Εικαστικα

Ο Έλληνας tattoo artist που δημιούργησε τον υπερήρωα Bat-Hercules

Ο tattoo artist Sake δημιούργησε το άγαλμα του Bat-Hercules, ένας νέος υπερήρωας-ένωση του Batman με τον μυθικό Ηρακλή της αρχαίας Ελλάδας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bat-Hercules
Bat-Hercules © Sake

O tattoo artist Sake, μέσα από το project «Statue Art Crimes», ενώνει τον Batman και τον μυθικό ήρωα Ηρακλή και δημιουργεί τον νέο υπερήρωα Bat-Hercules.

Για πολλούς από εμάς, ο Γιάννης Καραμπέτσος ή πιο γνωστός ως Sake, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους πιο χαρισματικούς tattoo artists στη χώρα μας, από το 2005 που άνοιξε το Sake tattoo studio στο Χαλάνδρι μέχρι και σήμερα δεν έχει κοιτάξει πίσω. Το Sake έχει εξελιχθεί με το χρόνο σαν το μεγαλύτερο tattoo studio της Ευρώπης με δεκάδες βραβεία από διεθνή φεστιβάλ και ένα φοβερό crew από συνεργαζόμενους artists.

Bat-Hercules
Bat-Hercules © Sake


Με βαθιές ρίζες στο γκράφιτι και την κουλτούρα του δρόμου, ο Sake βρήκε νέα εκφραστική «φωνή» το 2017 μέσα από το «Statue Art Crimes», ένα project που ενώνει την τέχνη του δρόμου με τις αρχαίες ελληνικές προτομές και κλασικά αγάλματα. Ένα νέο σύμπαν από χαρακτήρες και υπερήρωες γεννιέται, χαρακτήρες και φιγούρες που ξεπετιούνται μέσα από τις σελίδες των κόμικς, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και την ελληνική μυθολογία. Ένας από αυτούς τους νέους υπερήρωες, είναι ο Bat-Hercules, εκεί που ο Batman συναντάει τον μυθικό ήρωα της αρχαίας Ελλάδας, Ηρακλή.

Τα αγάλματα του Sake έχουν εκτεθεί σε μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο (SCOPE Art Show, Moniker Art Fair) και υπάρχουν στις συλλογές διαφόρων συλλεκτών. Ο Sake μίλησε στην ATHENS VOICE για το project «Statue Art Crimes» και τους νέους υπερήρωες που γεννιούνται.


Ποιος είναι ο υπερήρωας Bat-Hercules και πώς γεννήθηκε;
Είναι ένας υπερήρωας ο οποίος προκύπτει από την ένωση ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες κόμικ, τον Batman, μαζί με τον πιο ηρωικό κατά τη γνώμη μου ημίθεο Ηρακλή. Η μελέτη και η αγάπη μου σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς κόσμους, την ελληνική μυθολογία και τέχνη αλλά και την πιο μοντέρνα κουλτούρα της γενιάς μας, ενώθηκαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ενασχόλησή μου με τη μοντέρνα τέχνη , τον σχεδιασμό αλλά και το tattoo, να συνδεθούν και να δημιουργήσουν τον Bat-Hercules .

Bat-Hercules
Bat-Hercules © Sake


Τι είναι το project «Statue Art Crimes»; Γιατί διάλεξες αγάλματα και προτομές από την αρχαία Ελλάδα;
Όπως ανέφερα νωρίτερα, μεγαλώνοντας σε αυτή τη χώρα με τα τόσα αρχαία  μνημεία και μελετώντας από μικρός την ελληνική μυθολογία ανά χρονικά διαστήματα τα έργα μου είχαν αναφορές σε αυτό το χώρο. Μεγαλώνοντας, ωριμάζοντας και ανοίγοντας ακόμα πιο πολύ το μυαλό μου, μελετώντας τον χώρο της τέχνης όλο και πιο πολύ, άφησα τον εαυτό μου να απεικονίσει αυτό που υπήρχε στη σκέψη μου σε σχέση με αυτά. 


Στους πρόσφατους πίνακες και στα γλυπτά σου, διακρίνω έντονα στοιχεία από την τέχνη του γκράφιτι. Επιστροφή στις ρίζες αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο;
Το γκράφιτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και η είσοδος μου στο χώρο της τέχνης , όπου  ακόμα και τώρα το εντάσσω στα έργα που δημιουργώ. Δεν είναι η επιστροφή στις ρίζες, διότι παρόλο που κάνω ελάχιστο γκράφιτι στους τοίχους αυτή την περίοδο, δεν έχω σταματήσει να σκιτσάρω και να μελετάω τον εκπληκτικό αυτό χώρο. Άρα δεν θα έλεγα επιστροφή, αλλά παραμονή στις ρίζες.

 


Διαχωρίζεις τον SAKE tattoo artist από τον SAKE artist σε καμβάδες και γλυπτά;
Σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω το ένα από το άλλο. Για μένα προσωπικά νιώθω και εκφράζομαι σαν καλλιτέχνης σε οποιοδήποτε «καμβά». Είτε αυτό είναι δέρμα είτε είναι καμβάς είτε γλυπτό ή με οτιδήποτε ασχοληθώ στο μέλλον. Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν ταμπέλες στο χώρο της τέχνης .


Τα έργα σου υπάρχουν σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Ήταν κάτι που περίμενες όταν το 2017 ξεκινούσες αυτό το project;
Πίνακες δημιουργώ από όταν ξεκίνησα να κάνω γκράφιτι (1993-1994) , απλά τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα περισσότερο με αυτά. Προφανώς και δεν φανταζόμουνα  ότι θα έμπαινα σε μεγάλες γκαλερί στον κόσμο ή ότι θα έπαιρνα μέρος σε τεράστιες έκθεσεις με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες. Δεν το κάνω για αυτό τον λόγο και δεν είναι κάτι που με απασχολεί τόσο πολύ. Δημιουργώ γιατί μέσα από αυτό εκφράζω συναισθήματα και θέλω ο κόσμος να μπορεί να τα απολαμβάνει. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι νέοι καλλιτέχνες, όχι μόνο εμπνέονται από τα έργα μου, αλλά δημιουργούν και αυτοί δικά τους μοναδικά κομμάτια. 


Θα γεννηθούν νέοι υπερήρωες ή εκθέσεις το ερχόμενο διάστημα;
Οι ήρωες έχουν ήδη γεννηθεί , υπάρχουν  ήδη στα sketchbook μου, όπως επίσης και οι μύθοι γύρω από αυτούς. Η εμφάνισή τους θα γίνεται σταδιακά προσπαθώντας να κάνω τον κόσμο να κατανοήσει και να τους αγαπήσει ακόμα πιο πολύ. Ήδη η αγάπη και το πάθος του κόσμου για αυτά τα κομμάτια με έχει συγκλονίσει και θέλω τα έργα μου να είναι αντάξια των προσδοκιών τους. 

sake.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ