Εικαστικα

Πέθανε ο σκιτσογράφος Κίνο - Δημιούργησε τη Μαφάλντα

Σε ηλικία 88 ετών - Αφήνει παρακαταθήκη ένα κόμικ που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Κίνο, ο Αργεντίνος σκιτσογράφος που δημιούργησε τη Μαφάλντα, πέθανε σε ηλικία 88 ετών
O Κίνο, ο Αργεντίνος σκιτσογράφος που δημιούργησε τη Μαφάλντα, πέθανε σε ηλικία 88 ετών © DAVID FERNANDEZ

Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, που δημιούργησε τη Μαφάλντα, πέθανε σε ηλικία 88 ετών - Ποιος ήταν ο «μπαμπάς» της κόρης με τις πόλλες και στοχευμένες απορίες.

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο σκιτσογράφος Κίνο, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν δημιούργησε τη Μαφάλντα, την πανέξυπνη μικρή κόρη με τις πολλές και «στοχευμένες» απορίες.

Τη δυσάρεστη είδηση ότι ο «μπαμπάς» της Μαφάλντας, ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, πέθανε, γνωστοποίησε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 ο εκδότης του, Ντάνιελ Ντιβίνσκι.

«Ο Κίνο είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρωποι της χώρας και του κόσμου ολόκληρου θα τον θρηνήσουν» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Γεννήθηκε το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα. Σταμάτησε, όμως, πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: Τη γελοιογραφία και το σκίτσο.

Το διασημότερο δημιούργημα του Κίνο ήταν η «ασεβής» Μαφάλντα, η οποία γεννήθηκε από το πενάκι του το 1964: Η μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της φέρνει συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της.

Η Μαφάλντα ζητά εξηγήσεις για τα πάντα: Για την κατάσταση των γυναικών, τη δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του 1960.

Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Κίνο λογοκρίθηκαν, καθώς η Μαφάλντα δεν σταματούσε να ζητά απαντήσεις σε «καυτά» και αρκετές φορές «ενοχλητικά» θέματα για τα καθεστώτα των χωρών αυτών.

Ο σκιτσογράφος από την Αργεντινή Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (aka Κίνο) ακουμπά το χέρι του στην «κόρη» του, Μαφάλντα - Ο «μπαμπάς» του διάσημου κόμικ πέθανε σε ηλικία 88 ετών
© EPA/JOSE LUIS CEREIJIDO

Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Κίνο έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο με τη Μαφάλντα να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».

Η Μαφάλντα, το διάσημο κόμικ που δημιούργησε ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, αγαπήθηκε όσο λίγα και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας
Η Μαφάλντα, το διάσημο κόμικ που δημιούργησε ο Αργεντίνος σκιτσογράφος Κίνο, αγαπήθηκε όσο λίγα και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας © EPA/TONATIUH FIGUEROA

Πρόσφατα ο Κίνο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του κατόπιν επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο σκιτσογράφος Κίνο, ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Μαφάλντα, αφήνει πίσω μια σπουδαία παρακαταθήκη με ένα κόμικ που αγαπήθηκε όσο λίγα και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ