Εικαστικα

Άγνωστα πορτρέτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια

Δεν τα ήξεραν οι μελετητές έργων τέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίνακας του Ρέμπραντ
Φωτογραφία αρχείου από άλλο πίνακα του Ρέμπραντ © ΕΡΑ

Ρέμπραντ: Παρόλο που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά, η αξία και των δύο πινάκων μαζί υπολογίζεται σε 5 με 8 εκατομμύρια λίρες.

Δύο εξαιρετικά σπάνια πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο Ρέμπραντ, τα οποία είναι άγνωστα στους μελετητές έργων τέχνης και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά δημοσίως, ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια που ήταν στην κατοχή μιας οικογένειας από τη Βρετανία.

Ενω πραγματοποιούσαν εκτιμήσεις, ειδικοί του οίκου δημοπρασιών Christie's ανακάλυψαν τους δύο πίνακες σε ιδιωτική συλλογή. Πρόγονοι της ανώνυμης οικογένειας είχαν αγοράσει τα δύο μικρά πορτρέτα σε δημοπρασία του Christie's το μακρινό 1824.

«Δεν είχα καταλάβει τι έβλεπα. Τόλμησα να ονειρευτώ. Αλλά μου φάνηκε πραγματικά περίεργο που οι πίνακες αυτοί δεν είχαν μελετηθεί ξανά. Απουσίαζαν εντελώς από τη βιβλιογραφία για τον Ρέμπραντ», ανέφερε στους Financial Times ο Χένρι Πέτιφερ από τον οίκο Christie's.

Τα δύο πορτραία θα πωληθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου, αφού εκτεθούν πρώτα στη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ. Παρόλο που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά, η αξία και των δύο μαζί υπολογίζεται σε 5 με 8 εκατομμύρια λίρες.

Οι πίνακες του 1635 απεικονίζουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ολλανδών, τον Γιαν Βίλεμζ βαν ντερ Πλεμ και τη σύζυγό του Γιάπκεν Καρλς. Οι δύο τους είχαν οικογενειακές σχέσεις με τον Ρέμπραντ.

Ο πλούσιος βαν ντερ Πλεμ ήταν γνωστή προσωπικότητα του Λέιντεν. Ο γιος του, Ντομίνικους, είχε παντρευτεί την κόρη του θείου του Ρέμπραντ. Τη χρονιά που φιλοτεχνήθηκαν τα πορτραίτα, το ζευγάρι των δύο Ολλανδών αγόρασαν έναν κήπο δίπλα σε αυτόν της μητέρας του Ρέμπραντ.

Η αυθεντικότητα των πινάκων εξακριβώθηκε τόσο από τον οίκο Christie's όσο και απο ειδικούς στο Εθνικό Μουσείο (Rijksmuseum) στο Άμστερνταμ.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ