Εικαστικα

O Jack White μας προσκαλεί στη multimedia γκαλερί του

Τι μπορούν να κάνουν τα χέρια του εκτός από το να παίζουν ηλεκτρική κιθάρα;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jack White
© Olivia Jean

O Jack White δημιούργησε μία ιστοσελίδα στην οποία έχει συγκεντρώσει όλη την τέχνη του: τα σχέδια και οι κατασκευές του διάσημου rocker.

Είναι rock star αλλά είναι και άνθρωπος με πολλές ικανότητες. «Κλείνοντας» τον φετινό Ιούλιο τα 46 του χρόνια, ο Jack White, αποφάσισε να λανσάρει μία ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να βρει πολλά από τα έργα με τα οποία καταπιάνεται όταν αφήνει τα μουσικά όργανα από τα χέρια του.

Jack White
© Olivia Jean

Το 1996, έναν χρόνο πριν ξεκινήσει το γκρουπ των White Stripes, άνοιξε το δικό του κατάστημα με ταπετσαρίες, «Third Man». Στεγασμένο στο φιλότεχνο περιβάλλον του Pioneer Building στο Ντιτρόιτ, το κατάστημα λειτούργησε για τον Jack White όχι μόνο ως μία επιχείρηση αλλά και ως χώρος ενασχόλησης με τη γλυπτική και τη σύνθεση τραγουδιών. Όταν το 1998 το κατάστημα έκλεισε, άφησε χαραγμένο το μήνυμα «Ο Jack White ήταν εδώ και μέρος του δεν θα φύγει ποτέ».

Κι αν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ζωή του Jack White γέμισε πλατινένια άλμπουμ, βραβεία Grammy και πολλά δολάρια από τις επιτυχημένες περιοδείες και κυκλοφορίες των σχημάτων The White Stripes, The Raconteurs και The Dead Weather, στα οποία δραστηριοποιήθηκε μουσικά, τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά του δεν σταμάτησαν να τον απασχολούν.

Πολυθρόνα
The Warrior Chair

Εκτός από τα γλυπτά και τις ταπετσαρίες, προστέθηκαν δουλειές για τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας για τις ανάγκες της δισκογραφικής εταιρίας Third Man Recordings, φωτογραφικά δοκίμια, visuals, φιλμάκια, ακόμα και συζητήσεις. Οτιδήποτε έκρινε ο ίδιος αξιοπερίεργο για να εξερευνήσει με σκοπό και μεράκι. «Ομορφιά από κατασκευή, κατασκευή από σκοπό» είναι το μότο που έχει επιλέξει να συνοδεύει την ιστοσελίδα jackwhiteartanddesign.com στην οποία μπορεί κανείς να δει και τις άλλες πλευρές του μουσικού. Αυτές τις οποίες τα τελευταία χρόνια φρόντιζε και ο ίδιος να δημοσιοποιεί στον λογαριασμό του στο Instagram.

Jack White

Πινακίδες, ένα γήπεδο μπέιζμπολ που κατασκεύασε διατηρώντας την ανωνυμία του το 2009, το στούντιο ηχογραφήσεων Third Man Recording που διαμόρφωσε το 2008, το στούντιο φωτογραφίας Third Man, το δισκοπωλείο-φορτηγό The Third Man Rolling Record Store, μουσικά όργανα, πετάλια και τρέμολα, πολυθρόνες, καρέκλες και παγκάκια, είναι μερικά από τα πολλά που φτιάχτηκαν από τα χέρια του Jack White.

Η κιθάρα Rita του Jack White, με έμπνευση από τη Ρίτα Χέιγουορθ
Η κιθάρα Rita του Jack White, με έμπνευση από τη Ρίτα Χέιγουορθ

Η ιστορία δημιουργίας τους περιμένει πλέον κάθε χρήστη του διαδικτύου και συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αναδεικνύοντας τη σημασία του DIY τρόπου σκέψης και λειτουργώντας ενδεχομένως ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Third Man Recording Studio
Third Man Recording Studio

Επηρεασμένος από σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές όπως οι Henry Dreyfuss, Ootje Oxenaar, Norman Saunders, George Nelson, Gerrit Rietveld, George A. Schastey, ο Jack White, ένας άνθρωπος που μπορεί να επηρεάσει πολλούς άλλους, φρόντισε να αφιερώσει και μια ειδική ενότητα στις δικές του επιρροές.

Παιδάκι που παίζει μπέιζμπολ στο Ντιτρόιτ
Clark Park Baseball Field

Γεννημένος στο Ντιτρόιτ το 1975 και διαμένοντας στο Νάσβιλ, o Jack White, ανακηρύχθηκε το 2019 επίτιμος διδάκτορας Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την «αφοσίωσή του στην πόλη του Ντιτρόιτ και τη σημαντική συμβολή του στις τέχνες». Τι άλλο μπορεί να πιάσει έναν άνθρωπο που πιάνουν τα χέρια του;

The Third Man Rolling Record Store

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ