Τέχνη στα νησιά: Εκθέσεις για να σαλπάρεις
Σύγχρονες εικαστικές προτάσεις, επετειακές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ένα πολυαναμενόμενο αρχαιολογικό ραντεβού και μια νέα διεύθυνση στον χάρτη
Τέχνη στα νησιά, καλοκαίρι 2021: Τι εκθέσεις θα δούμε σε μουσεία και γκαλερί, από τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες ως την Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο και το Ιόνιο
Art weekend στον Αργοσαρωνικό
Πόσες εκθέσεις χωρούν στην πιο καρτποσταλική παραλιακή περαντζάδα; Το καθιερωμένο φιλότεχνο «προσκύνημα» στην Ύδρα υπόσχεται και φέτος πολύ «υλικό».
Υπό τον τίτλο «The Greek gift» (έως 31/10), το φετινό αφιέρωμα του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ προτείνει μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του Δάκη Ιωάννου μέσα από τις επιλογές του ιδίου, καλλιτεχνών και επιμελητών. Στα παλιά σφαγεία σας περιμένουν, μεταξύ άλλων, γλυπτά του Pawel Althamer, καινούργια έργα των Ashley Bickerton και Urs Fischer (ένα ψηφιακό γλυπτό σε μορφή NFT), ένα vintage φόρεμα από τη συλλογή της Louise Bourgeois, αλλά και ένα γλυπτό που βασίζεται σε νεανικό εγχείρημα του Ιωάννου και το οποίο ενεργοποίησε με παρέμβασή του ο Maurizio Cattelan.
Από τις ηλιόλουστες σάλες της Σχολής Εμπροπλοιάρχων το Hydra School Projects κλείνει το μάτι στον κόσμο των κόμικς σε μια εποχή, που κατά τον επιμελητή Δημήτρη Αντωνίτση, «η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον υπερήρωα και τον αντι-ήρωα είναι θολή». Με έναυσμα το «Comic strip» του Serge Gainsbourg, η έκθεση «Pow, Blop, Wizz» παρουσιάζει έργα των Daniel Pallilo, Mark Bradford, Mike Kelley, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Θωμά Διώτη, Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.ά.
Σε θέματα ταυτότητας και φύλου επικεντρώνεται ο εικαστικός διάλογος των Δημήτρη Αντωνίτση και Σωκράτη Φατούρου στο «Palace is burning» (μέχρι 19/9) στο ξενοδοχείο Βratsera. Ο πρώτος εκθέτει έργα από τις ενότητες «Πεθαίνω σα Χώρα» και «Rallis Rallis» και ο έτερος τις πρόσφατες «Εραλδικές αφηγήσεις» του.
Στον καλλιτεχνικό σταθμό της ΑΣΚΤ δυο δυναμικές παρουσίες της νεότερης γενιάς Ελληνίδων καλλιτεχνών, οι Εύη Καλογηροπούλου και Μαλβίνα Παναγιωτίδη, συναντούν τις Γαλλίδες Maude Maris και Eva Nielsen στο «Dancing in chains»(έως 10/8) του ΗΥam (Hydra for Artists of the Mediterranean).
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας «Οι εξεγερμένοι» (έως 31/8) φέρνουν έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου από 42 καλλιτέχνες πλάι στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής - τη Χάρτα του Ρήγα, την λήκυθο με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, τις προσωπογραφίες ιστορικών μορφών της Επανάστασης.
Σεργιανίζοντας στον γραφικό οικισμό, το βλέμμα σας θα συναντήσει τη ματιά 17 εραστών της φωτογραφίας και του νησιού, μέσα από την υπαίθρια έκθεση «Χαρτογραφώντας την ιστορία» σε επιμέλεια Δάφνης Ζουμπουλάκη. Περιηγήσεις στη συγκεκριμένη διαδρομή διοργανώνει και το hydrawalkingtours.com.
Σημείο αναφοράς για τους φιλότεχνους στον Πόρο, η γκαλερί Citronne ξετυλίγει στιγμιότυπα από τέσσερις δεκαετίες πρακτικής του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Κρις Γιανάκου (έως 11/9): ζωγραφικά έργα της περιόδου 1981-2020, έργα της πανδημίας και δύο νέες εγκαταστάσεις.
Πλόες τεχνών στις Κυκλάδες
Στις αρχές Αυγούστου, πάντως, θέλουμε να είμαστε στη Σαντορίνη. Είκοσι ένα χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, ανοίγει και ο πρώτος όροφός του όπου θα εκτίθενται οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες της Δυτικής Οικίας και της Ξεστής 3 από τον οικισμό του Ακρωτηρίου. Ορισμένες παρουσιάζονταν χρόνια πριν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, άλλες συντηρήθηκαν και θα συναντήσουν το κοινό για πρώτη φορά. Αδημονούμε!
Στη Μύκονο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται» (από αρχές Αυγούστου) εξετάζει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αλλά και αυτή της αρχαιότητας στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας και στη γέννηση του Φιλελληνισμού. Με τίτλο «Bums» (έως 15/8) η τρέχουσα ομαδική έκθεση της γκαλερί Dio Horia φιλοξενεί δημιουργίες των Jeremy Deller, David Shrigley, Maja Djordjevic κ.ά., ενώ έπονται ατομικές των Emily Ludwig Shaffer (29/7-28/8) και Lauren Wu (22/8-20/9).
Στο όμορφο κάστρο της Αντιπάρου, η διάσημη γκαλερίστα Eva Presenhuber προβάλλει το νέο φιλμ του Alex Hubbard, «The Border, The Ship 2»(24/7-28/8), ενώ η αίθουσα τέχνης Αντί τη φωτογραφική ενότητα «Άθως» του Στράτου Καλαφάτη (έως 30/7) και κατόπιν δουλειές των Εύας Παπαμαργαρίτη, Μάριου Σταμάτη, Σαράντη Γκάγκα και Τατιάνας Κοντούλη.
Γνωστά ονόματα της ελληνικής τέχνης σε Άνδρο και Τήνο. Αναδρομική του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή.
Νέα ζωγραφικά έργα και σχέδια, αλλά και ο «Οδοιπόρος» του 1988 του αειθαλούς Κώστα Τσόκλη στο Μουσείο Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου.
Αφιέρωμα στον Παύλο Σάμιο (23/7-23/8) στην εξοχική κατοικία A touch of new-Ασπάλαθος στον Τριαντάρο.
Στην Τήνο, ένας νέος θεσμός, το πρώτο Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021 (19-25/7), ντεμπουτάρει στο γραφικό χωριό Υστέρνια και φιλοδοξεί μέσα από την έκθεση «Έμψυχο Μάρμαρο/ Beseelter Marmor/ living marble» να μας παρασύρει σε εικαστικό περίπατο στο παλιό ιατρείο αλλά και στις γειτονιές του χωριού. Σαράντα Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα βρεθούν για μία εβδομάδα σύγχρονου πολιτισμού στο παραδοσιακό χωριό για το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ, που δημιουργεί έναν εικαστικό περίπατο μέσα και γύρω από τα σοκάκια του χωριού δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να εξερευνήσει όχι μόνο την τέχνη, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, τις καμάρες, τα υπέρθυρα και τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Συμμετέχουν: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ανδρέας Βέμπος, One Bran, Βασίλης Γαλάνης, Ελένη Γλύνη, / Νίκος Γραικός, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μουζακίτη, Δημήτρης Λεμπέσης, Μάρω Φασουλή, Γιώργος Χαρβαλιάς σε επιμέλεια Έφης Μιχάλαρου / Μαριαλίζα Κάμπη, Ορέστης Καραλής, Μαρίλια Κολίμπρη, Δημήτρης Κοντοδήμος, Θεοδώρα Μαλάμου, Φιόνα Μουζακίτη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Κατερίνα Μπότσαρη, Μαρία Ελένη Μπούκα, Φραντζέσκα Μπούτση, Νίκλας Αθανασόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Γιώργος Πρεντζάς, / Δημήτρης Προκοπίου σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Αργιανά / Basement Rats, Έλιο Σαμαρά, Γιάννης Σκαλτσάς, Barbara Sturm, Κλεοπάτρα Τσαλή, Ελένη Τσαμαδιά, Μιχαήλ Τζέτζιας, Σωτήρης Φωκέας, Marion Fischer, Θάνος Φούντας, Δημήτρης Χρηστίδης. Μουσικοί: Marc Vogel & Lukas Schiemer, Πέτρος Χρηστίδης και η οργάνωση είναι της CHEAPART, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ελίνα Δάλλα, Φωτεινή Καπίρη.
Στον ατμοσφαιρικό Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο ο Νίκος Μόσχος εκθέτει έργα ζωγραφικής και δύο γλυπτά, που για πρώτη φορά φιλοτεχνεί (μέχρι 26/9).
Στη Νάουσα της Πάρου, στον αρχιτεκτονικό πολυχώρο TWO’s σας περιμένουν χειρονομιακές ζωγραφικές συνθέσεις της Κιάρας Σουγκανίδου (31/7-20/8).
Μια διαφορετική «Τελετή καθέλκυσης» (23-26/7) από τη Μαρίνα Γιώτη στα ναυπηγεία Ταρσανά στη Σύρο. Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, η εικαστικός και κινηματογραφίστρια καταθέτει ένα φιλμικό κολάζ από αρχειακό υλικό που επικεντρώνεται στην τελετουργική καθέλκυση ενός νέου πλοίου. Σε επετειακό κλίμα οι εκθέσεις στους χώρους πολιτισμού της Ερμούπολης.
Η Πινακοθήκη Κυκλάδων φιλοξενεί έργα από τη Φιλελληνική συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός (έως 31/7), αλλά και τη σύγχρονη ματιά των Cacao Rocks, Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev. Στην Αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη οι Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ηλίας Καφούρος, Ραλλού Παναγιώτου και Πάνος Τσαγκάρης καταθέτουν τις δικές τους «Νεότερες επαναστατικές αφηγήσεις – Μεταβάσεις ενός ιδανικού έθνους» (έως 25/7).
ARTISTS Contemporary Art for Milos
Πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, οι Κατερίνα Καλούδη, Λέντα Λους Λούικεν, Μάντη Λυκερίδου, Μικέλε Μάνζι και Φαμπρίς Βαλλόν, ενώθηκαν για να μοιραστούν με τους επισκέπτες της Μήλου την καλλιτεχνική τους ματιά, αντλώντας έμπνευση από τους μύθους, την ιστορία και το φως των Κυκλάδων. Η έκθεση ”Artists” Contemporary Art for Milos φιλοξενείται στο «Δημοτικόν Σχολείον Θηλέων 1875» στην Πλάκα της Μήλου (έως 29/8) και περιλαμβάνει διάφορες μορφές εικαστικής τέχνης, όπως φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική.
Άλλος για Κρήτη τράβηξε…
Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο συνεχίζεται η έκθεση «Paper», σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, με σχέδια, υδατογραφίες, χαρακτικά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις από τη συλλογή του ιδρύματος. Μετά από ένα καλοκαίρι απουσίας, «Το πνεύμα της σκάλας» επανέρχεται στον Άγιο Νικόλαο για να μεταμορφώσει τις δημόσιες κλίμακες της πόλης, ξεκινώντας τις προετοιμασίες από το τέλος Ιουλίου. Το χέρι τους θα βάλουν οι εικαστικοί Ειρήνη Λιναρδάκη και Βενσάν Παριζό, Άγγελος Σπάρταλης, Woozy και Αλέξανδρος Σιμόπουλος, αλλά και φοιτητές της ΑΣΚΤ.
Αφορμή να ανακαλύψουμε την Λατώ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στην Κρήτη, δίνει η δράση «Λατώ Safe Space» στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός. Περιλαμβάνει έκθεση γλυπτών του Μάνου Τσιχλή (10-25/8), περφόρμανς της Βιργινίας Μαστρογιαννάκη και θεατρική παράσταση (20-21/8), με επίκεντρο τις γυναικείες φωνές μέσα από σύγχρονα φεμινιστικά κείμενα.
…κι άλλος για Χίο και Μυτιλήνη
Την πορεία προς την Επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους παρακολουθεί το αφιέρωμα «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Χίος (έως 10/9) στο Μουσείο Μαστίχας, αναδεικνύοντας επιπλέον πτυχές της τοπικής ιστορίας. Ανάμεσα στα κειμήλια που εκτίθενται: η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, το φύλλο της Χάρτας του Ρήγα που περιλαμβάνει το νησί της Χίου και το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας. Οι λάτρεις της σύγχρονης δημιουργίας, ωστόσο, καταφθάνουν στο νησί για τη νέα πλατφόρμα τέχνης ΔΗΩ (DEO projects), που εγκαινιάζει το πρόγραμμά της «Σειρά αναθέσεων» στα παλιά σφαγεία με καμβάδες του Βραζιλιάνου ζωγράφου Paulo Nimer Pjota (έως 10/8), σε επιμέλεια του Άκη Κόκκινου.
Στην Αγία Παρασκευή στη Λέσβο, η έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» (μέχρι 10/8) στην Κ-Gold Temporary Gallery προτείνει σύγχρονες αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Σαπφούς μέσα από το έργο έξι φωτογράφων (Elena Aya Bundurakis, Arunà Canevascini, Andi Gáldi Vinkó, Martine Gutierrez, Lucie Khahoutian, Samira Saidi).
Φωτογραφίζοντας στην Ιθάκη
Οι φωτογράφοι αναζητούν την… Ιθάκη τους στο φεστιβάλ Return2Ithaca που προσκαλεί Έλληνες και ξένους δημιουργούς να παράξουν έργο in situ με αφετηρία έμπνευσης την ομηρική Οδύσσεια και την καβαφική Ιθάκη. Τμήμα του προγράμματος, η έκθεση «True Journey is Return» (εγκαίνια: 31/8) στο Μέγαρο Δρακούλη, με έργα από το περσινό πιλοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.