Εικαστικα

Πωλείται το μοναδικό πορτρέτο του Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε εν ζωή

Φέρει υπογραφή και χρονολογία 1608

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πορτρέτο αποκαλύπτεται από τον συντηρητή Adrian Phippen (δεξιά) και τον συγγραφέα του περιοδικού Art and Antiques Duncan Phillips.
Το πορτρέτο αποκαλύπτεται από τον συντηρητή Adrian Phippen (δεξιά) και τον συγγραφέα του περιοδικού Art and Antiques Duncan Phillips. © Kirsty O'Connor/PA

Γουίλιαμ Σαιξπηρ: Πωλείται το μοναδικό πορτρέτο έργο του Ρόμπερτ Πικ

Ένα πορτρέτο που θεωρείται η μόνη υπογεγραμμένη και χρονολογημένη εικόνα εν ζωή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ πωλείται για 10 εκατομμύρια λίρες.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσφέρει το έργο προς πώληση με ιδιωτική συμφωνία χωρίς δημοπρασία. Είναι έργο του Ρόμπερτ Πικ, ζωγράφου της αυλής του βασιλιά Ιάκωβου Α', και φέρει υπογραφή και χρονολογία 1608. Το έργο τέχνης εκτέθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Grosvenor House στο δυτικό Λονδίνο.

Πριν από το 1975, ο πίνακας κρεμόταν στη βιβλιοθήκη ενός αρχοντικού στη βόρεια Αγγλία, που κάποτε ήταν το σπίτι της οικογένειας Danby. 

Ο εμπειρογνώμονας τέχνης Ντάνκαν Φίλιπς, ο οποίος ερεύνησε το έργο πριν από την πώληση, δήλωσε: «Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτό το πορτρέτο του Σαίξπηρ από οποιονδήποτε άλλο γνωστό πίνακα του θεατρικού συγγραφέα. Ο πίνακας έχει επιβιώσει τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν ανέγγιχτος από τη φθορά χάρη στην ιδιοκτησία του από μια οικογένεια που τον κρέμασε στη βιβλιοθήκη της».

Μόνο δύο πίνακες του Σαίξπηρ, και οι δύο μεταθανάτιοι, αναγνωρίζονται γενικά ως έγκυρες απεικονίσεις του - η χαλκογραφία που εμφανίζεται στην σελίδα τίτλου του First Folio, που εκδόθηκε το 1623, και το γλυπτό στο ταφικό του μνημείο στο Stratford-upon-Avon. Ο Σαίξπηρ πέθανε το 1616, σε ηλικία 52 ετών.

Υπήρξαν πολυάριθμοι ισχυρισμοί και αντεγκλήσεις σχετικά με τη νομιμότητα των πινάκων του θεατρικού συγγραφέα τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2015, ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει αυτό που πίστευε ότι ήταν το μοναδικό αυθεντικό πορτρέτο του Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ