Εικαστικα

Ποιους είδε και τι συμφώνησε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στη Βενετία

Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Fondazione Giorgio Cini στη Βενετία
Άποψη από το Fondazione Giorgio Cini στη Βενετία όπου πραγματοποιείται η έκθεση Homo Faber, σε διοργάνωση του Ιδρύματος Μικελάντζελο

ΥΠΠΟΑ: O Νικόλας Γιατρομανωλάκης στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας, η συνάντηση με τον πρόεδρο της Μπιενάλε, Roberto Cicutto, το ελληνικό περίπτερο.

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στη φετινή 59η Μπιενάλε της Βενετίας ήταν η αφορμή, αλλά το πρόγραμμα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην πόλη της Ιταλίας δεν περιορίστηκε στην επικράτεια της ιστορικής διοργάνωσης για τη σύγχρονη τέχνη αλλά εστίασε συνολικότερα στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, τόσο όπως αυτός αποτυπώνεται διαχρονικά στην πόλη της Βενετίας όσο και διεθνώς.

Paola Mar, Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Η αντιδήμαρχος της Βενετίας Πάολα Μαρ και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Μπιενάλε, Roberto Cicutto, αλλά και με την Αντιδήμαρχο Βενετίας, Paola Mar, με τους οποίους συμφώνησε για την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ελληνικό Περίπτερο με την άμεση υπογραφή νέας συμφωνίας εννεαετούς διάρκειας με τον δήμο της Βενετίας, γεγονός που θα διευθετήσει μία εκκρεμότητα 20 ετών και θα επιτρέψει να δρομολογηθούν και οι αναγκαίες επισκευές στο Ελληνικό Περίπτερο.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός συμφώνησε με τη δημοτική αρχή της Βενετίας τον από κοινού σχεδιασμό μίας πολιτιστικής και τουριστικής διαδρομής που θα αποκαλύπτει τα ελληνικά στοιχεία της πόλης, με αφορμή και το 24ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Βενετία.

Νικόλας Γιατρομανωλάξης, Alberto Cavalli
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάξης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Michelangelo Foundation, Αλμπέρτο Καβάλλι

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε επίσης με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ca’Foscari της Βενετίας, με τις οποίες συζήτησε για την ανάπτυξη ενός προγράμματος συστηματικής προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και ειδικά των ελληνικών γραμμάτων, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει πρόγραμμα διδασκαλίας νέων ελληνικών, αλλά και προγράμματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής φιλολογίας, αρχαιολογίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και εκτενή εκδοτική δραστηριότητα.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Caterina Carpinato
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ca' Foscari, Κατερίνα Καρπινάτο

Επιπλέον ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, το Μουσείο Εικόνων και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο ιστορικό Campo dei Greci. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, καθηγητή Βασίλη Κουκουσά, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας, καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του και ειδικά του Μουσείου Εικόνων το οποίο διαθέτει μία εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη συλλογή.

Βασίλης Κουκουσάς, Bruno Bernardi, Χαρά Χάμψα, Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας Β. Κουκουσάς, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία Μπ. Μπερνάρντι, η Χαρά Χάμψα και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, της αρχαιότερης κοινότητας της διασποράς στον δυτικό κόσμο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα. Επιπλέον, στη λειτουργία της Ανάστασης, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο για τις απαιτούμενες επισκευές στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε στη Βενετία με την γενική γραμματέα της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Michelangelo Foundation for Creativity & Craftmanship, Alberto Cavalli και με την Γενική Γραμματέα του Human Safety Net, Emma Ursich. H Europa Nostra είναι μία πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 47 χώρες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το Michelangelo Foundation είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της χειροτεχνικής δημιουργίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο του σύγχρονου ντιζάιν, ενώ διοργανώνει στη Βενετία και την έκθεση χειροτεχνίας Homo Faber στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες δημιουργοί. Το Human Safety Net αποτελεί ένα δίκτυο που υποστηρίζει ευάλωτες οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και ενσωματώνει πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής τους μέσω της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις συναντήσεις του ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης συνοδευόταν από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία, Bruno Bernardi.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ