- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γυναικεία υπόθεση και τα βραβεία στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας
Καλύτερο εθνικό περίπτερο αυτό της Μεγάλης Βρετανίας από την Sonia Boyce. Χρυσός Λέοντας στην Αμερικανίδα Simone Leigh και καλύτερος υποσχόμενος νέος καλλιτέχνης ο Λιβανέζος Ali Cherri
59η Μπιενάλε της Βενετίας: τα βραβεία για τα Εθνικά Περίπτερα και τις συμμετοχές στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης 2022
Οι γυναίκες πρωταγωνίστησαν και στην απονομή των βραβείων της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας. Σε μια χρονιά με μεγάλη γυναικεία παρουσία στην κεντρική έκθεση που επιμελείται η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης Τσετσίλια Αλεμάνι, τέσσερις καλλιτέχνιδες έφυγαν με τα χρυσά αγαλματίδια στα χέρια από την τελευτή που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο παλάτσο Ca’ Justinian.
Με δάκρυα στα μάτια η Sonia Boyce, η πρώτη μαύρη καλλιτέχνις που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στον πλέον διάσημο εικαστικό θεσμό, παρέλαβε το βραβείο για το καλύτερο εθνικό περίπτερο. Με τίτλο «Feeling her way», η εγκατάστασή της στα Τζαρντίνι, έξω από την οποία από το ξεκίνημα κιόλας του preview βλέπαμε ουρές επισκεπτών, εστιάζει στη δυναμική της συνεργασίας ως όχημα για την καινοτομία, ένα κεντρικό ζήτημα στη δουλειά της Βρετανίδας δημιουργού.
Σ’ ένα καλειδοσκοπικό περιβάλλον ντυμένο με πολύχρωμες ταπετσαρίες και χρυσαφένιες γεωμετρικές κατασκευές, μια σειρά από βίντεο μας συστήνουν τέσσερις Βρετανίδες τραγουδίστριες καθώς αυτοσχεδιάζουν και τραγουδούν α καπέλα μαζί για πρώτη φορά.
Φανερά συγκινημένη παρέλαβε τον Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη συμμετοχή στην διεθνή έκθεση με τίτλο «Το γάλα των ονείρων» και η Simone Leigh. Η Αμερικανίδα, άλλωστε, υπήρξε από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα του φετινού ραντεβού πριν καν πατήσει το πόδι της στην Ιταλία καθώς, πέρα από την κεντρική έκθεση, η δουλειά της αναπτύσσεται και στο περίπτερο των ΗΠΑ με την ίδια να αποτελεί την πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκπροσωπεί τη χώρα στον θεσμό. Το εμβληματικό μνημειακό της γλυπτό Brick House δεσπόζει στην είσοδο της έκθεσης στο Αρσενάλε κερδίζοντας τα φωτογραφικά ενσταντανέ. Μέρος της σειράς Ανατομία της Αρχιτεκτονικής, που η 55χρονη καλλιτέχνιδα δουλεύει από το 2016, απεικονίζει μια μαύρη γυναίκα που η φούστα της παραπέμπει στα αφρικανικά σπίτια από πηλό. Αγγείο, κατοικία και μαζί ιερό, το έργο προτείνει μια εύγλωττη απεικόνιση του σώματος της μαύρης γυναίκας ως τόπου πολλαπλότητας.
Καλύτερος νέος υποσχόμενος καλλιτέχνης αναδείχθηκε ο γεννημένος στη Βηρυτό Ali Cherri. Ο 46χρονος Λιβανέζος, ο οποίος ζει στο Παρίσι, ξεδιπλώνει μέσα από τη δουλειά του μια μυθολογία που πατά τόσο στον αρχαίο κόσμο όσο και σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Στην έκθεση στο Αρσενάλε συναντήσαμε δουλειά του σε διαφορετικά μέσα, από τους γλυπτούς πήλινους Τιτάνες του, έργα ζωγραφικής και το νέο πολυκάναλο βίντεο Of Men and Gods and Mud, ένα ταξίδι στον κόσμο του φανταστικού που ενεργοποιείται από ένα πραγματικό γεγονός: την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Merowe στον Νείλο, στο βόρειο Σουδάν, που εξανάγκασε σε υποχρεωτική μετατόπιση από τις εστίες του 50.000 κατοίκους από τη γύρω περιοχή.
Ειδική μνεία για τη συμμετοχή τους στην έκθεση έλαβαν η Ινουίτ καλλιτέχνις Shuvinai Ashoona και η Αμερικανίδα Lynn Hershman Leeson και από τις εθνικές συμμετοχές το δημοφιλέστατο, όπως αποδεικνύεται από την προσέλευση και τα πηγαδάκια των επισκεπτών, περίπτερο της Γαλλίας διά χειρός Zineb Sedira καθώς και αυτό της Ουγκάντα στο ντεμπούτο της αφρικανικής χώρας στη Μπιενάλε της Βενετίας με την έκθεση Radiance-they dream in time που επιμελήθηκε ο Shaheen Merali και περιλαμβάνει έργα της Acaye Κerunen και του Collin Sekajugo.
Η τελετή ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων για το σύνολο της εικαστικής τους διαδρομής στις Καταρίνα Φριτς και Σεσίλια Βικούνια, μια διπλή διάκριση που είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Μάρτιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.