Εικαστικα

Εγκαινιάζεται η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ με τα αριστουργήματα του Βερμέερ

Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς ξεκινά τον Φεβρουάριο στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει οργανωθεί για τον Γιοχάνες Βερμέερ ξεκινά τον Φεβρουάριο - 28 από τα 35 έργα του καλλιτέχνη μεταφέρονται στην ολλανδική πρωτεύουσα.
Θεατής μπροστά στη «Γαλατού» του Γιοχάνες Βερμέερ - Η έκθεση που θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουνίου 2023 πραγματοποιείται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ © EPA/Robin Van Lonkhuijsen

Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει οργανωθεί για τον Γιοχάνες Βερμέερ ξεκινά τον Φεβρουάριο - 28 από τα 35 έργα του καλλιτέχνη μεταφέρονται στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Έργα του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο για έκθεση που εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο στο Rijksmuseum, στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα δημιούργησε έναν σχετικά μικρό αριθμό έργων και μόνον 35 ζωγραφικοί πίνακές του θεωρείται ότι διασώζονται σήμερα.

Οι 28 από αυτούς τους πίνακες θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Vermeer», τη μεγαλύτερη για τον καλλιτέχνη που έχει διοργανωθεί μέχρι τώρα.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ (1632-1675) έζησε και εργάστηκε στο Ντελφτ. Το έργο του είναι περισσότερο γνωστό για τις ήρεμες, εσωστρεφείς σκηνές σε εσωτερικούς χώρους και τη χρήση του λαμπερού, πολύχρωμου φωτός.

Οι πίνακές του θεωρούνται γενικά οι πιο πολύτιμοι θησαυροί συλλογών Μουσείων και σπάνια δανείζονται, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Rijksmuseum, το οποίο έχει τέσσερις πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου στη μόνιμη συλλογή του.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αριστουργήματα όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» από το Μουσείο της Χάγης, Mauritshuis, «Ο Γεωγράφος» από το Μουσείο Στέντελ στη Φραγκφούρτη και η «Γυναίκα με ζυγαριά» από την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των ΗΠΑ της Ουάσινγκτον.

Από τη Συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη στο Μουσείο του Άμστερνταμ θα μεταφερθούν τα έργα «Ο στρατιώτης και η χαμογελαστή κοπέλα», «Διακοπή της μουσικής» και «Κυρία και υπηρέτρια με ένα γράμμα» και από το Μουσείο του Λούβρου ο πίνακας «Η δαντελού».

Η έρευνα των επιμελητών που προετοιμάζουν την έκθεση επικεντρώνεται στην καλλιτεχνία του Βερμέερ, τις καλλιτεχνικές του επιλογές και τα κίνητρα για τις συνθέσεις του, καθώς και στη διαδικασία δημιουργίας των έργων του.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση «Vermeer», ειδικοί από το Rijksmuseum και το Μουσείο Mauritshuis συνεργάζονται για να μελετήσουν μια σειρά από πίνακες χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία σάρωσης.

Johannes Vermeer: SECRETS behind 'The Milkmaid' & 'The Love Letter'

 Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαπίστωσαν ότι στον πίνακα «Η Γαλατού» υπάρχει σκίτσο κάτω από το έργο και ότι ο Βερμέερ πρώτα ζωγράφιζε γρήγορα τη σκηνή σε ανοιχτόχρωμους και σκοτεινούς τόνους και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες.

Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε με χρέη και στην αφάνεια το 1675 σε ηλικία 43 ετών.

Η έκθεση «Vermeer» θα εγκαινιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου του 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ