- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Έργο για έναν άνθρωπο μονάχα»: μια εξομολόγηση στους έρωτές μας
Πήγαμε στη Μάντρα και παρακολουθήσαμε την περφόρμανς του Ιώκο από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Ιώκο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν στη Μάντρα το video art «Έργο για έναν άνθρωπο μονάχα» του Ιώκου, πάνω σε ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Μαλακό φθινόπωρο, ο ήλιος του μεσημεριάτικου Οκτώβρη γλύφει θαλπωρικά τους ανθρώπους και τη δημοσιά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δείχνω το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου και μπαίνω στη Μάντρα, ένα ιστορικό σημείο στην καρδιά της Αθήνας που το Ίδρυμα Ωνάση επανασυστήνει στους Αθηναίους με το «Έργο για έναν άνθρωπο μονάχα».
Η Μάντρα είναι ένα μοναδικό δείγμα σκηνής, απομεινάρι της θεατρικής Belle Époque, ανοιχτός κάποτε χώρος όπου οι άνθρωποι συνευρίσκονταν κοινωνώντας ποικιλίες άρτων και θεαμάτων. Το πρώτο μέρος που παρουσιάζεται στην ολική επαναφορά της είναι εμπνευσμένο από το σπουδαιότερο ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Στις 7 Φεβρουαρίου του 1985, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα Εμπειρίκου, η Χατζηλαζάρου παρέδωσε την Αντίστροφη Αφιέρωση, με αποδεκτή τον αγαπημένο της. Μπορεί το ζευγάρι να είχε χωρίσει πολλά χρόνια πριν, όμως δεν έπαψαν ποτέ να αλληλογραφούν ή να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.
«[…]Σε μια έκπαγλη χρονιά ανταμώσαμε / σε ληστεύω από αλλουνού τα χέρια / σε ακούω από εδώ και από εκεί / σε σιωπώ μες την απέραντη τρυφερότητα / σιγά σιγά να καταλαγιάσουμε / όλα δεν τα ‘χω πει / ΜΕ ΕΚΡΙΖΩΝΕΙΣ». Παραθέτω το τέλος του ποιήματος- άμεσης αφιέρωσης, που ως και τις 14 Νοεμβρίου μπορείτε να το δείτε, να το ακούσετε, εσείς ως μοναδικός θεατής ενός έργου, καθισμένος απέναντι από την οθόνη που εκπέμπει τα λόγια και την εικόνα της Χατζηλαζάρου ο Ιώκο (Ιωάννης Κοτίδης), αναπαριστώντας την de profundits εξομολόγησή της. Ένα έργο τριλογία, σύνθεση εικαστική, μουσική και αναπαραστατική.
Κάθομαι σε ένα κούτσουρο, το black box όπως είναι μονωμένο με τον έξω κόσμο, με αποσυνδέει εντελώς μα εντελώς από κάθε αντιπερισπασμό. Η Φωνή της Μάτσης Χατζηλαζάρου αντηχεί υπό τη μορφή μιας drug περφόρμερ. Η Imiterasu, όπως βάφτισε τη μορφή της ο Ιώκο, δεν μιμείται το φυσικό πρόσωπο της Χατζηλαζάρου, παρότι δανείζεται τη φυσική της ομιλία. Ένα άλλο σώμα, αυτό του καλλιτέχνη, ως ενδιάμεσος φορέας μνήμης, λόγων, βλεμμάτων, δακρύων, έρωτα και χειρονομιών, με μεταφέρει από το τώρα σε εκείνη την οξεία ανάμνηση μιας μέρας ή μιας νύχτας εκείνου του παρελθόντος, που η Χατζηλαζάρου έγραψε την Αντίστροφη Αφιέρωση. Κι εγώ ο μοναδικός θεατής, να αναρωτιέμαι: ποιος τελικά αφιερώνει σε ποιον; Η Χατζηλαζάρου στον Εμπειρικό, ο Ιώκο στη Μάτση, η Μάτση μέσω του Ιώκο σε εμένα; Ή μήπως τελικά όλοι γινόμαστε ένα κουβάρι τρυφερότητας που καταργεί τους χρόνους και τα πρόσωπα, αυτή, αυτός, εγώ, εκείνος, όλοι, μαζί; Κόντρα στο ρεύμα του κυνισμού, η drug περσόνα του Ιώκο καταφέρνει κοιτώντας με στα μάτια να μου διαπεράσει ένα ωκεάνιο συναίσθημα τρυφερότητας, σκέφτομαι πως αυτά τα λόγια της Χατζηλαζάρου θα μπορούσα να τα αφιερώσω στη δική μου αγαπημένη. Το πνεύμα αλλά και η πράξη της «Αντίστροφης Αφιέρωσης» με βάζει για τα καλά στο παιχνίδι της, όπως για οκτώ ολόκληρα λεπτά ο Imiterasou με τη γλυκειά αλλά και πικρή ανιδιοτέλειαά του γίνεται κομμάτια: Love will tear us apart.
Αυτά με διαπερνούν και τα νιώθω ολομόναχος μέσα στο μαύρο κουτί του έργου «Για έναν άνθρωπο μονάχα». Σαν ο Ιώκο να μοιράζει τα συναισθήματα και την ταραχή του ποιήματος της Χατζηλαζάρου σε κάθε άνθρωπο που είτε το έχει ανάγκη ή δεν ήξερε πόσο μα πόσο θα ήθελε να μοιράσει κι αυτός κάτι τέτοιο, σε κάποιον, κάπου. Η Μάτση για τον Ανδρέα, ο Ιώκο για εμένα, εγώ για τη Βάγια, εις εαυτόν, προς εσένα, εις το διηνεκές, για τον κόσμο. Μέσα σε έναν τόπο ιδιωτικό, μιας και νιώθω την περφόρμανς του Ιώκο σαν να γίνεται στο δωμάτιό μου, κι ας ανήκει στη δημόσια σφαίρα της Μάντρας, καταφέρνω να συνδεθώ με το έργο, σε σημείο που μετά το πέρας του να γράψω κι εγώ μια αφιέρωση, όπως ο Ιώκο ζητά να κάνει προαιρετικά κάθε θεατής: Too much Μάτση, too Much-η Χατζηλαζάρου, this is it!
Ξαναβγαίνω στο φως, περνά ο επόμενος, κατηφορίζω τη Συγγρού, λίγο πιο κάτω το βλέμμα μου πιάνει την πινακίδα από τις «Κούκλες». Σκέφτομαι, γιατί όχι: αυτό που είδα θα μπορούσε να «παίξει» και εδώ. Ανάμεσα στα νούμερα με τη Λάιζα Μινέλι και την Κατερίνα Στανίση, την Άντζελα Δημητρίου και την Μάρλεν Ντίντριχτ, άνετα η μορφή της Imiterasou-Μάτση Χατζηλαζάρου θα μπορούσε να πυροδοτήσει στις «Κούκλες» το ίδιο και το αυτό μήνυμα. Πως δηλαδή μια λυτρωτική εξομολόγηση είναι το μόνο που έχει ανάγκη ο κόσμος: All you need is love. Περάστε μια βόλτα. Ένας ασφαλής χώρος συλλογισμού και αναστοχασμού, ένα έργο και μια Μάντρα-Terratium, αφιερωμένα στους έρωτες που ζήσαμε αλλά και στον έρωτα που ζούμε.
Συντελεστές Installation
Σύλληψη & Δημιουργία: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Σχεδιασμός & Επίβλεψη Κατασκευής: Ελένη Στρούλια
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Συνεργάτιδα Σχεδιασμού & Επίβλεψης Κατασκευής: Ζαΐρα Φαληρέα
Κατασκευή: Lazaridis Scenic Studio
Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση: Βαγγέλης Μουντρίχας, Κωνσταντίνος Μαυραντζάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης
Συντελεστές video art
Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Μοντάζ: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Video Performance: Imiterasu
Πρωτότυπηουσική: PANÚ
Βοηθός Σκηνοθέτις: Ηλιάνα Καλαδαμή
Κάμερα: Χρήστος Συμεωνίδης
Συντελεστές ONASSIS CULTURE
Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Curator: Κωνσταντίνος Τζάθας
Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.