Εικαστικα

18 εκθέσεις τέχνης τον Αύγουστο στην Αθήνα

Εικόνες από τις παραλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κολλητοί; Selfies από εκθέσεις στην πόλη εσύ. Υλικό για διαδρομές στην τέχνη υπάρχει!

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 795
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Takis, Κόσμος σε κίνηση, στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ
Takis, Κόσμος σε κίνηση, στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ © ΚΠΙΣΝ & Πάνος Κοκκινιάς

Εικαστική Αθήνα τον Αύγουστο 2021: Εκθέσεις σε μουσεία, πάρκα, ιδρύματα και γκαλερί

Στην Ελευσίνα μια βραδιά

Στον ατμοσφαιρικό ερειπιώνα του Παλαιού Ελαιουργείου, φυσικά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Εδώ, «Πίσω από το θέατρο» θα μας παρασύρει (από 23/8) η φετινή παρέμβαση του Ανδρέα Λόλη. Σε ένα περιβάλλον που απαρτίζεται από επτά επιμέρους «σκηνικά», ο γνωστός γλύπτης θα επιδιώξει να τονίσει «την ανεπιτήδευτη, θεατρική πλευρά της καθημερινότητας και να αναδείξει τις σωματικές αισθήσεις», όπως σημειώνει ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος.

Ραντεβού στο πάρκο

Μια βόλτα στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα σε φέρει μπροστά στον «Κόσμο σε κίνηση» του Takis (έως 7/11), του πρωτοπόρου καλλιτέχνη ο οποίος μεταμόρφωσε τη γλυπτική χρησιμοποιώντας το μαγνητισμό, το φως και τον ήχο. Επιπλέον εγκαταστάσεις και μάλιστα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, από τους Lauren Lee McCarthy, Harshit Agrawal, Αngelica Dass και Ellen Reid φέρνει το φεστιβάλ SNF Nostos (25-29/8). Ένα πέρασμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη προβλέπεται για τους λάτρεις της φωτογραφίας χάρη στις εκθέσεις του Athens Photo World για τον Paolo Pellegrin (1-31/8) και τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στο World Press Photo 2021 (23/8-14/9).

SNF Nostos, το έργο The Changing Room της Lauren Lee McCarthy
SNF Nostos, το έργο The Changing Room της Lauren Lee McCarthy

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, πάλι, η έκθεση Marginalia, σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, παρουσιάζει νέες, ως επί το πλείστον, βίντεο-εγκαταστάσεις, από τους Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Νίνα Παππά, Ηλία Μαμαλιόγκα και Σπύρο Βραχωρίτη, επιδιώκοντας έναν «αναστοχασμό του εθνικού “εμείς” μέσα από την ανοιχτή, υποκειμενική εμπειρία».

Από το έργο του Σπύρου Βραχωρίτη στην έκθεση Marginalia στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
Από το έργο του Σπύρου Βραχωρίτη στην έκθεση Marginalia στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Επετειακές διαδρομές

Συντονισμένες με το επετειακό έτος των 200 χρόνων εθνικού βίου οι προτάσεις του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από την ιστορική οπτική, αλλά και αυτή καλλιτεχνών και συλλεκτών. Ένα μουσείο από μόνη της, η έκθεση «1821, Πριν και Μετά» (μέχρι τον Νοέμβριο) στο κτίριο της οδού Πειραιώς προσεγγίζει εκατό χρόνια διαδρομής του νεότερου Ελληνισμού (1770-1870) μέσα από 1.200 και πλέον αντικείμενα - πολυτελή τεκμήρια της καθημερινότητας, κειμήλια του πολέμου, μαρτυρίες της διοίκησης, έργα τέχνης.

1821, Πριν και Μετά, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς
1821, Πριν και Μετά, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Εδώ και η συνομιλία του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τις «Μορφές του ’21» (έως 31/10), με όχημα τη χαρακτική, τη ζωγραφική και το σχέδιο. Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ο Χρήστος Μποκόρος εμπνέεται από τη γαλανόλευκη, το φως και το σκοτάδι της Ιστορίας και τους ήρωες του 1821 (έως 10/10), ενώ «Το ᾽21 των συλλεκτών» (έως 12/9) εστιάζει στην εικονογράφηση της Ελληνικής Επανάστασης στα σαλόνια της Δύσης μέσα από χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από τις συλλογές Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, Πέτρου Βέργου, Απόστολου Αργυριάδη και Stéphan Adler. 

Χρήστος Μποκόρος, "1821, η γιορτή", στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Χρήστος Μποκόρος, "1821, η γιορτή", στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Σύγχρονη τέχνη σε μουσεία και ιδρύματα

Το δέλεαρ της συνάντησης με το έργο σημαντικών διεθνών και νέων Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και με ένα επιβλητικό μνημείο της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς θα σε φέρει στο «Portals | Πύλη» (έως 31/12, κλειστά 15/8) του οργανισμού ΝΕΟΝ. Στις ανακαινισμένες πτέρυγες του πρώην δημόσιου Καπνεργοστασίου παρουσιάζονται έργα από 59 δημιουργούς όπως οι El Anatsui, Kutlug Ataman, Adrian Villar Rojas, Danh Vo, Steve Mc Queen, Glenn Ligon, Αλέξανδρος Τζάννης, Αναστασία Δούκα κ.ά.

Άποψη της έκθεσης "Portals | Πύλη" από τη Βουλή των Ελλήνων & τον οργανισμό NEON
Άποψη της έκθεσης "Portals | Πύλη", με έργα των Γιάννη Κουνέλλη & Elias Sime, από τη Βουλή των Ελλήνων & τον οργανισμό NEON © Ναταλία Τσουκαλά

Στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία, το αφιέρωμα «Αντι-Δομή» (έως 27/10, κλειστά 9-13/8) θέτει στο επίκεντρο τα λεπτά όρια μεταξύ τάξης και χάους, στάσης και κίνησης, δομής και αναρχίας, με αφετηρία μια εγκατάσταση έργων του Urs Fischer σε διάλογο με έργα 21 Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται το «Ubuntu» με 66 έργα σύγχρονων δημιουργών της Αφρικής και της αφρικανικής διασποράς (μεταξύ άλλων των Theaster Gates, Rashid Johnson, Zanele Muholi, Toyin Ojih Odutola, Tschabalala Self, Yinka Shonibare, Kara Walker κ.ά.) από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ.

Το καλοκαίρι των γκαλερί

Την εικονογραφία του Νιγηριανού Ekene Stanley Emecheta (έως 4/9, κλειστά 8-16/8) και την προσέγγισή του στη χρωματική αποτύπωση της φιγούρας παρουσιάζει η The Breeder στο Μεταξουργείο.

Ekene Stanley Emecheta, Swimmer man, στη The Breeder
Ekene Stanley Emecheta, Swimmer man. Παραχώρηση: The Breeder, Athens

Νέο σώμα δουλειάς από τον διεθνώς γνωστό Ελληνοκύπριο Χριστόδουλο Παναγιώτου στη γκαλερί Rodeo (έως 25/9, κλειστά 7-25/8), στον Πειραιά, αλλά και από τον Νίκο Μπάικα, έργα με μολύβι, στο γειτονικό The Intermission (έως 30/9, κλειστά 7-24/8).

Χριστόδουλος Παναγιώτου, "Ιανουαριος, Φεβρουαριος, Μαϊος, Ιουνιος, Ιουλιος, Αυγουστος, Σεπτεμβριος, Οκτωβριος, Δεκεμβριος", Rodeo, Πειραιάς, 2021
Χριστόδουλος Παναγιώτου, "Ιανουαριος, Φεβρουαριος, Μαϊος, Ιουνιος, Ιουλιος, Αυγουστος, Σεπτεμβριος, Οκτωβριος, Δεκεμβριος", Rodeo, Πειραιάς, 2021

Μετά το Camden Art Centre, τα γλυπτά assemblage, το ηχητικό έργο «Pivoting Music» και η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Hollowed water» του Αθανάσιου Αργιανά φιλοξενούνται στο ARCH στην Πλάκα (έως 31/8).

Αθανάσιος Αργιανάς, Hollowed water, άποψη της εγκατάστασης στο ARCH © Πάρις Ταβιτιάν
Από την έκθεση του Αθανάσιου Αργιανά, Hollowed water στο ARCH

Στη State of Concept στο Κουκάκι, η έκθεση «Yφαίνοντας ιστορίες: η Margaret Kenna και η Ανάφη» (έως 11/9) μας συστήνει το έργο της ανθρωπολόγου που έχει αφιερώσει την ακαδημαϊκή της έρευνα στο εν λόγω νησί και την ανταπόκριση των Μαρίας Βαρελά, Ζωής Χατζηγιαννάκη και Helen Ascoli σ’ αυτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ