- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελένη Παλόγου έφτιαξε το εξώφυλλό μας
Από τη συγχρονισμένη κολύμβηση στη ζωγραφική και τη φωτογραφία
Η Ελένη Παλόγου ζωγράφιζε από μικρή. Έκανε συγχρονισμένη κολύμβηση για 11 χρόνια με αρκετές Πανελλήνιες διακρίσεις, στη συνέχεια πέρασε στο πανεπιστήμιο –στην Αρχιτεκτονική– και ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Με αφορμή το έργο της που βρίσκεται στο εξώφυλλο του τεύχους 486 της A.V. μιλήσαμε μαζί της.
Από παιδί με θυμάμαι να ζωγραφίζω. Σ' αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο και η μαμά μου που έχει το ίδιο χόμπι, οπότε είχα ενθάρρυνση. Μετά ήρθε η Αρχιτεκτονική, μέσα από τη σχολή ήρθα σε επαφή με περισσότερα ερεθίσματα και παραστάσεις και ασχολήθηκα και με τη φωτογραφία. Αυτό, όμως, που μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός τους, άλλωστε πάνω σ' αυτό δουλεύω και τώρα. Βρίσκω πολύ γοητευτικό το να επεμβαίνω αυθόρμητα –είτε με το χέρι μου είτε με τη φωτογραφική μου, όπως είναι πιο αποδοτικό κάθε φορά– για να δημιουργήσω μία εικόνα.

Μου αρέσει να συνδυάζω περισσότερες τεχνικές για να υλοποιήσω το θέμα που έχω φανταστεί. Συνήθως συνδυάζω το σκίτσο και τη φωτογραφία. Άλλες φορές ένα έργο ξεκινάει σαν σκίτσο και δένεται με κομμάτια μίας φωτογραφίας και άλλες χρησιμοποιώ σαν βάση μία φωτογραφία πάνω στην οποία σχεδιάζω. Οι φωτογραφίες μου δεν έχουν πάντα αυτοσκοπό να γίνουν έργα με την παραπάνω διαδικασία. Μπορεί να τραβήξω μία φωτογραφία και κοιτώντας την μετά από καιρό να με εμπνεύσει και να την μετουσιώσω σε κάτι καινούργιο. Γενικά, μου αρέσουν τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις γιατί τραβάνε την προσοχή στα σημεία που θέλω να τονίσω.

Οτιδήποτε βρίσκεται στο περιβάλλον μου μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Οι βόλτες στην πόλη, οι άνθρωποι που με περιβάλλουν. Είμαι παρατηρητική και περίεργη, οπότε στα έργα μου αποτυπώνω τις παραστάσεις μου και εκδηλώνω την διάθεση μου να ανακαλύψω πτυχές του θέματος. Η θεματολογία μου δεν είναι περιορισμένη –το αντίθετο θα έλεγα– γιατί θα μου φαινόταν μονότονο. Οι καλύτερες ιδέες, βέβαια, έρχονται απρόσμενα τις πιο άσχετες στιγμές, όταν δηλαδή έρχονται. Κάποιες φορές απλά κοιτάζοντας φωτογραφίες που έχω τραβήξει μου έρχεται η διάθεση να τις χαλάσω.

Μένω στο πατρικό μου σπίτι στην Αργυρούπολη και μόνο λόγω των αναμνήσεων μου αγαπώ πολύ την γειτονιά μου. Τρία από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζω και που νομίζω πως θα αναζητώ πάντα στο μέρος που μένω είναι η κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, τα καλοκαιρινά δροσερά βράδια στο μπαλκόνι και η ζωντάνια των καφέ και της πλατείας.

Αυτή τη περίοδο βρίσκομαι με το πρόγραμμα Erasmus στο Τορίνο και με αφορμή ένα μάθημα που παρακολουθώ στο Πανεπιστήμιο εδώ ασχολούμαι με τη δημιουργία καλλιτεχνικού βίντεο. Δεδομένου ότι και στα βίντεο δημιουργώ μία ιστορία μέσα από εικόνες βρίσκω κοινά με το τρόπο που μέχρι τώρα εκφραζόμουν. Παράλληλα συνεχίζω τα υπόλοιπα έργα μου, που αυτό το διάστημα λόγω του Erasmus επηρεάζονται από τα ταξίδια που κάνω και τις διαφορετικές εικόνες που μου προσφέρονται. Με την επιστροφή μου στη Αθήνα σκοπεύω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο και να δοκιμάσω να ασχοληθώ με τη σκηνογραφία.


H Eλένη Παλόγου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο πέμπτο έτος της σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Βρέθηκε στο Τορίνο με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Έκανε συγχρονισμένη κολύμβηση για 11 χρόνια με αρκετές Πανελλήνιες διακρίσεις ενώ εργάστηκε και ως προπονήτρια. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα κόμικς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εκθεσιακό πρότζεκ ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν 2026-2027
66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες από 22 χώρες και ένα τετραήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, performances, συζητήσεις και δράσεις
Μια μεγάλη έκθεση για τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη που έκανε το σχέδιο, την κινούμενη εικόνα και το θέατρο έναν ενιαίο χώρο αφήγησης
Οι γυναίκες στην Κύπρο πλέκουν εδώ και δέκα χρόνια σχέσεις εμπιστοσύνης πέρα από σύνορα, κοινότητες και γλώσσες
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.