Εικαστικα

Άγνωστο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

Ένα χαρακτηριστικό πορτέτο του 1882 στο οποίο αναγνωρίζονται οι τεχνικές του ζωγράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκθεση για τον Βαν Γκογκ
Έκθεση για τον Βαν Γκογκ ©EPA Pool

Πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ.

Ένα σχέδιο που αποδόθηκε μόλις πρόσφατα στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, θλιμμένο και εξαντλημένο άνδρα που προέρχεται από μια ιδιωτική ολλανδική συλλογή. 

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό αυτό το σκίτσο. Δεν έχει εκτεθεί ποτέ, πουθενά», εξήγησε ο ιστορικός τέχνης Τέιο Μίντεντορπ. «Προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή, έμεινε εκεί για πολύ καιρό και τώρα είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να το δούμε», πρόσθεσε.

Πρόκειται για ένα προσχέδιο με μολύβι που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1882.  Το έργο προέρχεται από μια περίοδο του καλλιτέχνη, που εργαζόταν για να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως ζωγράφος πορτρέτων.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να το δουν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αφού με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει στην ιδιωτική συλλογή απ’ όπου προέρχεται.

Υπάρχουν ακόμη ίχνη από ζημιά στο πίσω μέρος του έργο, που το συνδέουν με τον τρόπο που ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε άμυλο για να στερεώσει φύλλα χαρτιού στις σανίδες σχεδίασης.

Το έργο απέχει πολύ από τις ζωηρές ελαιογραφίες με βάζα με ηλιοτρόπια και γαλλικά τοπία που τελικά μετέτρεψαν τον βασανισμένο Βαν Γκογκ – μετά το θάνατό του το 1890 – σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου με τα έργα του να δημοπρατούνται σε αστρονομικά ποσά.

Αντίθετα, απεικονίζει πώς ως νέος καλλιτέχνης στη Χάγη το 1882, ο Βαν Γκογκ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη αλήθεια «Ανακάλυψε ότι δεν είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει ανθρώπους. Τους σχεδίαζε, όμως επειδή του άρεσε να ζωγραφίζει», είπε ο Mίντεντροπ.

Το μουσείο έχει ήδη στην κατοχή του ένα παρόμοιο σκίτσο, ενός κατάκοπου χωρικού. Υπάρχει επίσης μια γνωστή λιθογραφία με το ίδιο θέμα και τίτλο «Η πύλη της αιωνιότητας» που εικονίζει έναν ηλικιωμένο χωρικό, καθισμένο σε μια ξύλινη καρέκλα, που κρατάει το κεφάλι του με τα δυο του χέρια.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ