Εικαστικα

Άγνωστα πορτρέτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια

Δεν τα ήξεραν οι μελετητές έργων τέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίνακας του Ρέμπραντ
Φωτογραφία αρχείου από άλλο πίνακα του Ρέμπραντ © ΕΡΑ

Ρέμπραντ: Παρόλο που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά, η αξία και των δύο πινάκων μαζί υπολογίζεται σε 5 με 8 εκατομμύρια λίρες.

Δύο εξαιρετικά σπάνια πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο Ρέμπραντ, τα οποία είναι άγνωστα στους μελετητές έργων τέχνης και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά δημοσίως, ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια που ήταν στην κατοχή μιας οικογένειας από τη Βρετανία.

Ενω πραγματοποιούσαν εκτιμήσεις, ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Christie's ανακάλυψαν τους δύο πίνακες σε ιδιωτική συλλογή. Πρόγονοι της ανώνυμης οικογένειας είχαν αγοράσει τα δύο μικρά πορτρέτα σε δημοπρασία του Christie's το μακρινό 1824.

«Δεν είχα καταλάβει τι έβλεπα. Τόλμησα να ονειρευτώ. Αλλά μου φάνηκε πραγματικά περίεργο που οι πίνακες αυτοί δεν είχαν μελετηθεί ξανά. Απουσίαζαν εντελώς από τη βιβλιογραφία για τον Ρέμπραντ», ανέφερε στους Financial Times ο Χένρι Πέτιφερ από τον οίκο Christie's.

Τα δύο πορτραία θα πωληθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου, αφού εκτεθούν πρώτα στη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ. Παρόλο που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά, η αξία και των δύο μαζί υπολογίζεται σε 5 με 8 εκατομμύρια λίρες.

Οι πίνακες του 1635 απεικονίζουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ολλανδών, τον Γιαν Βίλεμζ βαν ντερ Πλεμ και τη σύζυγό του Γιάπκεν Καρλς. Οι δύο τους είχαν οικογενειακές σχέσεις με τον Ρέμπραντ.

Ο πλούσιος βαν ντερ Πλεμ ήταν γνωστή προσωπικότητα του Λέιντεν. Ο γιος του, Ντομίνικους, είχε παντρευτεί την κόρη του θείου του Ρέμπραντ. Τη χρονιά που φιλοτεχνήθηκαν τα πορτραίτα, το ζευγάρι των δύο Ολλανδών αγόρασαν έναν κήπο δίπλα σε αυτόν της μητέρας του Ρέμπραντ.

Η αυθεντικότητα των πινάκων εξακριβώθηκε τόσο από τον οίκο Christie's όσο και απο ειδικούς στο Εθνικό Μουσείο (Rijksmuseum) στο Άμστερνταμ.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.