Εικαστικα

Milly Martionou: Εκρήξεις χρωμάτων σε καμβά

«Η ζωγραφική για μένα είναι διαλογισμός, ένα ταξίδι σε άλλες διαστάσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος»

villycalliga.jpg
Villy Calliga
ΤΕΥΧΟΣ 819
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εικαστικός Milly Martionou.
Η εικαστικός Milly Martionou.

Προτζέκτορας: Η εικαστικός Milly Martionou μιλάει για τη διαδρομή της στο χώρο της τέχνης, για τη ζωγραφική και τη δύναμη του χρώματος.

Από παιδί τη μαγνήτιζαν τα χρώματα, της έφτιαχναν τη διάθεση και την ταξίδευαν σε ονειρικούς κόσμους. Δεν είχε σκεφτεί ποτέ να ασχοληθεί με τη ζωγραφική επαγγελματικά και, εάν ο πατέρας της δεν την είχε παρακινήσει να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά αγαπάει, θα την είχε κερδίσει ο χώρος της αρχιτεκτονικής. Συζητήσαμε με την εικαστικό Milly Martionou με αφορμή την επικείμενη ατομική έκθεσή της, τον Απρίλιο του 2022, στην γκαλερί Artion Galleries.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα μπορούσα να ασχοληθώ με τη ζωγραφική επαγγελματικά, ήξερα όμως ότι θα είναι πάντα στη ζωή μου. Πήγα σχολείο στην "Ελληνική Παιδεία", αντιμετωπίζοντας μια συντηρητική και αδιάφορη νοοτροπία, όχι τόσο συμβατή με τα αισθήματα ελευθερίας και δημιουργικότητας που είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το μόνο που ήθελα όταν γυρνούσα σπίτι ήταν να παίξω με τα χρώματα, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές μου».

Παρά τη γοητεία που σου ασκούσε η ζωγραφική, άρχισες να προετοιμάζεσαι για σπουδές στην αρχιτεκτονική. Τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη και να στραφείς προς αυτό που αγαπούσες από παιδί;
Όταν ήρθε η στιγμή να σπουδάσω, διάλεξα την αρχιτεκτονική πιστεύοντας πως οι γονείς μου θα είχαν αντίρρηση να σπουδάσω ζωγραφική. Λίγο πριν από τις Πανελλήνιες εξομολογήθηκα στον πατέρα μου πως ήθελα να γίνω ζωγράφος και η αντίδρασή του με εξέπληξε. Μου είπε πως είναι σημαντικό να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω. Αυτή ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής μου που καθόρισε το μέλλον μου. Σταμάτησα λοιπόν όλα τα περιττά φροντιστήρια και ξεκίνησα προετοιμασία για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα πήγαινα σε μια σχολή γραφιστικής στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον χώρο αυτό και ήμουν πολύ χαρούμενη! 

Έργο της Milly Martionou.
«Moments of eternity 29.6», acrylic on linen, 100 x 100 cm, 2020

Προετοιμαζόσουν για την Α.Σ.Κ.Τ. στην Ελλάδα αλλά τελικά έφυγες για αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία. Μίλησέ μου για τα χρόνια των σπουδών σου.
Ο αδερφός μου σπούδαζε ήδη στην Αγγλία, οπότε ο πατέρας μου μού πρότεινε να πάω κι εγώ. Τα χρόνια των σπουδών μου ήταν τα ομορφότερα της ζωής μου. Σπούδασα στο University of Hertfordshire, μια μικρή πόλη έξω από το Λονδίνο αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο έμαθα να ξεφεύγω από την εικόνα και να αποτυπώνω στον καμβά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου με τη δύναμη του χρώματος. 

Έργο της Milly Martionou.
«Elements», oil on canvas, 50 x 50 cm, 2019

Όταν όμως επέστρεψες δεν ασχολήθηκες αμέσως με τη ζωγραφική. Υπήρξε κάτι που σε απέτρεψε από το να αφοσιωθείς σε αυτή;
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τα πράγματα άλλαξαν, και το όνειρο της ζωγραφικής άρχισε να απομακρύνεται για τα καλά. Κάποια οικογενειακά θέματα υγείας και οι ευθύνες της επιχείρησης του πατέρα μου, που πέρασαν στα αδέρφια μου και μένα, σε συνδυασμό με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης του 2009 έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Σε αυτό το δυσάρεστο γκρίζο τοπίο ο ερχομός του γιου μου Φίλιππου ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα που μου έδωσε δύναμη και ακόμα περισσότερα συναισθήματα, ικανά, όπως αποδείχθηκαν, να αλλάξουν το μέλλον μου.

Έργο της Milly Martionou.
«Moments of eternity 13.11», oil and acrylic on linen, 200 x 180 cm, 2019

Πώς αποφάσισες να αφήσεις τον χώρο της οικογενειακής επιχείρησης και να περάσεις στον χώρο της τέχνης;
Ένα γρήγορο διαζύγιο και η πίεση της οικογενειακής επιχείρησης έκαναν τα επόμενα χρόνια δυσκολότερα από κάθε άποψη. Έπρεπε να διαλέξω ποιον δρόμο θέλω να ακολουθήσω. Οι επιλογές ήταν δύο και μόνο αυτές. Να παραιτηθώ ή να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Επέλεξα το δεύτερο.

Θέλεις να μου περιγράψεις πώς βίωσες την περίοδο που επανέκτησες την επαφή σου με τη ζωγραφική;
Άρχισα να ζωγραφίζω μέρα-νύχτα. Κλείστηκα στον εαυτό μου και αφοσιώθηκα στο έργο μου. Ξαφνικά ένιωσα ότι βρήκα τη φωνή μου. Άρχισα να νιώθω πάλι ζωντανή! Ταξίδευα σε άλλες διαστάσεις, οι μέρες περνούσαν γρήγορα χωρίς να το καταλάβω, και τα έργα μου ήταν κομμάτια δικά μου, ένιωθα πλήρης και βίωνα στιγμές απόλυτης ευτυχίας. Άρχισα να ανακτώ ό,τι είχα χάσει.Ο χρόνος άρχισε να λειτουργεί υπέρ μου, και σε συνδυασμό με τα έργα μου, με βοήθησε να ωριμάσω τόσο ως άνθρωπος όσο και ως καλλιτέχνης δίνοντάς μου δύναμη, ψυχική και σωματική, εκφράζοντας όλα όσα που ένιωθα μέσα μου. Οι πίνακές μου έπαιρναν σάρκα και οστά αποτυπώνοντας όλες μου τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το πάθος. Όλο μου το είναι.

Η εικαστικός Milly Martionou.
Η εικαστικός Milly Martionou.

Είσαι από τις εικαστικούς που άρχισαν να επικοινωνούν δυναμικά με το κοινό. Στο ενεργητικό σου έχεις πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και αρκετές ατομικές.
Με τη βοήθεια του αδερφού μου άρχισα να παίρνω μέρος σε διάφορες εκθέσεις και καλλιτεχνικά events ανά τον κόσμο. Έχω εκθέσει τα έργα μου σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και σε foires σε Βιέννη, Γενεύη, Μιλάνο, Μονακό, Παρίσι, Φλωρεντία, Ρώμη, Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Κολωνία, Βαρκελώνη, Πόρτο, Αθήνα, Μύκονο, Κύπρο και αλλού.

Τι θα έλεγες πως είναι για σένα η ζωγραφική;
Η ζωγραφική για μένα είναι διαλογισμός, ένα ταξίδι σε άλλες διαστάσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος. Είναι ένας χορός πάνω από τον καμβά, με νότες τα χρώματα. Λατρεύω την ελευθερία σε όλους τους τομείς της ζωής μου και το action painting και η dripping technique μου δίνουν ακριβώς αυτή την αίσθηση. Είναι μια μαγική διαδικασία που ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περιγράψω με λόγια. Αισθάνομαι πως η αγάπη και η ενέργεια που δίνω στα έργα είναι αισθητές από τον θεατή, και την αγάπη αυτή την εισπράττω από τον κόσμο καθημερινά. Αυτό μου δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίσω παρά τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Για μένα η ζωγραφική ήταν και θα είναι πάντα μέρος της ζωής μου, σε κάθε δύσκολη και χαρούμενη στιγμή. Η ζωγραφική μου είμαι εγώ.

Έργο της Milly Martionou.
«Forest in the city 17.11», oil on canvas, 180 x 150 cm, 2016

Τα έργα σου φλερτάρουν με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, με το χρώμα να έχει κυρίαρχο ρόλο. Πιστεύεις ότι το χρώμα, η έντασή του, λείπει από τη ζωή μας; Από την καθημερινότητά μας;
Η εποχή μας έχει ανάγκη από ομορφιά, αγάπη και θετική ενέργεια. Τα χρώματα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα μου, όπως επίσης η υφή, το βάθος και το φως. Η ενέργεια που εκπέμπουν αναζωογονεί τον θεατή, τον ταξιδεύει, τον μαγνητίζει και του δημιουργεί την επιθυμία να γίνει ένα με αυτά.

Το επόμενο βήμα σου;
Το επόμενο βήμα είναι η ατομική μου έκθεση στην γκαλερί Artion Galleries, στην οδό Μητροπόλεως 96 στη Θεσσαλονίκη. Το opening της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου.
Η εικαστικός Milly Martionou.
Η εικαστικός Milly Martionou.

Δείτε τα έργα της Μilly Martionou στο Facebook, στο Instagram και στο site της. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY