Εικαστικα

Χαρίσσα Δημητρακοπούλου, Astrolavos Art Galleries

Στο διάστημα που μείναμε οι περισσότεροι κλεισμένοι στα σπίτια μας, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να σε εμπνέει ο προσωπικός σου χώρος και να επενδύσεις στο να τον φτιάξεις πιο όμορφο.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 780
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαρίσσα Δημητρακοπούλου (Astrolavos Art Galleries)
Χαρίσσα Δημητρακοπούλου © Μαρία Μαρκέζη

Η Χαρίσσα Δημητρακοπούλου (Astrolavos Art Galleries) μιλάει για τις συνέπειες της πανδημίας & του λοκντάουν στον χώρο της τέχνης & οραματίζεται την επόμενη μέρα

Η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είχε άμεσο αντίκτυπο στον χώρο των εικαστικών τεχνών, καθώς αφενός οι χώροι τέχνης μπήκαν σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των επιβαλλόμενων απ’ την κυβέρνηση λοκντάουν και αφετέρου γιατί στα ενδιάμεσα διαστήματα που λειτουργούσαμε αρκετοί από τους επισκέπτες μας είχαν μειώσει τις επισκέψεις τους και τις εξόδους τους γενικότερα στις απολύτως αναγκαίες. Η αλήθεια είναι ότι εντός μίας αίθουσας Τέχνης και ειδικά όσων αιθουσών έχουμε μεγάλο χώρο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγχρωτισμού ή μη τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων, δυστυχώς όμως τα μέτρα λαμβάνονται συνήθως οριζόντια και δεν υπήρχε η δυνατότητα να κατανοήσουν αυτοί που τα επέβαλαν τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα του χώρου μας. Στη σελίδα μας στο Facebook και στο site μας προβάλλαμε την περίοδο αυτή φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες τόσο για τις εκθέσεις μας όσο και για κάποια καλλιτεχνικά αντικείμενα του art-shop της γκαλερί ή εν γένει για κάποια θέματα τέχνης, αλλά γενικά πιστεύουμε ότι το καλύτερο όλων για να λειτουργήσει η τέχνη είναι το να έρθει ο θεατής και να δει το πρωτότυπο έργο από κοντά. Σε μια τέτοια επίσκεψη έχει τη δυνατότητα να ακούσει και να ενημερωθεί για πολλά περισσότερα σε σχέση με τον δημιουργό και τη δουλειά του, να εκφράσει τη δική του οπτική για τα έργα, τον δικό του τρόπο ανάγνωσής τους. H τέχνη δεν είναι μονοδιάστατη. Δεν είναι μόνο αυτό που έχει ο δημιουργός στο μυαλό του, όταν τη δημιουργεί. Η τέχνη είναι όλες αυτές οι αναγνώσεις και όλα τα συναισθήματα και οι αισθήσεις που ξυπνά συνειδητά ή ασυνείδητα στον καθένα από εμάς κάθε μέρα, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Όλα αυτά είναι σεβαστά, είναι θεμιτά, η αποδοχή ή και η άρνησή της και είναι αυτά που περιμένουμε και εμείς και οι δημιουργοί να μας εκφράσει ο κόσμος. Όλα αυτά μας ανοίγουν νέους ορίζοντες στο πώς βλέπουμε τη ζωή και τον κόσμο μας. 

5r2a7824.jpg

Η επίσκεψη σε μια γκαλερί είναι μια εμπειρία που δεν μπορούν να σου τη δώσουν οι καλύτερες φωτογραφίες ή virtual ξεναγήσεις. Ίσα ίσα που με αυτά ο κόσμος έχει συχνά την ψευδαίσθηση ότι είδε μια έκθεση, αλλά ακόμη και όσοι είμαστε εξοικειωμένοι με την τέχνη δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά που θα παίρναμε στη διά ζώσης επαφή με το έργο τέχνης. Λόγω της κατάστασης δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να πραγματοποιήσει ατομική επίσκεψη στην γκαλερί ή και να δει κάποια έργα στον χώρο του. Επίσης δίνουμε συμβουλές και προτάσεις ανάλογα το budget που διαθέτει κάποιος και το ύφος της τέχνης που θα του άρεσε να έχει στον χώρο του.

5r2a7842.jpg

Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη στην καθημερινότητά του, στον προσωπικό και επαγγελματικό του χώρο. Ειδικά το διάστημα αυτό που μείναμε οι περισσότεροι κλεισμένοι στα σπίτια μας, καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να σε εμπνέει ο προσωπικός σου χώρος και να επενδύσεις στο να τον φτιάξεις πιο όμορφο. Πολύς κόσμος έχοντας ανάγκη για ανανέωση θα στραφεί και στην ανανέωση του προσωπικού του χώρου και φαίνεται ότι οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν για καλή αισθητική και καλή τέχνη.

5r2a7827.jpg


Astrolavos Art Galleries, Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, www.astrolavos.gr

Φωτογραφίες: © Μαρία Μαρκέζη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ