Guardian, ενώ έχει προσκληθεί από Πανεπιστήμια και Οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, για διαλέξεις και εργαστήρια (University of Michigan, TedX, Ίδρυμα Ωνάση, New School, Deree University, WETRANSFER).

Το έργο του εκτείνεται σε ευρύ φάσμα τεχνικών, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, έως τη video art και την performance. Έχει επίσης δημιουργήσει έργα τέχνης για διεθνή branding, όπως τη New Balance, NIKE, DUO, Remy Cointreau. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Mediterranean 18 Young Artists Biennale. Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο “Artworks” από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2021 προσκλήθηκε στο Μονακό, προσκεκλημένος της UPAW. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενότητας, αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση, βρίσκεται στη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνη Ε. Κομνηνού.

Η έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Δ.Ν. στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, είναι η 5η ατομική του. Από το 2009 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ, ενώ από το 2012 το έργο του έχει συμπεριληφθεί σε 7 βιβλία.

Έργα του Cacao Rocks.
Έργα του Cacao Rocks.

Ο Cacao Rocks σχεδίασε το εξώφυλλο του φετινού αγγλικού οδηγού της Athens Voice

Το εξώφυλλο που σχεδίασε ο Cacao Rocks για τον αγγλικό οδηγό της Athens Voice

Γιώργος Μέγκουλας

Ο Γιώργος Μέγκουλας γεννήθηκε το 1955 στο Αλιβέρι της Εύβοιας, με πατρική καταγωγή από τα Επτάνησα και την Μάνη. Σπούδασε Καλές Τέχνες, γλυπτική και αρχιτεκτονική, στην Αθήνα και το Παρίσι, αποκτώντας πτυχίο με εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από την Κριτική Επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών (Mention Tres Bien et felicitations du Jury).

Έκανε σπουδές διακοσμητικής και σχεδίου μόδας στην Αθήνα. Συνέχισε στο Παρίσι με σπουδές διαφήμισης και αργότερα γλυπτικής, στην Ecole des Beaux-Arts, με δασκάλους τους H. Martin, Cesar, R. Colamarini. Με υποτροφία της UNESCO το 1977 και 1979 σπούδασε και έκανε την πρακτική του άσκηση στη συντήρηση μνημείων, σε διάφορες Eυρωπαϊκές πόλεις.

Aπό το 1974 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 8 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Mονακό, ΗΠΑ κλπ) ενώ έχει συμμετάσχει σε 67 ομαδικές.Έχει τιμηθεί για το έργο του με πολλά βραβεία και επαίνους, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του “Ιππότη Γραμμάτων & Τεχνών” το 1995, από το Γαλλικό κράτος.

Το καλλιτεχνικό του έργο έχει συχνά απασχολήσει τον ελληνικό και διεθνή τύπο, αποσπώντας αξιέπαινες κριτικές. Aπό το 1983 μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 82 γλυπτά και μνημεία, που κοσμούν δημόσιους χώρους και πλατείες σε όλη την Eλληνική επικράτεια. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο, Mονακό, ΗΠΑ κ. α.). Επίσης η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Δ.Ν., το Μουσείο Kοτοπούλη στην Αθήνα, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο  Science στο Σικάγο των ΗΠΑ, φιλοξενούν μερικές από τις γλυπτικές του δημιουργίες.  

Ο Γιώργος Μέγκουλας έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος. Συνεχίζει το έργο του μέχρι και σήμερα, με έδρα την Κέρκυρα, και είναι ο πατέρας του ζωγράφου και street artist Ιάσονα Μέγκουλα, γνωστού και ως Cacao Rocks.

Γλυπτό του Γιώργου Μέγκουλα που εκτίθεται στην Κέρκυρα.
Γλυπτό του Γιώργου Μέγκουλα που εκτίθεται στην Κέρκυρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ