Εικαστικα

Η συλλογή Κρασάκη έως το τέλος Απριλίου στα Χανιά

Παρουσιάζονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών (Αϊβαζόφσκι, Πολένοφ, φον Ες, Χάνσεν, Γύζη, Λύτρα, Ράλλη, Βρυζάκη), χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Συλλογή Κρασάκη: παράταση της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση-Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Κέρδισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών και παρατείνεται για να την προλάβουν και όσοι σκοπεύουν να βρεθούν στα Χανιά ως τις 30 Απριλίου. Επίκαιρη και λόγω της εθνικής επετείου από την κήρυξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η έκθεση «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» μας περιμένει στην γραφική κρητική πόλη για να μας ταξιδέψει στο παρελθόν και σε αθέατες πτυχές της Ιστορίας και της τέχνης του 19ου αι.

Νικηφόρος Λύτρας, Προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας, 1867
Συλλογή Κρασάκη: το έργο του Νικηφόρου Λύτρα "Προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας" (1867) © Αφοί Κατούφα

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αλλά και στον χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου "Χρυσόστομος" (που αποτελεί το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο της Κρήτης από το 1899) εκτίθενται 167 καλλιτεχνικοί θησαυροί από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις.

Η συλλογή Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Άποψη από την έκθεση της συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Τα αντικείμενα της συλλογής, που αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική αλλά και τη μετεπαναστατική περίοδο και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, την Κολωνία της Γερμανίας, αλλά  στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Θεόδωρος Βρυζάκης, "Νεαρή Ελληνίδα" (π. 1865), Συλλογή Κρασάκη
Συλλογή Κρασάκη: το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη "Νεαρή Ελληνίδα" (π. 1865) εκτίθεται στα Χανιά © Αφοί Κατούφα

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες με θέματα: Η Ελλάδα των περιηγητών, Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός, Η Βαυαροκρατία, Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα και Η καθημερινή ζωή. Την γενική επιμέλειά της υπογράφει ο  ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Νεαρός επισκέπτης στην έκθεση της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η έκθεση της συλλογής Κρασάκη στην οθόνη σου αλλά και σε μια έκδοση

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στη διοργάνωση καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης (υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://pinakothiki-chania.gr

«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»
Ανακαλύπτοντας τα εκθέματα της συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Και όσοι, όμως, βρεθούν στον χώρο της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της συλλογής μέσω διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων-εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Περιήγηση με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στην έκθεση της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης και χάρη στη γενναιόδωρη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του περιφερειάρχη, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, χρηματοδοτήθηκε νέα, πολυτελής κι αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου και στις τρεις γλώσσες, που θα είναι διαθέσιμη το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.


INFO:
“H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98
Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”: Χάληδων 83

Μέχρι 30 Απριλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ