Εικαστικα

Στο φως το γυμνό από την «Αλληγορία της Κλίσης» της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (βίντεο)

Λογοκριμένο επί αιώνες το σπουδαίο έργο τέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντήρηση του έργου της Τζεντιλέσκι
Συντήρηση του έργου της Aρτεμιζία Τζεντιλέσκι © ΕPA

Φλωρεντία: Αποκάλυψη του έργου της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι «Η Αλληγορία της Κλίσης»

Συντηρητές τέχνης στην ιταλική πόλη της Φλωρεντίας ξεκίνησαν ένα εξάμηνο έργο για να καθαρίσουν και να «αποκαλύψουν» ουσιαστικά έναν επί μακρόν λογοκριμένο γυμνό πίνακα της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία της ιταλικής τέχνης.

Ο στόχος είναι να έρθει στο φως το αρχικό δημιούργημα της μεγάλης κυρίας της ιταλικής τέχνης, καθώς το 1680 ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Μπαλντεσάρε Φρανκεσκίνι, ζωγράφισε πάνω από το έργο για να καλυφθεί η γυμνή φιγούρα που απεικονιζόταν.

«Θα ξεκινήσουμε με διαγνωστικές φωτογραφικές τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες πηγές φωτός, όπως το υπεριώδες και το υπέρυθρο και μετά το μπλε φως, που είναι μια νέα τεχνική. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε ανακλαστικότητα για να βρούμε τις στρώσεις βήμα προς βήμα. Στο τέλος θα χρησιμοποιήσουμε ακτινογραφίες, για να βρούμε την αρχική εικόνα κάτω από τα στρώματα της επικάλυψης», εξηγεί η συντηρήτρια έργων τέχνης Ελίζαμπεθ Γουίκς.

Η φιγούρα στον πίνακα μοιάζει πολύ με την Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, που τον δημιούργησε το 1616 σε ηλικία 22 ετών.

«Το γεγονός ότι ζωγράφισε την «Κλίση», και πως το έκανε με τη δική της μορφή, είναι σημαντικό, επειδή οι γυναίκες καλλιτέχνες στην ιστορία δεν έπρεπε απλώς να ζωγραφίζουν και να ζωγραφίζουν καλά, έπρεπε επίσης να πλασάρουν τον εαυτό τους. Και έτσι τοποθέτησε τον εαυτό της πρωταγωνίστρια ενός πίνακα που ονομάζεται «Η Κλίση». Είναι η κλίση για παραγωγή τέχνης και είναι ένας πίνακας που αποτίει φόρο τιμής στον Μιχαήλ Άγγελο. Αλλά ταυτόχρονα, εισάγοντας τη δική της εικόνα στον πίνακα, συνδέεται με τον μαέστρο Μιχαήλ Άγγελο, με το Θείο», τονίζει η συντονίστρια του εγχειρήματος, Λίντα Φαλκόνε. Το Casa Buonarroti ανήκε κάποτε στον Μιχαήλ Άγγελο, ο οποίος το κληροδότησε στον ανιψιό του. Κατόπιν έγινε μουσείο αφιερωμένο στον ιδιοφυή καλλιτέχνη.

Ποια ήταν η Αρτεμιζία Τζεντιλένσκι;

H Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι υπήρξε σπουδαία γυναίκα ζωγράφος του 17ου αιώνα. Η ρωμαλέα ζωγραφική της, η θαρραλέα φωνή της και η ζωγραφική της ευφυΐα την έκαναν τη διασημότερη ζωγράφο του μπαρόκ, ενώ το ενδιαφέρον για το έργο της έχει αναζωπυρωθεί ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες με εκθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πολλοί θεωρούν ότι τα έργα της είναι αυτοβιογραφικά. Γεννημένη στη Ρώμη το 1593, κόρη του ζωγράφου Οράσιο Τζεντιλέσκι μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα και τα αδέρφια της. Ο μύθος λέει πως η Αρτεμίζια είχε συναντήσει τον διάσημο ζωγράφο Καραβάτζιο ως παιδί αφού ήταν στενός φίλος του πατέρα της. Σε ηλικία 17 ετών μας παραδίδει το πρώτο της έργο «Η Σουζάνα και οι πρεσβύτεροι» με δυο γέροντες να κρυφοκοιτάζουν μια νεαρή γυναίκα που κάνει το μπάνιο της.

Η Αρτεμίζια μεγάλωνε μόνη, χωρίς μητέρα σε μια οικογένεια αλλά και μια κοινωνία ανδροκρατούμενη, ζώντας κυρίως μέσα στο σπίτι της. Ήταν 18 ετών, όταν ο 30χρονος ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσι, τη βίασε και αθέτησε την υπόσχεση γάμου που της είχε δώσει. Ο πατέρας της τον έσυρε στα δικαστήρια, τα οποία τον αθώωσαν καθώς ήταν προστατευόμενος του Πάπα Ιννοκέντιου του 10ου. Η δίκη έφερε την Αρτεμίζια σε πρώτο πλάνο και περιγράφει τη ζωή των γυναικών στην εποχή της. Λίγο καιρό αργότερα η Αρτεμίζια παντρεύτηκε τον ζωγράφο Πιεραντόνιο Στιαττέζι και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία. Οι Μέδικοι την πήραν υπό την προστασία τους και το 1614 έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Accademia delle Arti del Disegno.

Ο θαυμαστός ρεαλισμός των έργων της τα καθιστά απαράμιλλα. Η Τζεντιλέσκι ζωγραφίζει με δύναμη και τόλμη, στο ύφος του Καραβάτζιο αλλά καταφέρνει και διατηρεί μέσα στο έργο της τη δική της φωνή. Την κατατάσσουν ανάμεσα στους Καραβατζιστές και τα αριστουργηματικά της έργα διακρίνονται για την αποφασιστικότητα και την ισχυρή προσωπικότητα της δημιουργού τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ